Centre de Cercetare ARENSIA Echipele ARENSIA Întrebări Frecvente Medici Întrebări Frecvente Pacienţi

MEDICINA PERSONALIZATĂ

Medicina personalizată: Noua abordare terapeutică în lupta cu cancerul pulmonar!

Medicina personalizată reprezintă croirea tratamentelor medicale după caracteristicile individuale ale fiecărui pacient în parte. Această abordare se bazează pe noi descoperiri ştiinţifice în sensul înţelegerii modului în care profilul molecular şi genetic unic al unei persoane o face pe aceasta capabilă de a manifesta anumite boli. Aceeaşi zonă de cercetare ne poate spori capacitatea de a prezice natura tratamentelor medicale ce ar fi sigure şi eficiente – SAU NU – pentru a i se aplica unui pacient anume.

Medicina personalizată poate fi privită chiar ca o revoluţie a abordărilor tradiţionale de înţelegere şi de tratare a afecţiunilor. Echipaţi cu instrumente mai precise, fiziologii vor putea identifica terapii bazate pe profilul molecular al pacientului, metodă ce ar putea nu doar să minimizeze efectele secundare periculoase şi să asigure un rezultat mereu pozitiv, dar chiar să scutească din costurile pe care le implică în mod normal abordarea de tipul „încercare din aproape în aproape” folosită în prezent pentru tratarea bolilor. Medicina personalizată are potenţialul de a schimba modul în care gândim, identificăm şi gestionăm problemele de sănătate. Ea are deja un impact interesant asupra cercetării clinice şi a îngrijirii pacienţilor, iar acest impact va creşte odată cu priceperea noastră şi cu progresul tehnologiilor.

Potrivit cercetătorului Ciechanover, cel mai recent pas revoluţionar la nivelul medicinei a demarat la începutul anilor 2000, odată cu încheierea proiectului genomului uman, care începe să localizeze acum medicina la un nivel personal.

„Medicina personalizată este medicina care determină cauza şi severitatea fiecărei maladii asupra fiecăruia dintre noi, în parte, prin analizarea ADN-ului şi prin tratarea afecţiunilor adecvat  genomului fiecărui pacient”, a explicat cercetătorul.

Mai multe despre medicina personalizată pe http://stiintasitehnica.com/stiinta/medicina-personalizata-cum-va-arata-medicina-viitorului

 

 

Studiu clinic de pionierat în cancerul pulmonar avansat!

Cancer Research UK realizează un parteneriat cu companiile farmaceutice AstraZeneca şi Pfizer pentru a crea un studiu clinic de pionierat pentru pacienţi cu cancer pulmonar avansat – marcând o nouă eră în cercetarea medicamentelor personalizate pentru tratamentul cancerului.

Studiul „Matrice pulmonară la nivel naţional” (National Lung Matrix)– programat pentru deschidere, în cursul acestui an, la diverse centre din Marea Britanie – va oferi cercetătorilor un acces fără precedent la rezerve de medicamente dezvoltate de AstraZeneca şi Pfizer, permiţând ca mai multe produse medicamentoase să fie testate în acelaşi timp, în cadrul unui singur studiu.

Cercetătorii vor utiliza profilul genetic al fiecărei tumori pulmonare pentru a identifica grupuri mici de pacienţi care, de pe urma unor modificări genetice specifice, care sunt cauza cancerului de care suferă, sunt mai predispuşi să beneficieze de pe urma unui anumit medicament.

Apoi vor căuta semne de ameliorare, precum un interval mai lung de supravieţuire, reducerea dimensiunii tumorii sau o atenuare a simptomelor. Medicamentele care par să promită rezultate în grupurile mici de pacienţi pot fi transpuse pentru explorări superioare în studii de amploare care includ mai mulţi pacienţi cu aceleaşi modificări genetice. Orice medicament nou poate fi adăugat la studiul existent pe măsură ce noi tratamente experimentale trec prin filtrul laboratorului de cercetare.

