CANCERUL OVARIAN - UNUL DINTRE CELE MAI AGRESIVE CANCERE LA FEMEI
Cancerul ovarian - mai numit şi neoplazie ovariană, este o tumoră malignă care se dezoltă în unul sau în ambele ovare. Se declanşează atunci cand, în ovare, celulele sănătoase suferă o mutaţie genetică. În mod obişnuit, celulele sănătoase cresc, se multiplică, au o viaţă şi apoi mor. Cancerul de ovare este o boală gravă, însă de cele mai multe ori rămâne ascunsă, pe motiv că nu are simptome specifice în faza incipientă, ceea ce face diagnosticarea precoce foarte dificilă.
Simptomele cancerului ovarian
Localizarea ovariană este considerată de specialişti a şaptea cauză de cancer la nivel mondial, având o rată de supravieţuire mult mai mică decât cancerul de sân, motiv pentru care depistarea bolii în stadii incipiente este foarte şi foarte importantă. Femeile trebuie să fie foarte atente la schimbările din organism şi de îndată ce observă ceva suspect să se adreseze medicului. De regulă, cele mai frecvente simptome ale cancerului la ovare sunt: dureri abdominale sau pelvine, senzaţie de presiune în abdomen, modificări ale tranzitului intestinal (diaree sau constipatie), modificări urinare, sângerări vaginale neobişnuite, dureri în timpul contactului sexual, pierdere în greutate, greaţă şi lipsa apetitului, oboseală, astenie, distensie abdominală, uneori respiraţie dificilă.
Factorii de risc ce duc la apariţia cancerului ovarian
Cei mai importanţi factori care cresc riscul de apariţie a cancerului ovarian identificaţi de cercetatori sunt: istoricul familial şi genetic, menarha precoce sau menopauza tardivă, prima sarcină tardivă (dupa varsta de 30 de ani), nuliparitatea, istoric de cancer de sân.
Cum poate fi diagnosticat cancerul ovarian?
Cancerul ovarian, de multe ori, poate fi suspectat în urma unui control de rutină, când examinarea fizică arată o masă în zona pelvisului sau în baza unor simptome specifice. Potrivit medicilor, diagnosticul cancerului ovarian se face prin ecografie abdominală sau transvaginală; tomografie computerizată sau rezonanţă magnetică nucleară; test de sânge pentru masurarea markerului tumoral CA-125; laparotomie sau laparoscopie – proceduri chirurgicale pentru recoltarea unei probe de ţesut tumoral, biopsie.
Anual, cancerul ovarian este diagnosticat la aproximativ un sfert de milion de femei la nivel global şi în fiecare an această maladie ia viaţa la peste 140.000 de femei. Doar 45% dintre pacientele cu cancer ovarian sunt susceptibile de a supraviețui timp de cinci ani, comparativ cu pana la 89% dintre femeile cu cancer de sân.
Tratamentul cancerului ovarian
Tratamentul cancerului ovarian depinde de mai mulţi factori, printre care dimensiunea şi tipul tumorii. Intervenţia chirurgicală se face pentru îndepărtarea tumorii ovariene şi a altor organe din jur (daca este cazul), precum trompe uterine sau uter şi reprezintă primul pas obligatoriu al secvenţei terapeutice. Chimioterapia şi radioterapia sunt, în paralel, folosite în tratamentul cancerului ovarian, pentru distrugerea celulelor canceroase. Ultimele cercetări pun la dispoziţia medicilor şi terapii ţintite, care pot oferi beneficii pacientelor cu cancer ovarian.
Apariţia noilor generaţii de medicamente antineoplazice constituie unul dintre progresele majore în medicină, înregistrat în ultimii ani. Astfel noile terapii permit distrugerea directă a ţesutului tumoral fără afectarea celui sănătos. În prezent, la nivel mondial, sunt în derulare o multitudine de cercetări clinice menite să descopere medicaţii eficiente care să distrugă complet cancerul ovarian şi în acelaşi timp să fie inofensive pentru organismul uman. În astfel de proiecte de cercetări clinice au posibilitatea să participe şi pacientele din ţara noastră, care beneficiază de terapii inovative ţintite asupra maladiei concrete de care suferă.
NOUTĂȚI
- Testul Papanicolau, sau testul PAP - o examinare importantă în prevenirea cancerului de col uterin Cancerul de col uterin, mai numit și cancer cervical, este una dintre cele mai comune forme de canc...
- Noi perfecționări în domeniul cercetărilor clinice În data de 31 mai curent, peste 70 de medici și asistente medicale, care activează în...
- 20 mai- Ziua Internațională a Studiilor Clinice Fără studii clinice, o moleculă nou identificată nu ar putea ajunge la pacient pe...
- toate noutățile
LINK-URI UTILE
- European Medicine Agency
- Food and Drug Administration
- World Health Organization
- Agenţia Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale
- Ministerul Sănătăţii Republica Moldova
- Clinical Trials US
- Cercetarea medicală şi studiile clinice
- Ordinul MS cu privire la reglementarea autorizarii desfasurarii studiilor clinice in Rep. Moldova
- HOTĂRÎRE Nr. 5 din 18.01.2016 cu privire la Comitetul Naţional de Expertiză Etică a Studiului Clinic
CONTACT
- ARENSIA Exploratory Medicine SRL
- Str. Testemiteanu 29, Chișinău, Republica Moldova
- Str. Testemiteanu 30, Chișinău, Republica Moldova
- formular de contact