Ateroscleroza- maladia care împiedică circulația sângelui
Ateroscleroza este o boală inflamatorie cronică ce afectează vasele și inima. Maladia se manifestă prin îngroșarea și rigidizarea pereților arterelor, din cauza unei acumulări asemănătoare grăsimii, numită placă, în interiorul acestora. Acumularea plăcii perturbează circulația normală a sângelui oxigenat spre diferite organe si țesuturi, de aceea ateroscleroza este cea mai frecventă cauză de atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale.
Factori de risc
In apariția și evoluția bolii se consideră că ar fi implicate afecțiunile genetice ale metabolismului lipidic, antecedentele familiale de boală coronariană, dislipidemiile (boli ce afectează producția și metabolismul de grăsimi), obezitatea, hipertensiunea arterială, diabetul zaharat, stresul, sedentarismul. Un alt factor care ar putea favoriza apariția maladiei este fumatul, susțin specialiștii. Statisticele mai arată că mai frecvent sunt afectați bărbații decât femeile, iar boala ar putea debuta la ei chiar de la vârsta de 45 de ani.
Simptome
Ateroscleroza nu are simptome în primele stadii ale bolii. La început maladia evoluează invizibil la nivelul întregului organism, până în momentul în care apare o necesitate crescută de oxigen (datorită unui efort mai mare, a stresului, expunerii la frig, a fumatului). În această fază este evident că o arteră este atât de afectată încât nu mai poate transporta eficient sângele spre organe. Simptomele bolii diferă în funcție de arterele care sunt afectate. Astfel, bolnavul poate prezenta durere sau presiune în piept (angină pectorală) - dacă sunt afectate arterele de la nivelul inimii.
Slăbiciune sau lipsa forței musculare la nivelul membrelor, tulburări de vedere, discurs incoerent, tulburări de memorie, asimetrii la nivelul feței - pot fi semnele unui accident vascular cerebral.
În cazul afectării vaselor arteriale periferice, apare o durere acută la mers și senzația de furnicături sau „rece” la nivelul picioarelor.
Hipertensiune arterială sau insuficiență renală - dacă sunt blocate arterele renale.
Dureri abdominale, în piept sau în spate, răgușeală, tuse, respirație îngreunată - pot scoate în evidență afecțiuni ale aortei sau ale vaselor mezenterice.
Metodele de diagnostic
Dacă ateroscleroza este diagnosticată din timp, atunci șansele de vindecare sunt mult mai mari, iar complicațiile grave care pot să apară vor fi prevenite. Boala poate fi depistată prin mai multe metode. În primul rând e nevoie de consultația clinică a medicului specialist, care să prescrie analize de sânge, în special cele pentru testarea glicemiei și a colesterolului, ecografia Doppler, electrocardiograma și ecocardiografia, tomografia sau testul RMN, dar și alte investigații necesare în acest caz.
E de menționat, că persoanele cu hipertensiune arterială, diabet, colesterol ridicat, cele supraponderale, care nu fac mișcare, consumă prea multe grăsimi animale, precum și cele care fumează sunt cele mai supuse riscului de a face ateroscleroză.
Tratamentul aterosclerozei
Tratamentul este stabilit, în funcție de gravitatea maladiei și de localizarea arterei afectate. Astfel, acesta poate fi de mai multe tipuri: medicamentos, antitrombotic, minim invaziv și chirurgical.
În lipsa unui tratament, ateroscleroza poate duce la complicații grave, care pot pune în pericol chiar viața bolnavului. Printre cele mai frecvente complicații se numără: boala arterială coronariană, când sunt blocate arterele de la nivelul inimii, ceea ce poate declanșa infarctul de miocard. Boala arterială carotidiană: sunt afectate arterele de la nivelul creierului, ceea ce poate duce la accident vascular cerebral sau la atac ischemic tranzitor.
Boala arterială periferică: atunci când sunt blocate arterele de la nivelul mâinilor sau a picioarelor. Dacă această afecțiune nu este diagnosticată și tratată la timp, atunci poate duce până la amputarea membrului afectat.
Din fericire, complicațiile aterosclerozei pot fi prevenite și ținute sub control prin administrarea unor medicamente care pot opri creșterea grăsimii sau formarea de noi blocaje, modificarea stilului de viață, inclusiv renunțarea la fumat. O dietă sănătoasă, cu multe fructe și legume proaspete, limitarea grăsimilor animale un efort fizic moderat vor ajuta la menținerea unei greutăți corporale normale.
Dacă modificările stilului de viață și administrarea medicamentelor nu ajută, medicii pot recomanda o intervenție chirurgicală care să elimine blocajul sau să redirecționeze fluxul de sânge în jurul blocajului.
Potrivit statisticelor, ateroscleroza este principala cauză de apariție a deceselor prin infarct miocardic în tarile în curs de dezvoltare. În același timp datele oficiale mai arată, că 50% din mortalitatea globală în tarile dezvoltate este cauzată de această boală.
Cu toate acestea, dezvoltarea unor medicamente care ar putea preveni ateroscleroza s-a dovedit a fi dificilă.
În prezent mai mulți savanți din statele dezvoltate, în cadrul unor studiilor clinice, cercetează molecule noi, pentru a identifica remedii eficiente care să vindece bolnavii respectivi. La aceste proiecte de cercetare participă și zeci de pacienți din țara noastră. Astfel, aceștia au posibilitate de a beneficia de multiple investigații costisitoare, dar și de tratamente inovative, care le îmbunătățește vădit starea lor de sănătate.
NOUTĂȚI
- 12 octombrie: Ziua Mondială a Artritei A 12-a zi a lunii octombrie este dedicată artritelor. Categoria bolilor reumatismale reunește pest...
- Ambrozia- o plantă periculoasă care poate provoca alergii severe Ambrozia este cea mai frecventă cauză a alergiilor de toamnă. Este o plantă anu...
- Infarctul miocardic: simptome care nu trebuie neglijate Infarctul miocardic, mai numit și atac de cord reprezintă una dintre cele mai grave maladii ca...
- toate noutățile
LINK-URI UTILE
- European Medicine Agency
- Food and Drug Administration
- World Health Organization
- Agenţia Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale
- Ministerul Sănătăţii Republica Moldova
- Clinical Trials US
- Cercetarea medicală şi studiile clinice
- Ordinul MS cu privire la reglementarea autorizarii desfasurarii studiilor clinice in Rep. Moldova
- HOTĂRÎRE Nr. 5 din 18.01.2016 cu privire la Comitetul Naţional de Expertiză Etică a Studiului Clinic
CONTACT
- ARENSIA Exploratory Medicine SRL
- Str. Testemiteanu 29, Chișinău, Republica Moldova
- Str. Testemiteanu 30, Chișinău, Republica Moldova
- formular de contact