Pe parcursul studiului, ar putea fi incluse până la 14 medicamente; dintre acestea - 12 - de la AstraZeneca şi departamentul său de cercetare a produselor biologice MedImmune şi alte 2 medicamente - de la Pfizer. Aceste medicamente vizează mutaţii foarte specifice şi adesea rare, ceea ce înseamnă că ar putea oferi speranţă pacienţilor care, altfel, au opţiuni foarte limitate de tratament.

Cancer Research UK, AstraZeneca şi Pfizer finanţează în comun programul de cercetare, cu suport din partea NHS. În total valoarea cercetării se ridică la cca 25 de milioane de lire sterline.

Dr. Harpal Kumar, prim-director executiv al Cancer Research UK, afirma: „Acesta este un pas înainte extrem de important în lupta împotriva cancerului. Privim cu entuziasm acest parteneriat, deoarece încercăm să obţinem ceva ce nici unul dintre parteneri nu ar putea reuşi pe cont propriu – orientând tratamentele în direcţia pacienţilor despre care ştim că au cea mai mare probabilitate de a beneficia de pe urma lor. Este, de asemenea, un program care poate fi desfăşurat într-o manieră unică în Marea Britanie, datorită Serviciului nostru Naţional de Sănătate şi reţelei de Centre din întreaga ţară susţinute de Cancer Research UK”.

Ştim că boala canceroasă este unică pentru fiecare pacient în parte, aşa că în prezent ne îndepărtăm de conceptul „terapiei care să se potrivească la toţi” şi în schimb ne străduim să obţinem un tratament mai personalizat. În mod esenţial, schimbăm accentul de la conceperea unui studiu în jurul unui anumit medicament - la structurarea studiului pe principiul selecţiei dintr-o varietate de medicamente pentru un anume tip de pacient. Acest studiu va fi un succes pentru pacienţii cu cancer pulmonar. Sperăm, însă, ca pe viitor medicina stratificată (medicina personalizată) să conducă la îmbunătăţiri dramatice pentru toţi pacienţii cu acestă maladie, cu mai multe opţiuni de tratament şi şanse mai mari de a învinge cancerul.”

Această activitate reprezintă o nouă abordare pentru punerea în aplicare a cercetării în medicina stratificată, iar această colaborare între Cancer Research UK, AstraZeneca, Pfizer şi NHS va reprezenta cheia pentru depăşirea dificultăţilor în obţinerea rezultatelor în această cercetare.”

Studiul, condus de investigatorul principal - Profesor Gary Middleton, în asociere cu Echipa pentru Dezvoltarea Incipientă a Medicamentelor de la Unitatea de Studii Clinice din cadrul Cancer Research UK, Birmingham, se va sprijini pe prima fază a Programului pentru Medicină Stratificată, desfăşurat de Cancer Research UK. Astfel, a fost stabilită o modalitate, prin care spitalele NHS să testeze în mod periodic probele tumorale şi să utilizeze aceste informaţii pentru a ajuta la obţinerea corespondenţei între pacienţii cu cancer şi cel mai adecvat tratament.

Menelas Pangalos, Vice-preşedinte executiv al departamentului de Medicină Inovativă şi Dezvoltare Incipientă din cadrul AstraZeneca declară: „La AstraZeneca credem că terapiile direcţionate care se adresează mecanismelor subiacente ale bolii reprezintă viitorul tratamentului medical personalizat. Este o abordare care ne va permite să împingem limitele ştiinţei şi nu doar pentru a aduce tratamentul potrivit la pacientul potrivit, dar şi pentru a descoperi noi metode de tratament pentru cei care în prezent au opţiuni limitate. În ultimă instanţă, această colaborare inovativă va ajuta la constituirea cadrului pentru modul în care pacienţii vor fi trataţi pe viitor în centrele NHS, asigurându-le o probabilitate considerabil crescută de a primi un medicament eficient pentru tratamentul cancerului de care suferă.

Dr. Mace Rothenberg, Prim Vice-preşedinte al departamentului de Dezvoltare Clinică şi Probleme Medicale, şi director medical principal la Departamentul Oncologic al Pfizer, spunea: „Misiunea Pfizer este de a colabora cu parteneri din întreaga lume pentru îmbunătăţirea dezvoltării terapiilor oncologice. Suntem mândri de parteneriatul nostru cu Cancer Research UK şi cu AstraZeneca în acest studiu important.”

