Centre de Cercetare ARENSIA Echipele ARENSIA Întrebări Frecvente Vizită Virtuală

Imunoterapia: tratament revoluționar în bolile oncologice

 

     Imunoterapia reprezintă cea mai nouă descoperire în lupta împotriva cancerului, de la apariția terapiilor țintite, în urma cu peste 20 de ani. Spre deosebire de chimioterapie, care funcționează prin distrugerea celulelor canceroase, imunoterapia acționează asupra celulelor sistemului imunitar pentru a le ajuta să atace celulele canceroase. Imunoterapia oncologică este cel mai promițător domeniu al medicinei personalizate, iar acolo unde nu mai există alternativă terapeutică, medicul, recomandă aceste tratamente.

Există câteva tipuri de tratamente prin imunoterapie    

  Medicamentele numite inhibitori sunt cele mai frecvent utilizate pentru tratamentele imunoterapeutice contra cancerului. Ele vin să blocheze  mecanismul pe care celulele canceroase îl folosesc pentru a distruge sistemul imunitar. Astfel sunt eliberate celulele T - parte importantă a sistemului imunitar – care acționează, la rândul lor, prin atacarea celulelor tumorale. Exista câțiva inhibitori care au fost aprobați în SUA de către instituția Food and Drug Administration si care sunt în prezent disponibili pe piață, ca tratament ce se administrează intravenos. Un alt tip de tratament prin imunoterapie - terapia celulară - presupune colectarea de celule ale sistemului imunitar al pacientului şi modificarea lor genetică pentru a lupta împotriva cancerului. Acestea sunt multiplicate în laborator pentru a putea fi administrate prin transfuzie pacientului. Acest tip de tratament este produs în mod individual pentru fiecare persoană care suferă de cancer şi în prezent este în faza experimentală.

     Vaccinurile - sunt o altă formă de tratament imunoterapeutic. Potrivit specialiștilor, acestea au înregistrat o rată mai mică de succes prin comparație cu restul tipurilor de imunoterapie; iar spre deosebire de vaccinurile pe care le facem în primii ani de viată şi care au ca scop prevenirea bolilor precum rujeola şi oreionul, vaccinurile pentru tratarea cancerului se administrează numai atunci cînd boala este prezentă. Scopul lor este să ajute sistemul imunitar să atace cancerul, susţin experții în domeniu.

 

Tipurile de cancer care pot fi tratate prin imunoterapie

     Tratamentele ce funcționează ca inhibitori ai celulelor canceroase s-au dovedit a avea succes în tratarea melanomului avansat, limfomului şi a cancerului de plămâni, rinichi, vezica urinară ş.a. Medicamente sunt testate în prezent şi pentru alte tipuri de cancer, însă până acum nu au fost încă aprobate de instituțiile abilitate. Deși imunoterapia a avut un succes uimitor în multe cazuri, aceasta deocamdată funcționează doar la o treime dintre pacienți, susţin specialiștii. Potrivit lor, o rată de succes mai mare a fost înregistrată în cazurile de melanomă. Mai mult, unii pacienți care se aflau într-o stare avansată de boală au avut remisii care au durat şi ani de zile. In unele cazuri combinarea a doi inhibitori a crescut eficienţa tratamentului, dar pentru unele persoane astfel de tratamente nu ajută deocamdată decât temporar. Totuși, recunosc specialiştii, tratamentele imunoterapeutice pot declanșa boli autoimune, pot cauza inflamații şi pot provoca probleme respiratorii. Aceste reacții însă pot fi ținute sub control prin administrarea medicamentelor pe bază de steroizi. In prezent savanți din țările dezvoltate lucrează la descoperirea unor noi medicații prin imunoterapie care ar avea succes în proporție de 100 de procente la vindecarea pacienților cu maladii oncologice. 

     Potrivit oamenilor de știință, imunoterapia a schimbat în ultimii ani, soarta unor bolnavi de cancer din lumea întreagă. S-au înregistrat cazuri cînd pacienți cu boli oncologice metastatice, precum melanom sau cancer renal au întrat în remisiune completă pentru o perioada lungă de timp. E de menționat, că imunoterapia este diferită de chimioterapie și de terapiile clasice nu în sensul că le înlocuiește, ea este încă o armă terapeutică pe care medicii o au în prezent la dispoziție. Să ai mai multe arme terapeutice este foarte important și de fapt marea artă este să ajungi să le folosești pe toate la un pacient, spun specialiștii. Imunoterapia nu exclude celelalte terapii și nu toți pacienții au indicație de imunoterapie, la fel cum nu toți pacienții răspund la acest tip de tratament, subliniază medicii.  Sunt tipuri de cancer pentru care imunoterapia nu este deocamdată aprobată, se fac studii clinice. Indicația de imunoterapie este stipulată de ghidurile internaționale. Începând cu anul 2019, la nivel european au fost aprobate tratamente de imunoterapie oncologică pentru anumite forme agresive de cancer pulmonar şi cancer de sân, care aduc beneficii importante pentru pacienții cu aceste forme de boală. La nivel mondial, imunoterapia este cel mai promițător domeniu de cercetare în domeniul oncologiei. În prezent, sunt studiate mai mult de 2.000 de imunoterapii oncologice, în peste 3.000 de studii clinice, pentru aproximativ 300 de tipuri de cancer.

     Chimioterapeuţii recunosc că ei trebuie sa fie şi imunoterapeuţi, în acelasi timp, astfel odată cu pacientul, aceștia învață să lucreze cu imunoterapia și să managerieze un profil de reacții adverse pe care nu este deocamdată cunoscut. Totuși, spun specialiștii, incidența reacțiilor adverse este una mică, imunoterapia este în general bine tolerată, iar pacienții care răspund la tratament au beneficii uriașe, confirmă doctorii. În fiecare zi apar noi molecule sau noi combinații care aduc beneficii majore pentru pacienți, ceea ce în urmă cu doar câțiva ani era de neînchipuit. Medicii susţin, că astfel ei pot oferi pacienților acces la cele mai noi tratamente de imunoterapie şi speră ca în viitor să poată avea la dispoziție un arsenal terapeutic tot mai variat, în sprijinul celor care au nevoie cel mai mult. Deşi imunoterapia nu este aprobată în ţara noastră pacientii de la noi au acces la asemenea linii de tratament în cadrul proiectelor de cercetare clinică, care sunt în derulare şi în Republica Moldova.

 

Data 28.02.2020

NOUTĂȚI

LINK-URI UTILE

CONTACT