Centre de Cercetare ARENSIA Echipele ARENSIA Întrebări Frecvente Vizită Virtuală

PREMIERĂ în Republica Moldova: Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale a aprobat desfăşurarea a 2 studii clinice destinate tratamentului pacienţilor cu infecția COVID-19

     Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (AMDM) anunță că la 21 iulie curent, experţii, în cadrul ședinței Comisiei Medicamentului de pe lângă AMDM (printre membrii căreia se regăsesc profesori universitari din cadrul Universitații de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”), au aprobat în regim prioritar primele studii clinice pe SARS CoV-2 (COVID-19), care prevăd administrarea produsului de investigație clinică la pacienții în stare de gravitate moderat-severă, infectaţi cu noul coronavirus.

     Primul studiu clinic este demarat de către reprezentanța europeană a unei companii farmaceutice cu renume mondial din SUA, specializată în dezvoltarea moleculelor noi, care propun cercetarea clinică a unui medicament inovativ (pan-Janus kinaza), pentru tratamentul leziunii pulmonare acute asociate cu COVID-19. Preparatul are ca scop să stopeze “furtuna de citokine”, prin diminuarea leziunilor pulmonare acute şi a sindromului de detresă respiratorie. Astfel ar putea fi redusă semnificativ rata cazurilor grave precum şi perioada de spitalizare pentru pacienţii cu COVID-19. Produsul medicamentos va fi administrat printr-un nebulizator, cu plasă vibratorie. Durata tratamentului va fi de până la 7 zile, în dependenţă de răspunsul individual al fiecărui organism. Studiul se va desfășura în cadrul Spitalului Clinic Republican “Timofei Moșneaga” sub conducerea investigatorului principal, profesor universitar, șef al Clinicii ATI, Dr. Victor Cojocaru.

     Cel de-al doilea studiu, la fel, se va desfășura în cadrul Spitalului Clinic Republican “Timofei Moșneaga” și este inițiat de o companie americană de biotehnologie, având ca produs de investigație un medicament inovativ, care deja a demonstrat o activitate antivirală promițătoare împotriva mai multor coronavirusuri umane. Produsul de investigaţie clinică este o generaţie nouă a precursorului nucleotid de guanozină care inhibă ARN polimerazele dependente de ARN ale mai multor virusuri ARN monocatenare (de exemplu: flavivirusuri HVC, dengue şi coronavirusuri). Produsul va fi administrat, sub formă de comprimate, pe cale orală, timp de 5 zile si are ca scop să stopeze multiplicarea virusului, care în consecinţă, va duce la distrugerea totală a acestuia. Potrivit investigatorilor, scopul acestor studii este să evalueze siguranţa şi eficacitatea preparatului de investigat la pacienţi cu boala moderat-severă COVID-19 şi factorii de risc pentru rezultate slabe, precum şi reducerea evenimentelor de insuficienţă respiratorie la o populaţie cu risc sporit.

     „Pentru noi este un privilegiu și totodată o oportunitate că aceste companii farmaceutice mari de cercetare, dezvoltare și producere de medicamente din SUA, UE și Canada au ales Republica Moldova, alături de alte state importante, pentru a desfășura aceste studii clinice, care își propun dezvoltarea de medicamente eficiente pentru tratamentul infecției cu COVID-19, de care vor beneficia inclusiv cetățenii noștri”, a declarat Eremei Priseajniuc, director general al AMDM, în cadrul şedinţei de aprobare a studiilor clinice.

     E de menţionat, că la aceste studii clinice vor lua parte pacienţi în stare de gravitate moderat-severă, infectaţi cu noul coronavirul, doar benevol. În total, vor avea posiblitatea să participe până la 50 de persoane, iar durata trialurilor clinice va fi de până la 6 luni. Ambele studii clinice sunt efectuate la inițiativa şi în colaborare cu Compania Germană de Cercetare Clinică ARENSIA Exploratory Medicine. În prezent, studii analogice sunt desfășurate în mai multe state ale lumii, precum: SUA, Belgia, Finlanda, Suedia, Marea Britanie și România.

Data 22.07.2020

NOUTĂȚI

LINK-URI UTILE

CONTACT