Centre de Cercetare ARENSIA Echipele ARENSIA Întrebări Frecvente

„Cocktail-ul” de anticorpi al Companiei Regeneron a fost aprobat în SUA: de noua terapie pot beneficia acum toţi cetăţenii lumii

     Administraţia Americană pentru Medicamente (FDA) a autorizat sâmbătă, 21 noiembrie,  utilizarea de urgență a terapiei cu anticorpi anti-COVID-19 a companiei de biotehnologie Regeneron Pharmaceuticals. Tratamentul experimental a fost administrat anterior şi preşedintelui american Donald Trump, despre care  liderul de la Casa Albă a afirmat că l-a ajutat să se vindece. Noua terapie conţine două tipuri de anticorpi monoclonali împotriva coronavirusului SARS-CoV-2 cu denumirea comercială de: Casirivimab şi Imdevimab. Anticorpii monoclonali - sunt proteine create în laborator, care imită capacitatea sistemului imunitar de a lupta împotriva agenților patogeni, inclusiv a virușilor, împiedicând replicarea lor.

     Potrivit autorității americane de reglementare, medicamentul poate fi utilizat de către adulţi şi copii cu vârsta de peste 12 ani, cu simtome uşoare  până la moderate de COVID-19, inclusiv de cei care au fost în contact cu persoane infectate. Medicamentul este interzis pacienţilor cu forme grave de COVID-19 şi celor care au nevoie suplimentară de oxigen.

     FDA a emis ordinul după un studiu clinic realizat pe 799 de adulţi ne-spitalizaţi cu simptome uşoare până la moderate de COVID-19.

    „Autorizarea acestor terapii cu anticorpi monoclonali ar putea permite pacienţilor să evite spitalizarea şi să uşureze povara sistemului nostru de îngrijire a sănătăţii”, a declarat Stephen Hahn, oficial al FDA.                

     Regeneron Pharmaceuticals a primit peste 500 de milioane de dolari din partea guvernului american pentru a dezvolta tratamentul, conform New York Times.

     “Cocktailul” de anticorpi monoclonali, cu dublu rol - de reducere a intensității simptomelor și de micșorare a încărcăturii virale a pacientului - va fi acum disponibil şi publicului larg.

     Primele 300.000 de doze vor fi furnizate gratuit de către guvernul SUA, dar pacienţii ar putea fi nevoiţi să plătească unităţilor de sănătate costul administrării medicamentului, se arată într-un comunicat al companiei Regeneron. Potrivit datelor Universității Johns Hopkins, până acum în SUA au fost înregistrate peste 12 milioane de cazuri de infecție cu noul coronavirus, iar peste 255 de mii de persoane au pierdut lupta cu maladia Covid-19.  

     Anterior aprobarii “Cocktail-ul” cu anticorpi Regeneron a fost supus mai multor studii clinice. Cercetări au fost aprobate şi în Republica Moldova, astfel că ţara noastră, alături de alte state dezvoltate, este parte a dezvoltării acestor noi tratamente Anti COVID-19. E de menţionat că, autorităţile de reglementare pentru studii clinice din Republica Moldova au aprobat spre desfăşurare 2 studii mari a Companiei Regeneron în cadrul cărora cetăţenilor din Moldova li s-a oferit posibilitatea de a beneficia gratuit de aceste noi terapii. Astfel pentru ţara noastră au fost alocate cca 300 de sloturi de medicament. Până în prezent peste 50 de pacienţi au beneficiat de acestă noua terapie, în cadrul studiilor clinice. De la începutul Pandemiei în Republica Moldova au fost testate pozitiv la COVID 19 aproape 98 de mii de oameni, 2150 de persoane au pierdut lupta cu boala şi au decedat.

    Datele portalului Worldometers arată că la nivel mondial, s-a trecut de 58 de milioane de persoane testate pozitiv, iar pană acum peste 1 milion 380 de mii au murit în urma complicațiilor provocate de infecția cu noul coronavirus.

Data 22.11.2020

NOUTĂȚI

LINK-URI UTILE

CONTACT