Centre de Cercetare ARENSIA Echipele ARENSIA Întrebări Frecvente Medici Întrebări Frecvente Pacienţi

Cancerul de col uterin- actualitate mondială

     Cancerul de col uterin, sau cancerul cervical,  este o tumoare malignă care se dezvoltă la nivelul colului uterin (părții vaginale a uterului). Celulele mucoasei care acoperă colul uterin devin anormale și încep să crească necontrolat. De obicei, infecția cu Virusul Papilloma Uman (Human Papilloma Virus – HPV) este unul din factorii principali care duce la apariția cancerului de col uterin. Sunt cunoscute aproximativ 100 de subtipuri de HPV, dintre care aproximativ 40 pot infecta aparatul genital. Potrivit specialiștilor, HPV se transmite în timpul actului sexual de la o persoană infectată. Printre factorii care provoacă cancerul de col uterin, pe lângă maladiile sexual-transmisibile, TORCH-infecțiile, se numără și orice stare de imunodeficiență (HIV/SIDA),  dar și traumatisme ale colului uterin. La fel, studiile din domeniu arată că fumatul favorizează persistența virusului în celule.

Semnele cancerului de col uterin

     Cancerul cervical este o patologie asimptomatică în stadiile precoce. Femeia nu simte nici un disconfort, prin urmare nu se adresează pentru consult la medic. În stadiile avansate pot apărea însă simptome, precum: sângerări din căile genitale, dureri, dereglări urinare sau intestinale, modificarea stării generale (slăbiciune generală, oboseală pronunțată, subfebrilitate, scăderea în greutate și reducerea capacității de muncă). Inițial, majoritatea formelor de cancere au o creștere locală; ulterior se extind spre corpul uterului, în jos în vagin sau lateral. În cele din urmă tumoarea poate afecta organele adiacente, cum ar fi vezica urinară sau rectul și eventual poate avea loc răspândirea metastatică spre ficat și alte organe la distanță. Ganglionii limfatici pelvieni sunt afectați la începutul bolii și acest fapt se asociază cu un prognostic nefavorabil. Screening-ul colului uterin și colposcopia joacă un rol important în stabilirea diagnosticului. La fel maladia poate fi detectată prin examen citologic, PAP test. Procesul numit PAP-test reprezintă examinarea colului uterin cu prelevarea probei de celule de pe suprafața acestuia cu ajutorul unei periuțe speciale.

Tratamentul cancerului de col uterin

     Principalul rezultat al tratamentului oricărui tip de cancer este de a salva viața și elimina tumoarea cât mai curând posibil. Supraviețuirea și eficacitatea tratamentului cancerului este direct legată de stadiul bolii. Cu toate acestea, pacientele diagnosticate la o vârstă timpurie ar putea dori să aibă copii, ceea ce trebuie de luat în considerare în timpul planificării tratamentului.

     În cazul formelor avansate de cancer de col uterin poate fi necesară radioterapia și/sau chimioterapia. Alături de cancerul la sân, este una dintre cele mai frecvente forme de cancer întâlnite la femei. În Republica Moldova, aproximativ 300 de femei sunt diagnosticate anual cu cancer de col uterin. Acesta este al doilea tip de cancer cel mai frecvent întâlnit la femei în Europa. Pe motiv că este un diagnostic care "sperie", o mare parte dintre femei, din teama de a fi diagnosticate, se adresează târziu la medic, consecințele fiind adesea tragice. De obicei, 2 din 3 femei care sunt diagnosticate cu cancer de col uterin, din păcate, se adresează anume cu simptomele caracteristice stadiului avansat, când tratamentul nu mai aduce rezultate garantate. Vârsta de depistare maximă este între 35 și 65 de ani, fără a avea o limită la o vârstă mai tânără, sau mai înaintată. În Moldova, cancerul colului uterin ocupă locul II, din numărul total de decese printre femei, depășind mortalitatea prin cancer la bărbați. În țara noastră la fiecare 2-3 zile moare o femeie răpusă de această maladie, în Europa - la fiecare 18 minute, iar la nivel mondial – la fiecare 3 minute o femeie decedează de cancer de col uterin. În Europa, anual circa 50 000 de femei dezvoltă cancer cervical și altele 25.000 mor în urma acestei boli incurabile. În prezent la evidenta Institutului Oncologic din Republica Moldova sunt în jur de 5.000 de femei care luptă cu această maladie. În lupta împotriva cancerului este implicată activ industria farmaceutică din întreaga lume, care continuă să dezvolte medicamente salvatoare pentru aceste femei. Astfel, în cadrul numeroaselor proiecte de cercetare clinică care sunt în derulare, persoane diagnosticate cu cancer de col uterin au posibilitatea să administreze preparatele inovative, în speranța stopării sau chiar a vindecării acestui cancer. Astfel de studii clinice au loc și în țara noastră. 

Data 17.12.2021

NOUTĂȚI

LINK-URI UTILE

CONTACT