Centre de Cercetare ARENSIA Echipele ARENSIA Întrebări Frecvente Medici Întrebări Frecvente Pacienţi

Melanomul: responsabil de majoritatea deceselor datorate cancerului de piele

     Melanomul este o formă de cancer de piele care se dezvoltă atunci când melanocitele, celulele care dau pielii tentă de bronz sau culoarea maro, încep sa se multiplice necontrolat. Practic, este vorba despre acele excrescente care par a fi niște alunițe, dar, de fapt, pot fi formațiuni maligne. Deși reprezintă mai puțin de 5% din toate cazurile de cancer de piele, melanomul este responsabil de majoritatea deceselor datorate cancerului de piele. Specialiștii afirmă că, dacă nu este depistat precoce si tratat, melanomul se poate întinde (metastaza) la ganglionii limfatici și la organele interne. Plămânii și ficatul sunt ținte frecvente.

Tipuri de melanom

Exista patru tipuri principale de melanom:

Melanomul cu extensie superficială - acesta este cel mai frecvent tip de melanom și apare adesea pe trunchi sau pe membre. El reprezintă aproximativ 70% din totalul cancerelor de piele. Celulele tind sa crească încet, la început, înainte de a se răspândi pe suprafața pielii. Deseori, este plat și subțire, având mai puțin de 1 mm grosime și o margine neuniformă. Acesta variază în funcţie de culoare și poate avea diferite nuanțe de roșu, albastru, maro, negru, gri și alb. Uneori, melanomul superficial pornește de la o aluniță. De obicei, tinde să apară pe spate la bărbați și pe picioare la femei.

Melanomul nodular - acesta este al doilea cel mai frecvent și mai agresiv tip de melanom malign și apare pe față, gât, trunchi sau spate. El reprezintă aproximativ 15% până la 20% din toate cancerele de piele. Acesta poate apărea și pe zone care nu sunt expuse la soare. Tinde să crească mai repede decât alte tipuri și poate avea o culoare roșiatică, albastru-negru sau de aceeași nuanță cu pielea ta. Se definește ca o excrescență polipoidă care poate avea forma unei ciuperci, dar cu tulpina pedunculată.

Melanomul lentigo malign - reprezintă aproximativ 10% pana la 15% din toate cancerele de piele. Acest tip de melanom malign tinde sa se dezvolte la persoanele în vârstă, în special pe părți ale corpului care au fost expuse excesiv la soare pe parcursul mai multor ani, cum ar fi fața, urechile, brațele. Debutează cu un semn care arată ca o pată pe piele, plată, maronie, cu o margine inegală. Pe măsură ce crește, tinde să devină mai întunecată și are multe nuanțe de maro sau negru. Adesea, pornește de la o tumoare în situ numită lentigo malignă. De obicei, crește încet și este mai puțin periculos decât alte tipuri de melanom.

Melanomul lentiginos acral - acest tip de melanom este cel mai frecvent la persoanele cu pielea închisă la culoare, cum ar fi cele africane, asiatice și hispanice. Nu are legătură cu expunerea la soare. Acesta reprezintă mai puțin de 5% din toate cancerele de piele, fiind, astfel, cel mai rar tip de melanom. Apare pe palme, tălpi sau sub unghii. Melanomul lentiginos acral arată ca un punct mic, plat, adesea maro închis sau negru. De obicei, crește spre exterior o lungă perioadă de timp înainte să înceapă să se dezvolte în jos în piele.

E de menționat că, sunt și tipuri rare de melanom, cum ar fi:

Melanomul lentiginos al mucoasei care se dezvoltă pe căptușeala subțire și umedă a unor organe sau a altor părți ale corpului: nasul, gura, gâtul (faringele), rectul, canalul anal și vaginul. De obicei, este diagnosticat într-un stadiu avansat și tinde să crească și să se răspândească rapid.

Melanomul intraocular începe în ochi. Este cel mai frecvent tip de cancer ocular.

Melanomul desmoplastic se dezvoltă în stratul interior al pielii sau în stratul de țesut conjunctiv care înconjoară mucoasa. De multe ori, apare ca un nod care este de aceeași culoare cu pielea ta și se dezvoltă adesea pe cap, gât, partea superioară a spatelui sau zone ale corpului cu mucoasă.

Cauzele apariției melanomului

În mod normal, celulele pielii se dezvoltă controlat și ordonat; celulele noi sănătoase le împing pe cele mai vechi spre suprafața pielii, unde mor și, în cele din urmă, cad. Dar atunci când unele celule produc o alterare a ADN-ului, celulele noi pot începe să crească aberant și pot forma în cele din urmă o masă de celule canceroase. Potrivit oamenilor de știință, cauzele exacte ale melanomului nu se cunosc deocamdată, iar cercetarea este în curs de desfășurare.

Este posibil ca melanomul sa fie provocat de o sumă de factori, inclusiv genetici și de mediu. Cu toate acestea, medicii cred ca expunerea la radiațiile ultraviolete de la soare și de la lămpile în saloanele de bronzare reprezintă principala cauză a melanomului. De aceea, daca suferi de arsuri solare, ar trebui sa urmezi un plan special de îngrijire.

Razele ultraviolete nu provoacă toate tipurile de melanom, dovada fiind cele care apar în locuri de pe corpul uman neexpuse la lumina soarelui. Acest lucru indică faptul că alți factori pot contribui la riscul dezvoltării de melanom.

