Centre de Cercetare ARENSIA Echipele ARENSIA Întrebări Frecvente

Rezultatele preliminare din studiile clinice în derulare privind tratamentul COVID-19 - foarte promițătoare

     Întreaga comunitate științifică și medicală este profund preocupată de identificarea unor tratamente și soluții eficiente în lupta cu pandemia generată de virusul SARS-CoV-2. Astfel savanți din întreaga lume muncesc neîncetat, în cadrul mai multor  proiecte de cercetare, la dezvoltarea cât mai curând posibil a unor noi tratamente eficiente specifice pentru vindecarea persoanelor infectate cu noul tip de coronavirus.

      În prezent, în mai multe țări dezvoltate, inclusiv în Republica Moldova, sunt în plină desfășurare sute de studii clinice de amploare. Noile tratamente aflate în curs de elaborare (inclusiv peptide terapeutice, anticorpi monoclonali și substanțe antivirale cu spectru larg), sunt predestinate să combată virusul ucigaș, cât și să prevină infectarea oamenilor cu acesta.

     Unul dintre medicamentele inovative administrate pacienților cu COVID – 19,  investigat în cadrul unui studiu clinic, desfășurat în țara noastră este preparatul pan-Janus kinaza. Observațiile înregistrate de specialiști, arată că medicamentul continuă să demonstreze  rezultate foarte promițătoare în vindecarea bolnavilor și o eficiență maximă în stoparea furtunii de cytokine, în rândul participanților la trial.

     Potrivit unui comunicat de presă al Companiei Theravance Biopharma Limited, la nivel mondial, administrarea preparatului a demonstrat îmbunătățiri vădite a stării clinice, precum și o durată scurtă a spitalizării pacienților, dar și fără decese, comparativ cu persoanele, care nu au folosit acest preparat.

     Datele la nivel global, privind administrarea preparatului pan-Janus kinaza arată că:

 - practic 0% decese la pacienții care au primit doza terapeutică de medicament versus 33% la cei care au fost tratați după metoda clasică;

-  0%  agravare a stării clinice la persoanele care au administrat preparatul versus 50% la cei care nu l-au administrat;

- timpul mediu până la externarea din spital a fost de 15,3 zile la cei cu medicament versus 22,5 zile la cei fără preparatul respectiv.

     E de menționat faptul că studii clinice privind tratamentul persoanelor infectate cu noul tip de Coronavirus sunt desfășurate  în țara noastră la inițiativa Companiei ARENSIA în colaborare cu IMSP Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga”. Trialurile au loc sub conducerea investigatorilor principali: a profesorului universitar, șef al Clinicii ATI, Dr. Victor Cojocaru și a Nataliei Gaibu, șefă a Departamentului Terapie din cadrul instituției medicale sus- menționate. Astfel, primele rezultate ale studiului clinic cu preparatul pan-Janus kinaza, demonstrează o eficiență înaltă a medicamentului. Trialul constă din mai multe grupuri de subiecți. Din primul grup au făcut parte 18 pacienți. Din grupul al doilea - 53 de persoane. In total, în acest studiu istoric au fost înrolați 71 de pacienți infectați cu noul tip de coronavirus care au dezvoltat forme moderat-severe.

     Studiul este dublu-orb, adică 50 la sută dintre pacienți au beneficiat de preparat, iar alți 50% - de placebo ( fără conținut de medicament). Potrivit specialiștilor, în cadrul trialului a fost atestată o tolerabilitate și o eficiență foarte înaltă a medicamentului respectiv în vindecarea bolnavilor. Mai mult, durata spitalizării pacienților infectați cu SARS-CoV-2, înrolați în studiu, a fost una mult  mai mică comparativ cu cea a pacienților tratați utilizând metoda clasică. Totodată, simptomele virusului la participanții la trial s-au diminuat mai rapid. E de menționat faptul că medicamentul pan-Janus kinaza produs de Compania Theravance Biopharma Limited este administrat prin inhalare pacienților în stare de gravitate moderat-severă și este destinat tratamentului leziunilor pulmonare acute asociate cu COVID-19.

     În prezent, în cadrul IMSP SCR „Timofei Moșneaga” este în derulare un alt studiu clinic, ce prevede administrarea unui preparat antiviral sub formă de pastile. Pacientul primește medicamentul dimineața și seara, timp de cinci zile. La cercetare participă, deocamdată, 18 pacienți. Monitorizările făcute de investigatori arată că, durata de spitalizare, la fel, este una mai scurtă, testul la SARS-CoV-2 devine negativ peste 3-4 zile, iar careva complicații ale bolii nu au fost dezvoltate.

     În același timp și trialurile clinice ce prevăd administrarea cocktail-ului de anticorpi monoclonali elaborat de compania Regeneron Pharmaceuticals, la fel, sunt, în plină derulare cu succes. Unul dintre aceste studii prevede administrarea de către pacienți, internați în secțiile de Terapie Intensivă COVID – 19 a SCR „Timofei Moșneaga” a anticorpilor monoclonali.  Până în prezent, în acest studiu au fost înrolați 88 de persoane. Cocktail-ul de anticorpi este administrat pacienților în stare de gravitate medie și gravă, pentru a stopa evoluția bolii, replicarea virusului, cât și pentru a preveni complicațiile ulterioare. Dacă bolnavul deja este într-o stare extrem de gravă, anticorpii monoclonali nu mai sunt indicați. Un alt studiu în plină derulare ține de administrarea cocktail-ului de anticorpi monoclonali elaborat de compania Regeneron Pharmaceuticals. La acest trial participă persoane care au intrat în contact cu bolnavi infectați cu noul virus, pentru a preveni infectarea. E de remarcat că, în acest trial este testată o combinație de anticorpi monoclonali, administrată separat sub formă de injecții subcutanate. La el participă aproximativ 2000 de persoane din SUA, dar și din alte state ale lumii, inclusiv 123 de persoane sunt din țara noastră. Potrivit investigatorilor, care comunică permanent cu participanții în studiu, preparatul respectiv își demonstrează cu pași destul de siguri eficiența. Acest medicament pentru tratamentul Covid-19, deja poate fi procurat în farmaciile din SUA și Germania.

      Cel mai recent studiu clinic, aprobat de către Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, demararea căruia a avut loc la începutul lunii martie, este al companiei farmaceutice Celltrion.

     Potrivit investigatorului principal, Natalia Gaibu, acesta este un studiu de faza 3 ce prevede administrarea unui cocktail de anticorpi monoclonali pacienților testați cu SARS-CoV-2, cu forme ușoare sau medii ale bolii. Administrarea acestor anticorpi se efectuează în perfuzie intravenoasă și doar o singură dată. Ulterior, persoana este monitorizată, cu testarea parametrilor de laborator, a PCR-ului și cu evaluarea clinică în dinamică. Până în prezent în acest studiu au fost înrolate 21 de persoane, dintre care doi, la moment, sunt pacienți ai  Departamentul COVID – 19, din cadrul IMSP SCR „Timofei Moșneaga”.

    Toate aceste studii clinice au fost aprobate de către Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale precum și de către Comitetul Național de Expertiză Etică a Studiului Clinic din Republica Moldova.

     E de remarcat faptul că scopul urmărit al trialurilor clinice este de a ajuta savanții din întreaga lume să identifice molecula Panacee care ar salva omenirea de această molimă necruțătoare, care, mai bine de un an, ia în fiecare zi mii și mii de vieți omenești.

Data 26.03.2021

NOUTĂȚI

LINK-URI UTILE

CONTACT