DISLIPIDEMIA – BOALA SECOLULUI XXI
Dislipidemiile sunt afecțiuni care se manifestă prin prezența unei cantități anormale de grăsimi (lipide) în sânge și sunt cauzate, în majoritatea cazurilor, de dereglări metabolice. Dislipidemia este una dintre maladiile care contribuie semnificativ la apariția sau agravarea bolilor cardiace, întrucat favorizeaza progresarea aterosclerozei, cardiopatiei ischemice, infarctului miocardic, hemoragiei cerebrale, arteriopatiei membrelor inferioare sau a altor afecțiuni. De regulă, dislipidemiile însoțesc alte boli metabolice, precum: obezitatea, diabetul zaharat de tipul 2, insuficienţa renală, hipertensiunea arterială, afecţiuni ce cresc vădit, la rândul lor, riscul cardiovascular.
Există 6 tipuri de dislipidemii, cu grade diferite de severitate şi cu implicaţii distincte. În practică, ele se identifică pe baza tiparului anomaliilor profilului lipidic (colesterol total, trigliceride, HDL-colesterol, LDL-colesterol și Beta- lipoproteide).
Cauzele apariției dislipidemiilor
Sunt atât cauze genetice care implică o predispoziție a organismului să capteze prea mult colesterol „rău” si prea puțin „bun”, cât şi de mediu: anumite elemente din viaţa de zi cu zi fiind cauze frecvente ale dislipidemiilor. Stilul de viață poate conduce la o astfel de afecțiune dacă este caracterizat de un consum foarte mare de grăsimi saturate, prăjeli și alcool, de sedentarism, stres, surmenaj cronic, fumat sau administrarea pe perioade lungi a anumitor medicamente, fie estrogeni, corticosteroizi, contraceptive orale, medicamente antivirale pentru HIV, etc. Displipidemia nu provoacă, de regulă, nici un simptom. Multe persoane se alarmează abia în momentul în care ajung la medic pentru investigații de rutină și este scos la iveală un nivel crescut al colesterolului. În cazurile foarte avansate însă, cantitatea mare de grăsime și trigliceride din sânge pot provoca depuneri de grăsime în piele, mărirea ficatului sau a splinei, furnicături în mâini și picioare.
Cum pot fi depistate dislipidemiile
Dislipidemia poate fi diagnosticată prin metodele de screenig existente. Se depisteaza usor, printr-un set de analize care masoară valorile colesterolului total, LDL-colesterolului (colesterolul „rau“), HDL-colesterolului (colesterolul „bun“), trigliceridelor și beta-lipoproteidelor. Riscurile dislipidemiilor se estimează individual, întrucât aceleaşi valori ale lipidelor pot avea semnificaţie diferită la persoane diferite. Un colesterol puțin bun crescut, dar cu o proporție mare de colesterol bun poate să nu semnaleze nici un risc la o persoană tânără normoponderală, fără probleme cardiovasculare în familie. Pe de altă parte, aceeaşi valoare poate fi considerată mare şi riscantă la un pacient fumător cu obezitate, diabet tip 2. Astfel, oamenii care au valori crescute ale lipidelor sunt sfătuiți de către specialiști să-și facă aceste analize mai des, pentru a beneficia ulterior de un tratament și o monitorizare adecvată, care sa prevină și să limiteze complicațiile generate de acestea. Un studiu recent arată că scaderea LDL-colesterolului cu numai 1mmol/l a redus de 5 ori riscul de boli vasculare majore, precum : infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral sau cardiopatia ischemică.
Cum luptăm cu dislipidemiile
În primă instanță, terapia presupune reducerea greutății corporale, o dietă săracă în grăsimi saturate și exerciții fizice. Un mod de viață corect, cu echilibrarea gradată a muncii și odihnei, cu reducerea maximă a stării de oboseală, de stres și surmenaj cronic, precum și o alimentație bogată în fructe și legume, cu excluderea alcoolului și tutunului, de rând cu monitorizarea anuală a nivelului de grăsimi în sânge este succesul în combaterea dislipidemiilor. Dacă astfel de măsuri nu dau rezultate, se recurge și la medicamente, care reduc nivelului lipidelor din sânge. În dependență de severitatea maladiei se recurge la administrarea preparatelor medicamentoase din grupa statinelor.
Fiind un important factor de risc cardiovascular, ignorarea acestei boli poate avea urmari foarte grave pentru sănătatea populației. Studiile recente arată că implicarea dislipidemiilor are loc nu doar în afecțiuni din sfera cardiologiei, diabetologiei, nutriției, ci și în patologii din sfera gastroenterologiei, hepatologiei, nefrologiei, reumatologiei, neurologiei și bolilor infecțioase. Deaceia fiecare persoana după vârsta de 30 de ani ar trebui să-i solicite medicului de familie ca anual, să-i prescrie să facă analize pentru determinarea nivelului de lipide din sânge (lipidograma). Datele oficiale arată, că peste 70% din totalul deceselor înregistrate în fiecare an în RM au drept cauză afecțiunile cardiovasculare, în majoritatea cazurilor fiind urmări directe ale dislipidemiilor. În prezent savanții din întreaga lume desfășoară o multitudine de cercetări clinice pentru a descoperi molecule inovative pentru eradicarea dislipidemiilor – o problemă reală a secolului XXI.
NOUTĂȚI
- Testul Papanicolau, sau testul PAP - o examinare importantă în prevenirea cancerului de col uterin Cancerul de col uterin, mai numit și cancer cervical, este una dintre cele mai comune forme de canc...
- Noi perfecționări în domeniul cercetărilor clinice În data de 31 mai curent, peste 70 de medici și asistente medicale, care activează în...
- 20 mai- Ziua Internațională a Studiilor Clinice Fără studii clinice, o moleculă nou identificată nu ar putea ajunge la pacient pe...
- toate noutățile
LINK-URI UTILE
- European Medicine Agency
- Food and Drug Administration
- World Health Organization
- Agenţia Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale
- Ministerul Sănătăţii Republica Moldova
- Clinical Trials US
- Cercetarea medicală şi studiile clinice
- Ordinul MS cu privire la reglementarea autorizarii desfasurarii studiilor clinice in Rep. Moldova
- HOTĂRÎRE Nr. 5 din 18.01.2016 cu privire la Comitetul Naţional de Expertiză Etică a Studiului Clinic
CONTACT
- ARENSIA Exploratory Medicine SRL
- Str. Testemiteanu 29, Chișinău, Republica Moldova
- Str. Testemiteanu 30, Chișinău, Republica Moldova
- formular de contact