Centre de Cercetare ARENSIA Echipele ARENSIA Întrebări Frecvente Vizită Virtuală

CANCERUL DE PROSTATĂ - O IMPORTANTĂ PROBLEMĂ DE SĂNĂTATE ÎN ŢĂRILE DEZVOLTATE!

     Cancerul de prostată este o maladie malignă a glandei prostatice, aceasta fiind un organ de mărimea unei castanet situat sub vezica urinară la bărbati. Glanda prostată înconjoară uretra, prin care trece urina din vezica urinară în timpul urinatului. Cancerul prostatic este, de obicei, o tumora cu creştere lentă, deseori nedeterminând simptome până la stadii avansate. Deşi boala are tendinţa de a progresa încet, în general este letală dacă tumora  progresează.Printre simptomele alarmante: dificultatea sau durerea la urinare, urinarea frecventă, mai ales noaptea, prezenţa sângelui în urină sau spermă.

 Odata ce cancerul începe să se răspîndească la alte ţesuturi, poate deveni periculos. Acest tip de cancer prostatic agresiv poate aparea la orice vârstă. Cancerul care se extinde dincolo de tesutul prostatic (la oase, plămâni sau nodulii limfatici) nu poate fi vindecat, dar deseori poate fi tinut sub control pentru mulţi ani. Majoritatea bărbaţilor cu cancer de prostată mor din alte cauze – mulţi dintre ei neştiiind că au această afecţiune.  Deşi boala este rară la barbaţii sub 50 de ani, experţii consideră că majoritatea vârstnicilor au cel puţin „urme” de cancer prostatic. 

Anumite medicamente pot încetini evoluţia cancerului după ce a depăşit glanda prostată. Datorita tratamentelor disponibile, majoritatea barbatilor al caror cancer s-a extins dincolo de prostată au o expectantă de viaţă de cinci ani sau mai mult.     

Antigenul specific prostatic (PSA) este cel mai bun instrument disponibil la moment pentru detectarea cancerului de prostată în stadii precoce, deci curabile. Cancerul de prostată în stadiu precoce (limitat doar la prostată) poate fi vindecat.

Societatea Americană de Cancer recomandă efectuarea anuală, pe lângă testul PSA, tuseul rectal la bărbaţii peste 50 de ani.  În prezent la nivel internaţional se discută  dacă e necesar ca bărbaţii de vârstă susceptibilă (în general peste 45 ani) să fie supuşi unui screening pentru cancerul de prostată. Controversele cu privire la screeningul de rutină sunt întreţinute de mai mulţi factori, inclusiv de faptul că cercetările obişnuite pentru PSA nu sunt totdeauna un indicator sigur, iar screeningul de masă presupune costuri apreciabile. Pentru a descoperi tratamente pentru cancerul de prostată în ţările dezvoltate, în centre de cercetare, se fac multiple studii clinice.

Şi în Republica Moldova activează centre de cercetare, echipate cu tot utilajul de ultimă oră, unde se fac astfel de testări. Spre exemplu, Compania Gemana ICS “Arensia Exploratory Medicine” SRL, în câteva spitale din ţară a dezvoltat Centre moderne de cercetare, care permit desfăşurarea studiilor clinice în condiţii de maximă siguranţă şi confort, inclusiv pentru pacienţii cu cancer de prostată. Astfel pacienții din Republica Moldova, care participă la aceste studii au acces la terapii noi, similare celor de care au parte pacienţii din SUA şi din ţările Uniunii Europene. Mulţi dintre pacienţii moldoveni după ce au beneficiat de tratamente inovative, în cadrul testelor clinice, şi-au îmbunătăţit substanţial starea de sănătate, iar unii chiar au reușit să stopeze evoluția  cancerului de prostată. Noile tratamente nu sunt încă acoperite de sistemul de asigurări medicale din Republica Moldova. În prezent aceste cheltuieli sunt acoperite de renumite companii farmaceutice din lume. 

 

http://www.cancer.gov/cancertopics/factsheet/detection/PSA

Data 20.11.2014

NOUTĂȚI

LINK-URI UTILE

CONTACT