REZULTATELE STUDIULUI PATHOS în BPOC
Studiile clinice desfășurate "în viața reală" contribuie la susținerea rezultatelor și teoriilor medicale provenite din cercetarea clinică randomizată.
Dr. Kjell Larsson, profesor în cadrul Institutului Karolinska din Stockholm susține că: "Spre deosebire de studiile clinice controlate, aşa-numitele dovezi obţinute din lumea reală au la bază date observaţionale – fişe medicale electronice şi/sau registre de sănătate, iar scopul lor este de a încerca să ofere răspunsuri mai detaliate pentru provocările clinice existente, reducând astfel atât povara bolii cât şi costurile şi impactul real al strategiilor de gestionare a terapiilor”.
Studiul PATHOS, este un studiu desfășurat "în viața reală" , un studiu amplu cu date din practica medicală curentă, care a comparat eficacitatea a două combinații fixe de corticosteroid inhalator și beta-agonist cu durată lungă de acțiune, ambele prescrise frecvent pacienților cu BPOC.
Studiul PATHOS s-a desfașurat pe o perioadă de 11 ani, în intervalul anilor 1999 - 2009, sub îndrumarea Universității din Uppsala din Suedia și a presupus examinarea retrospectivă a dosarelor medicale provenind de la 5.468 de pacienți tratați pentru boală pulmonară obstructivă cronică (BPOC) cu corticosteroid inhalator și beta-agonist cu durată lungă de acțiune, acoperind în total 19.000 de pacienți-ani.
Prima analiză a datelor a fost publicată în Journal of Internal Medicine și a comparat rata exacerbărilor BPOC în funcție de tratamentul cu două combinații în doză fixă prescrise frecvent și anume: budesonid/formoterol (Symbicort® Turbuhaler®), respectiv fluticazonă/salmeterol (Seretide™).
Rezultatele studiului PATHOS au arătat următoarele:
- asocierea budesonid/formoterol a redus rata anuală a exacerbărilor moderate-severe cu 26% față de fluticazonă/salmeterol (0,80 în comparaţie cu 1,09/ pacienți-ani; p<0,0001), iar o reducere semnificativă a fost evidentă pentru toate tipurile de evenimente asociate cu exacerbările, ca de exemplu, administrarea de antibiotice și corticosteroizi orali sau spitalizările.
- utilizarea combinației budesonid/formoterol a redus spitalizările pentru BPOC cu 29% (0,15 în comparaţie cu 0,21/ pacienți-ani; p<0,0001), precum și zilele de spitalizare din cauza exacerbărilor BPOC cu 34% (0,63 în comparaţie cu 0,95/ pacienți-ani; p<0,0001), comparativ cu administrarea de fluticazonă/salmeterol.
- pacienţii cu BPOC trataţi cu SYMBICORT® Turbuhaler® (budesonidă/formoterol) au o probabilitate semnificativ mai mică de a suferi exacerbări ale BPOC-ului şi de asemenea o probabilitate semnificativ mai mică de a fi spitalizaţi pentru BPOC decât cei trataţi cu SERETIDE™ (fluticazonă/salmeterol).
Rezultatele studiului în extenso le puteți parcurge accesând următorul link: http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/joim.12067/pdf
Referință: Larsson et al, Journal of Internal Medicine, 2013, 273; 584–59
NOUTĂȚI
- Bolile Cardiovasculare: influențate de cultura alimentației și a stilului de viață Bolile cardiovasculare (de inimă) constituie un grup de afecțiuni, care atacă inima și vasele de...
- Melanomul: Detectare Precoce și Opțiuni Avansate de Tratament Melanomul este un tip de cancer de piele care se dezvoltă din melanocite - celulele producătoare d...
- Testul Papanicolau, sau testul PAP - o examinare importantă în prevenirea cancerului de col uterin Cancerul de col uterin, mai numit și cancer cervical, este una dintre cele mai comune forme de canc...
- toate noutățile
LINK-URI UTILE
- European Medicine Agency
- Food and Drug Administration
- World Health Organization
- Agenţia Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale
- Ministerul Sănătăţii Republica Moldova
- Clinical Trials US
- Cercetarea medicală şi studiile clinice
- Ordinul MS cu privire la reglementarea autorizarii desfasurarii studiilor clinice in Rep. Moldova
- HOTĂRÎRE Nr. 5 din 18.01.2016 cu privire la Comitetul Naţional de Expertiză Etică a Studiului Clinic
CONTACT
- ARENSIA Exploratory Medicine SRL
- Str. Testemiteanu 29, Chișinău, Republica Moldova
- Str. Testemiteanu 30, Chișinău, Republica Moldova
- formular de contact