Centre de Cercetare ARENSIA Echipele ARENSIA Întrebări Frecvente Vizită Virtuală

COLITA ULCEROASĂ – O MALADIE INFLAMATORIE A COLONULUI!

 

Boala aduce după sine, inflamarea cronică a intestinului. De regulă, este însoţită de dureri abdominale, sângerări rectale şi diaree, însoţite de febră. Maladia duce la complicaţii care pun viaţa în pericol. Este mai des întâlnită la femei, în special între 15 şi 50 de ani, preponderent după 30 de ani. Deocamdată nu se cunoaste ce anume declanşează colita ulceroasă. Printre factori s-ar putea enumera: stresul, alimentaţia incorectă, o reacţie autoimună a organismului, un virus sau o bacterie şi nu în ultimul rând,  factorul ereditar.

Care sunt simtomele colitei ulceroase?

De regulă, apare scăderea în greutate, diaree chinuitoare, uneori cu tendinţă la constipaţie, manifestări oculare, articulare, afectarea hepatică, anemie, schimbări cutanate, tahicardie. În stadiul timpuriu al evoluţiei bolii, este implicat doar rectul sau rectosigmoidul. Pe măsură ce boala progresează, se extinde şi la colon. Afectează, de obicei doar partea interioară a colonului şi a rectului. Epiteliul mucoasei intestinale este afectat din cauza unui regim alimentar nepotrivit. Colita ulceroasă mai numită şi ulcerativă este o afecţiune care alternează între diaree şi constipaţie, scaune ce au mucozităţi, cu sânge, iar o parte dintre alimente sunt digerate parţial.

Deocamdata nu există un tratament definitiv al bolii

Un medicament cunoscut pentru colita ulceroasă nu există deocamdată, sunt însă tratamente care pot reduce mult din simptome, astfel încât să producă o remisie pe termen îndelungat. Maladia are perioade de remisie şi perioade de exacerbare, chiar poate dispărea pentru o perioadă lungă, însă în timp, severitatea bolii rămâne la acelaşi nivel. Tratamentul constă în administrarea medicamentelor biologice, de rând cu respectarea strictă a unei diete alimentare, cu produse fierte, supe din legume, ceaiuri de plante şi medicamente care să conţină preparate  imunosupresoare, antidiareicele, analgezicele, suplimentele cu fier, corticosteroizi etc. Pacientul trebuie să evite alcoolul, cafeaua, băuturile fermentate şi gazoase, afumăturile, fructele uscate, prăjelile, condimentele, ciocolata, cacao, conservanţii, mezelurile.

Tratamentul chirurgical înseamnă eliminarea colitei ulceroase care, uneori presupune extirparea întregului colon şi a rectului, după care, capătul intestinului subţire este unit direct la anus, ceea ce permite o defecaţie aproape normală (în trecut, după operaţie, se efectua o incizie în abdomen la care se ataşa o pungă în care erau adunate materiile fecale).

 

Complicaţiile colitei ulceroase

Riscul de cancer intestinal este sporit la cei care au colită ulcerativă de mai mult timp. De asemenea, colita ulcerativă poate produce complicaţii rare la nivelul pancreasului sau a altor organe interne.

 

Noile descoperiri vin în ajutorul pacienţilor cu colită ulceroasă

Datorită progresului ştiinţific din ultimii ani, industria frmaceutică de la o zi la alta, tot mai mult revoluţionează. Astfel, că savanţii întreprind paşi siguri pe calea dezvoltării noilor molecule biologice care pot produce schimbări fenomenale la nivelul proceselor autoimine din organismul uman.

Multitudinea de studii clinice la care participă pacienţii cu colită ulceroasă, permit  descoperirea şi apariţia pe piaţă a unor noi medicamente , care reduc vădit, pe ani de zile, sau chiar duc la dispariţia completă a simtomelor la acest grup de populaţie. Graţie studiilor clinice desfăşurate în ţara noastră de către Compania de Cercetare Clinică – ARENSIA Exploratory Medicine şi pacineţii din ţara noastră pot beneficia de astfel de tratamente innovative, care uşurează cu mult suferinţa blonavilor cu colită ulceroasă.

 

 

Data 25.04.2016

NOUTĂȚI

LINK-URI UTILE

CONTACT