Centre de Cercetare ARENSIA Echipele ARENSIA Întrebări Frecvente

PAN-JUNUS KINAZA, MEDICAMENT CUNOSCUT CU INDICAȚII NOI

     Medicamentul inovativ pan-Janus kinaza, pentru tratamentul leziunii pulmonare acute asociate cu COVID-19 propus pentru cercetare clinică de Compania Theravance Biopharma Limited, a demonstrat rezultate promițătoare în vindecarea bolnavilor infectați cu virusul SARS COV-2. Datele preliminare ale probelor biologice preluate de la pacienții tratați cu acest medicament în cadrul unor studii clinice, arată că preparatul a demonstrat o eficiență maximă în stoparea furtunii de citokine și în ameliorarea vădită a stării de sănătate a bolnavilor cu COVID-19.

     E de menționat că, Compania Theravance Biopharma din SUA,  specializată în dezvoltarea moleculelor noi, a inițiat studiul de fază 2 a preparatului pan-Junus kinaza, în Marea Britanie după finalizarea cu succes a dozării în studiul de fază 1 la voluntari sănătoși la aceeași unitate clinică din această țară. Studiul de fază 2 include două părți, dintre care prima a ținut de evaluarea siguranței, tolerabilității și a răspunsului clinic la tratament în cohorte de doze crescătoare secvențial ale pacienților spitalizați cu Covid-19. A doua fază este una mult mai amplă și se desfășoară, multicentric, în același timp, în mai multe spitale din Marea Britanie, precum și din alte țări europene, dar și din SUA, inclusiv din Republica Moldova. Trialurile au fost aprobate de autoritățile de reglementare pentru studii clinice din toate aceste state.

     În Republica Moldova trialul a fost desfășurat în cadrul IMSP SCR ”Timofei Moșneaga” – una dintre principalele instituții strategice destinate luptei cu COVID-19 din țara noastră, sub conducerea investigatorului principal, profesor universitar, șef al Clinicii ATI, Dr. Victor Cojocaru de comun cu ARENSIA (Companie privată de cercetare cu acționariat german, specializată în studii clinice exploratorii, de fază I şi II). Studiul clinic a demarat în luna septembrie și a prevăzut administrarea medicamentului inovativ - Pan-Janus kinaza - pentru tratamentul leziunii pulmonare acute asociate cu COVID-19, la pacienți în stare de gravitate moderat-severă, infectați cu noul coronavirus.  

    Preparatul are ca scop să stopeze “furtuna de citokine”, prin diminuarea leziunilor pulmonare acute şi a sindromului de detresă respiratorie.

     Astfel, timp de o săptămână, o data pe zi, bolnavii au primit medicamentul sub formă de inhalare prin nebulaizer. Evoluția stării lor de sănătate însă a fost permanent monitorială de medici, timp de 28 de zile. Le-a fost verificată tensiunea arterială, frecvența respiratorie, saturația de oxigen, inclusiv au fost preluate toate probele de siguranță necesare. E  de menționat, că prin administrarea acestui preparat de investigație se urmărește scopul de a reduce semnificativ rata cazurilor grave precum şi perioada de spitalizare pentru pacienții cu COVID-19.

     Amintim că la acest studiu au luat parte pacienți în stare de gravitate moderat-severă, infectați cu noul coronavirus, doar benevol. Doritorii au semnat un consimțământ, în care este prevăzută desfășurat toată informația despre studiul dat. Totodată, pacientul a avut dreptul să refuze oricând participarea la trial.

     E de remarcat faptul, că studiile  clinice sunt realizate cu respectarea celor mai înalte standarde etice bazate pe corectitudine, responsabilitate și transparență. Procesele sunt în derulare cu respectarea legislației în vigoare naționale și internaționale, sub egida reglementărilor codului etic intern, asigurându-se aplicarea Bunelor Practici în Studii Clinice (GCP ICH) și a principiilor stipulate în Declarația de la Helsinki privind drepturilor omului.

     În prezent la nivel global, zeci de molecule, studiate în cadrul mai multor trialuri clinice, pentru tratamentul anti-COVID, sunt deja pe ultima metri pentru a fi autorizate spre liberă vânzare. Acest proces îndelungat odată finalizat va ajuta omenirea să combată Pandemia de COVID-19. Până acum, în lume au fost depistate peste 79 de milioane 163 de mii de cazuri de coronavirus, în același timp COVID 19 a provocat aproape un milion 740 de mii de decese.

Data 24.12.2020

NOUTĂȚI

LINK-URI UTILE

CONTACT