Gripa Oculară: Simptome şi Tratament
Gripa oculară este o maladie infecțioasă deosebit de contagioasă, cauzată de adenovirusuri. Aceasta poate afecta conjunctiva, dar și corneea ochiului. Specialiștii spun că infecția cu agenții patogeni se realizează în urma contactului direct. Virusurile declanșatoare se regăsesc în lichidul lacrimal. În urma frecării ochilor de către persoana purtătoare a virusurilor, există două metode de transmitere a acestora în mediu. Prima ține de contactul direct, cum ar fi atingerea mâinilor. Cea de-a doua atunci când este un contact indirect, adică prin atingerea unor obiecte din jur, cum ar fi clanța ușii, mânere din mijloacele de transport în comun, care sunt contaminate.
Se recomandă o atenție deosebită, în special față de copiii mici, care doresc să atingă toate obiectele din jur, astfel riscul de infecție pentru aceștia fiind mult mai mare în comparație de adulții. La fel, purtătorii de lentile de contact sunt expuși și ei unui risc sporit, ca urmare a contactului regulat cu ochii și a posibilității de transmitere a virusurilor.
Din punct de vedere medical maladia mai poate fi numită și conjunctivită adenovirus, keratoconjunctivită epidemică adenovirus sau keratoconjunctivită epidemică.
E de menționat că, gripa oculară nu are nicio legătură cu gripa reală, deși există unele similitudini. Gripa oculară este adesea asociată cu o infecție a tractului respirator, cum ar fi o răceală (infecție gripală), curgerea nasului și tuse, sau o infecție a tractului gastro-intestinal.
Metodele de protecție împotriva gripei oculare
Chiar dacă virusurile gripale sunt foarte rezistente și supraviețuiesc pe obiectele din jur și câteva săptămâni, se recomandă respectarea măsurilor de igienă precum: spălarea și dezinfectarea regulată a mâinilor pentru a evita transmiterea bolii. Potrivit specialiștilor, persoanele purtătoare de adenovirusuri sunt contagioase în perioada de incubație, respectiv 12 zile înainte de declanșarea simptomelor, de evitat intrarea în contact cu acestea.
Simptomele gripei oculare
De regulă, acestea, în perioada acută se aseamănă unei inflamații clasice a țesutului conjunctiv, fapt ce îngreunează diagnosticul. Printre simptomele tipice se numără: înroșirea, dar și lăcrimarea ochilor, senzația de mâncărime, vedere încețoșată, sensibilitate sporită la lumină, țesut conjunctiv inflamat, noduli limfatici inflamați. Pe lângă acestea, se remarcă și simptomele similare gripei, precum: febră, dureri de cap, dureri de membre. Un aspect tipic al gripei oculare este faptul că simptomele se resimt mai întâi la un ochi și abia apoi la al doilea.
Diagnostic: gripă oculară sau conjunctivită?
Ca urmare a similitudinii simptomelor, adesea medicii se confruntă cu dificultăți în deosebirea gripei oculare de conjunctivita obișnuită, inofensivă. Un diagnostic 100% poate fi stabilit doar în urma examinării frotiului de secreție oculară și identificarea agentului infecțios.
Tratamentul și evoluția gripei oculare
Spre deosebire de tratarea unei infecții oculare bacteriene, gripa oculară nu poate fi tratată cu antibiotice, deoarece acestea nu au nici un efect împotriva virusurilor și supun organismul deja afectat unui stres suplimentar prin efectele secundare. Medicii recomandă ca orice tratament să fie urmat doar după consultarea specialistului. E de menționat, că durata evoluției gripei oculare poate varia între 10 zile și 4 săptămâni, perioadă după care simptomele se retrag de la sine. Astfel, concediul medical prescris pacienților poate dura, în dependență de evoluția maladiei, chiar și până la 3-4 săptămâni. Se recomandă respectarea concediului medical pentru a evita răspândirea acestei boli deosebit de contagioase, inclusiv în rândul colegilor de serviciu.
Urmările gripei oculare
Printre urmările gripei oculare se numără încețoșarea ușoară a corneei, care însă se vindecă în totalitate după câteva săptămâni. În unele cazuri, foarte izolate, există pericolul permanentizării încețoșării respective, fapt ce afectează vederea. În astfel de cazuri, pacienții sunt tratați cu picături oculare cu cortizon. Specialiștii mai spun, că în cazul în care această metodă de tratament este ineficientă, este posibil un tratament laser pentru îndepărtarea chirurgicală a punctelor încețoșate ale corneei. Totodată specialiștii recomandă ca în cazul unor suspiciuni de gripă oculară, este necesar de apelat la oculist, pentru a stabili la timp un diagnostic corect și a nu transmite boala, inclusiv membrilor familiei.
NOUTĂȚI
- Bolile Cardiovasculare: influențate de cultura alimentației și a stilului de viață Bolile cardiovasculare (de inimă) constituie un grup de afecțiuni, care atacă inima și vasele de...
- Melanomul: Detectare Precoce și Opțiuni Avansate de Tratament Melanomul este un tip de cancer de piele care se dezvoltă din melanocite - celulele producătoare d...
- Testul Papanicolau, sau testul PAP - o examinare importantă în prevenirea cancerului de col uterin Cancerul de col uterin, mai numit și cancer cervical, este una dintre cele mai comune forme de canc...
- toate noutățile
LINK-URI UTILE
- European Medicine Agency
- Food and Drug Administration
- World Health Organization
- Agenţia Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale
- Ministerul Sănătăţii Republica Moldova
- Clinical Trials US
- Cercetarea medicală şi studiile clinice
- Ordinul MS cu privire la reglementarea autorizarii desfasurarii studiilor clinice in Rep. Moldova
- HOTĂRÎRE Nr. 5 din 18.01.2016 cu privire la Comitetul Naţional de Expertiză Etică a Studiului Clinic
CONTACT
- ARENSIA Exploratory Medicine SRL
- Str. Testemiteanu 29, Chișinău, Republica Moldova
- Str. Testemiteanu 30, Chișinău, Republica Moldova
- formular de contact