Astmul bronșic: una din cele mai frecvente afecțiuni cronice
Astmul bronșic reprezintă o maladie pulmonară cronică, ce constă în limitarea fluxului de aer din căile respiratorii, cauzată de inflamația acestora. Acest fapt generează pacientului mari stări de disconfort. De cele mai dese ori criza propriu zisa de astm se manifestă acut. Practic, pacientul respiră foarte greu, având senzația de lipsă de aer, în timp ce tusea devine iritantă și obsesivă. Maladia creează stări de disconfort mai ales în timpul nopții, prin crize astmatice care constau în respirație îngreuiată, șuierătoare și tuse, însoțite de episoade de frică și panică.
Potrivit unor studii recente, la nivel mondial, peste 31.000.000 de oameni suferă de astm bronșic, prevalenta bolii fiind în continuă creștere. O mare parte dintre cazurile de astm sunt înregistrate la copii; băieții au un risc mai mare de a face astm.
Cauzele astmului bronșic
Factorii genetici joacă un rol foarte important în declanșarea acestei boli. Potrivit specialiștilor, foarte multe persoane dezvoltă astm în copilărie, iar în unele cazuri maladia se manifestă destul de agresiv. Mai mult, o mare parte dintre pacienții copii manifestă primele simptome de astm în jurul vârstei de 10 ani, în timp ce alții au primele crize astmatice la 5-6 ani. Cu toate acestea, astmul poate să apară la orice vârstă. Dincolo de factorii genetici, la apariția astmului bronșic pot duce și alergiile, inclusiv cele alimentare, de la praf, polen sau păr de animale. Acestea pot servi un teren favorabil de instalare a afecțiunii, manifestate prin imposibilitatea de a respira corespunzător. Copii pot fi unii dintre cei mai afectați de alergii, de aceea incidenta apariției astmului este relativ ridicată la aceștia.
Substanțele chimice, cele cu efect iritant și fumul de țigară pot fi alte cauze ale astmului bronșic. Există și unele medicamente care pot duce la apariția astmului. Pe lista cauzelor care declanșează astmul bronșic se mai numără, infecțiile virale, expunerea îndelungată la diferiți alergeni, precum și vremea rece sau fluctuațiile de temperatură.
Simptomele astmului bronșic
Tusea este unul dintre cele mai principale și deranjante simptome. De regulă, ea apare subit fie pe timpul nopții, fie în urma unui efort fizic intens sau chiar după o repriză puternică de râs. Un alt simptom cunoscut este dispneea sau senzația de sufocare. La fel, în astmul bronșic, poate fi prezentă și senzația de presiune ce poate fi asemănată cu un ghem de durere în coșul pieptului, precum și respirația șuierătoare - o altă sursă de mare disconfort pentru toți cei care suferă de această maladie.
Diagnosticul și tratamentul astmului bronșic
O simplă consultație a specialistului poate ajuta la diagnosticarea exactă a maladiei. Acesta va solicita efectuarea unei investigații foarte simple și non-invazive, numită spirometrie. Această investigație include un set de parametri ce sunt înregistrați în timpul fluxului de aer din căile respiratorii. E de menționat că netratat la timp, astmul bronșic poate genera complicații severe. Potrivit specialiștilor, fără un tratament corespunzător, crizele de astm se pot înmulți și agrava, iar calitatea vieții poate scădea considerabil. Medicii atenționează, că doar prin consult de specialitate poate fi pus un diagnostic corect și poate fi elaborat un plan de tratament corespunzător. Medicația pentru tratarea astmului este împărțită pe mai multe categorii, în funcţie de severitatea afecțiunii. De aceea se recomandă că atunci când manifestați simptome specifice astmului bronșic, trebuie rapid să vă programați pentru o consultație la specialist. Actualitatea acestei maladii impune oamenii de știință să continuie cercetările pentru a elabora medicamentele, care ar vindeca-o definitiv. În acest scop sunt în desfășurare o multitudine de studii clinice. În cadrul trialurilor pacienții au posibilitatea să încerce aceste terapii noi, iar medicii - să evalueze siguranța și eficiența noilor preparate.
NOUTĂȚI
- Bolile Cardiovasculare: influențate de cultura alimentației și a stilului de viață Bolile cardiovasculare (de inimă) constituie un grup de afecțiuni, care atacă inima și vasele de...
- Melanomul: Detectare Precoce și Opțiuni Avansate de Tratament Melanomul este un tip de cancer de piele care se dezvoltă din melanocite - celulele producătoare d...
- Testul Papanicolau, sau testul PAP - o examinare importantă în prevenirea cancerului de col uterin Cancerul de col uterin, mai numit și cancer cervical, este una dintre cele mai comune forme de canc...
- toate noutățile
LINK-URI UTILE
- European Medicine Agency
- Food and Drug Administration
- World Health Organization
- Agenţia Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale
- Ministerul Sănătăţii Republica Moldova
- Clinical Trials US
- Cercetarea medicală şi studiile clinice
- Ordinul MS cu privire la reglementarea autorizarii desfasurarii studiilor clinice in Rep. Moldova
- HOTĂRÎRE Nr. 5 din 18.01.2016 cu privire la Comitetul Naţional de Expertiză Etică a Studiului Clinic
CONTACT
- ARENSIA Exploratory Medicine SRL
- Str. Testemiteanu 29, Chișinău, Republica Moldova
- Str. Testemiteanu 30, Chișinău, Republica Moldova
- formular de contact