„Pe măsură ce înţelegerea noastră privind biologia cancerului a evoluat, am aflat că identificarea anomaliilor genetice de la nivelul unui cancer poate conduce la ameliorări semnificative ale tratamentului pentru boala respectivă. Astăzi, comunitatea ştiinţifică se confruntă cu identificarea celor mai eficiente modalităţi de a desfăşura studii clinice şi de a obţine noi medicamente pentru pacienţi în această nouă lume a medicinii stratificate. Credem că formatul inovativ al studiului „Matrice pulmonară la nivel naţional”  poate reprezenta un potenţial semnificativ pentru pacienţii cu cancer pulmonar avansat.”

Jeremy Hunt, Ministrul Sănătăţii al Marii Britanii, declara: „Prin investirea a 11,5 milioane de lire sterline pe zi în cercetare şi dezvoltare pentru ştiinţele naturale, am adus această ţară la stadiul unuia dintre cele mai bune locuri din lume pentru realizarea studiilor clinice, lucru ce a făcut posibil realizarea unor programe revoluţionare precum este acesta. Programul pentru Medicină Stratificată al Cancer Research UK va asigura colaborarea unor cercetători de frunte cu domeniul medical şi cu NHS în vederea cercetărilor inovative, salvatoare de vieţi, iar personal aştept cu nerăbdare beneficiile pe care le va aduce pentru pacienţii cu cancer şi familiile acestora.”

Profesorul Gary Middleton, investigator principal din cadrul Unităţii de Studii Clinice de la  Cancer Research UK, Birmingham, afirma: „Acesta este unul dintre cele mai ample studii pentru tratament personalizat desfăşurare vre-o dată pentru orice formă de cancer, un studiu care îşi propune să găsească tratamentul potrivit pentru pacientul potrivit pe baza unei înţelegeri profunde a mecanismelor care fac posibilă creşterea şi supravieţuirea propriilor celule canceroase.

„Pentru pacienţii noşti, este o posibilitate extraordinară de a avea acces la o varietate largă de terapii personalizate pentru tipul specific de cancer pulmonar de care suferă. Pentru persoanele care oferă îngrijiri pacienţilor cu cancer pulmonar din Marea Britanie, este captivant să poată oferi aceste tratamente pacienţilor când acestea se află încă într-un stadiu foarte incipient de dezvoltare clinică”.

„Cu acest nou studiu, medicina oncologică în Marea Britanie în prezent devine un factor cheie la nivel global în căutarea unor terapii direcţionate mai eficiente pentru persoanele care suferă de această boală devastatoare.”

Profesorul Peter Johnson, medic clinician principal la Cancer Research UK, spunea: „Progresele extraordinare pe care le-am făcut în înţelegerea modului în care se dezvoltă cancerele ne dau speranţa că direcţionarea tratamentului în mod specific înspre punctele vulnerabile de la nivelul tumorilor pacientului ar putea revoluţiona medicina în următorii zece ani. Aceste medicamente de precizie promit extrem de mult, însă ne prezintă următoarea provocare: cum putem găsi cele câteva forme de cancer cu cea mai mare probabilitate de a răspunde în timp pentru a le administra tratamentul potrivit? Acest parteneriat unic ne va permite să căutăm ţintele moleculare la nivelul a sute de cancere, astfel să aflăm cât mai curând posibil care dintre tratamentele noi pot veni în ajutorul pacienţilor.”

Informaţii furnizate de Cancer Research UK

http://medicalxpress.com/news/2014-04-clinical-trial-advance-lung-cancer.html

 

 

Data 03.06.2014

NOUTĂȚI

LINK-URI UTILE

CONTACT

Folosim tehnologii, cum ar fi cookie-urile, și procesăm date personale, cum ar fi adresele IP și identificatorii cookie-urilor, pentru a personaliza conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura performanța conținutului nostru și pentru a obține informații despre publicul care l-a văzut. Puteți citi mai multe despre Politica noastră privind cookie-urile aici.

Accept Refuz