Factori de risc

Numărul cazurilor de melanom este în creștere în ultimele decenii, afirmă cercetătorii. Acest tip de cancer este de 20 de ori mai frecvent la oamenii albi, comparativ cu afro-americanii. Specialiștii susțin că, riscul de a dezvolta melanom este mai mare daca ai: păr roșcat sau blond, ochi verzi sau albaștri, piele deschisă la culoare, dacă ai stat mult la soare în trecut, dacă mama, tata, sora sau fratele tău au fost diagnosticați cu melanom; dacă una dintre aceste rude are melanom, șansele de a face melanom sunt de opt ori mai mari, mai spun specialiștii. Totodată pot dezvolta această maladie și persoanele care au avut anterior transplant de organe.

Simptomele melanomului

Melanomul are mai multe caracteristici distinctive pe care experții le numesc Regula ABCDE: o aluniță sau excrescența este considerată suspectă în cazul în care este asimetrică, ceea ce înseamnă că fiecare jumătate a formațiunii arată diferit față de cealaltă; daca marginile acesteia sunt neregulate sau imprecise.

Fii atent la Regula ABCDE:

A - de la asimetrie;

B - de la borduri (margini) neregulate;

C - de la culoare: diferite nuanțe de cafeniu, maro, albastru sau negru;

D - de la diametru: de mărimea unui bob de mazăre sau mai mare (poate fi mai mică în stadiile incipiente);

E - de la evoluție: o aluniță care arată diferit față de celelalte sau care se schimbă în timp.

O aluniță sau o formațiune care prezintă oricare dintre aceste caracteristici ar trebui sa fie examinată de medicul dermatolog.

Dermatologii folosesc de obicei dermatoscopia pentru diagnosticarea cancerului de piele. Un dermatoscop este un mic microscop portabil, care se plasează aproape de sau ușor pe piele pentru a vedea modelul de pigmentare al leziunii. Dermatoscopia permite medicilor să vadă detalii suplimentare care nu se vad cu ochiul liber, ajutând la diferențierea alunițelor suspecte de alte leziuni pigmentate.

Tratamentul melanomului malign

În cazul în care o formațiune sau o aluniță arată ca un melanom, medicul dermatolog va efectua o biopsie pentru a confirma diagnosticul. Acest lucru presupune îndepărtarea fie a unui eșantion din țesut, fie a întregii formațiuni împreună cu o porțiune din pielea care o înconjoară și examinarea țesutului la microscop pentru a determina dacă este vorba de cancer. În funcţie de cât de adânc este melanomul, este posibil sa fie necesară înlăturarea de țesut suplimentar. În unele cazuri, este posibil sa fie eliminați și ganglionii limfatici. O procedură numită biopsia ganglionului limfatic santinela poate spune dacă ganglionul limfatic cel mai apropiat de tumoră conține celule canceroase. În acest caz, îndepărtarea chirurgicală imediată a ganglionilor limfatici din vecinătate poate crește șansele de supraviețuire.

În plus față de intervenția chirurgicală, tratamentul pentru melanom include chimio și sau imunoterapia, și radioterapia. Tratamente mai noi, așa-numitele tratamente țintă, includ medicamente care vizează modificări genetice observate la oameni cu anumite forme de melanom. De exemplu, aproape jumătate din cazurile de melanom prezintă modificări genetice (mutații) ale unei gene numita BRAF, care transmite semnale melanocitelor să crească și să se dividă rapid. Medicamentele care inhibă gena BRAF, cum ar fi vemurafenibul (Zelboraf), dabrafenibul (Tafinlar) și alte proteine înrudite sunt acum disponibile pe piață.

Datele OMS arată că peste 80% dintre persoane sunt diagnosticate cu melanom în stadiul I sau melanom localizat, ceea ce înseamnă ca boala nu s-a răspândit dincolo de zona inițială. Pentru aceștia, rata de supraviețuire la cinci ani este de aproximativ 98%. Însă, în cazul în care cancerul se extinde în zonele din apropiere, rata de supraviețuire scade între 62% și 76%. Ca și în cazul celorlalte forme de cancer, daca tumora s-a extins la organele îndepărtate, gradul de supraviețuire per ansamblu este mai mic, de aproximativ 16%.

Atenție! Doar medicul specialist vă poate oferi un diagnostic precis și vă poate prescrie tratamentele medicale de care aveți nevoie, indiferent de natura afecțiunii, în urma consultului medical și a efectuării analizelor și investigațiilor specifice.

E de menționat că cele mai multe tipuri de cancer de piele pot fi vindecate daca sunt tratate înainte de a se răspândi. Cu toate acestea, cazurile mai avansate de melanom pot fi fatale. Totodată, cu cat cancerul de piele este descoperit și îndepărtat mai devreme, cu atât sunt mai mari șansele de recuperare completă. De aceea, adresarea la timp la specialist și începerea cât mai devreme a tratamentului vă poate salva viața!

Tendința de a vindeca acest tip de cancer devine tot mai mult o preocupare pentru savanți. Aceștia, la rândul lor, depun eforturi considerabile pentru a dezvolta noi medicamente salvatoare. În prezent, domeniul studiilor clinice este inundat cu proiecte de cercetare clinică în tratamentul melanomului. Astfel de trialuri clinice au loc și în țara noastră, oferind pacienților cu melanom posibilitatea de a beneficia de aceste terapii, în speranța obținerii unei vindecări complete.

Data 26.04.2024

NOUTĂȚI

LINK-URI UTILE

CONTACT

Folosim tehnologii, cum ar fi cookie-urile, și procesăm date personale, cum ar fi adresele IP și identificatorii cookie-urilor, pentru a personaliza conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura performanța conținutului nostru și pentru a obține informații despre publicul care l-a văzut. Puteți citi mai multe despre Politica noastră privind cookie-urile aici.

Accept Refuz