CANCERUL DE PROSTATĂ - O IMPORTANTĂ PROBLEMĂ DE SĂNĂTATE ÎN ŢĂRILE DEZVOLTATE!
Cancerul de prostată este o maladie malignă a glandei prostatice, aceasta fiind un organ de mărimea unei castanet situat sub vezica urinară la bărbati. Glanda prostată înconjoară uretra, prin care trece urina din vezica urinară în timpul urinatului. Cancerul prostatic este, de obicei, o tumora cu creştere lentă, deseori nedeterminând simptome până la stadii avansate. Deşi boala are tendinţa de a progresa încet, în general este letală dacă tumora progresează.Printre simptomele alarmante: dificultatea sau durerea la urinare, urinarea frecventă, mai ales noaptea, prezenţa sângelui în urină sau spermă.
Odata ce cancerul începe să se răspîndească la alte ţesuturi, poate deveni periculos. Acest tip de cancer prostatic agresiv poate aparea la orice vârstă. Cancerul care se extinde dincolo de tesutul prostatic (la oase, plămâni sau nodulii limfatici) nu poate fi vindecat, dar deseori poate fi tinut sub control pentru mulţi ani. Majoritatea bărbaţilor cu cancer de prostată mor din alte cauze – mulţi dintre ei neştiiind că au această afecţiune. Deşi boala este rară la barbaţii sub 50 de ani, experţii consideră că majoritatea vârstnicilor au cel puţin „urme” de cancer prostatic.
Anumite medicamente pot încetini evoluţia cancerului după ce a depăşit glanda prostată. Datorita tratamentelor disponibile, majoritatea barbatilor al caror cancer s-a extins dincolo de prostată au o expectantă de viaţă de cinci ani sau mai mult.
Antigenul specific prostatic (PSA) este cel mai bun instrument disponibil la moment pentru detectarea cancerului de prostată în stadii precoce, deci curabile. Cancerul de prostată în stadiu precoce (limitat doar la prostată) poate fi vindecat.
Societatea Americană de Cancer recomandă efectuarea anuală, pe lângă testul PSA, tuseul rectal la bărbaţii peste 50 de ani. În prezent la nivel internaţional se discută dacă e necesar ca bărbaţii de vârstă susceptibilă (în general peste 45 ani) să fie supuşi unui screening pentru cancerul de prostată. Controversele cu privire la screeningul de rutină sunt întreţinute de mai mulţi factori, inclusiv de faptul că cercetările obişnuite pentru PSA nu sunt totdeauna un indicator sigur, iar screeningul de masă presupune costuri apreciabile. Pentru a descoperi tratamente pentru cancerul de prostată în ţările dezvoltate, în centre de cercetare, se fac multiple studii clinice.
Şi în Republica Moldova activează centre de cercetare, echipate cu tot utilajul de ultimă oră, unde se fac astfel de testări. Spre exemplu, Compania Gemana ICS “Arensia Exploratory Medicine” SRL, în câteva spitale din ţară a dezvoltat Centre moderne de cercetare, care permit desfăşurarea studiilor clinice în condiţii de maximă siguranţă şi confort, inclusiv pentru pacienţii cu cancer de prostată. Astfel pacienții din Republica Moldova, care participă la aceste studii au acces la terapii noi, similare celor de care au parte pacienţii din SUA şi din ţările Uniunii Europene. Mulţi dintre pacienţii moldoveni după ce au beneficiat de tratamente inovative, în cadrul testelor clinice, şi-au îmbunătăţit substanţial starea de sănătate, iar unii chiar au reușit să stopeze evoluția cancerului de prostată. Noile tratamente nu sunt încă acoperite de sistemul de asigurări medicale din Republica Moldova. În prezent aceste cheltuieli sunt acoperite de renumite companii farmaceutice din lume.
http://www.cancer.gov/cancertopics/factsheet/detection/PSA
NOUTĂȚI
- Bolile Cardiovasculare: influențate de cultura alimentației și a stilului de viață Bolile cardiovasculare (de inimă) constituie un grup de afecțiuni, care atacă inima și vasele de...
- Melanomul: Detectare Precoce și Opțiuni Avansate de Tratament Melanomul este un tip de cancer de piele care se dezvoltă din melanocite - celulele producătoare d...
- Testul Papanicolau, sau testul PAP - o examinare importantă în prevenirea cancerului de col uterin Cancerul de col uterin, mai numit și cancer cervical, este una dintre cele mai comune forme de canc...
- toate noutățile
LINK-URI UTILE
- European Medicine Agency
- Food and Drug Administration
- World Health Organization
- Agenţia Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale
- Ministerul Sănătăţii Republica Moldova
- Clinical Trials US
- Cercetarea medicală şi studiile clinice
- Ordinul MS cu privire la reglementarea autorizarii desfasurarii studiilor clinice in Rep. Moldova
- HOTĂRÎRE Nr. 5 din 18.01.2016 cu privire la Comitetul Naţional de Expertiză Etică a Studiului Clinic
CONTACT
- ARENSIA Exploratory Medicine SRL
- Str. Testemiteanu 29, Chișinău, Republica Moldova
- Str. Testemiteanu 30, Chișinău, Republica Moldova
- formular de contact