Centre de Cercetare ARENSIA Echipele ARENSIA Întrebări Frecvente

VACCINUL ANTIGRIPAL, MAI IMPORTANT CA NICIODATĂ

     Prima tranşă de vaccin antigripal în cantitate de 7 mii de doze a ajuns in țara noastră. Potrivit Ministerului Sănătăţii Muncii și Protecției Sociale, lotul de vaccinuri este parte din cele 100 de mii de doze achizitionate de Republica Moldova din Federaţia Rusă. Autoritătile susțin că, cel mai probabil, campania de imunizare va începe în câteva zile. Din lotul de 200 de mii de vaccinuri, comandate de tara noastră, 85 de mii de doze sunt oferite gratuit de SUA, iar alte 15 mii -au fost cumpărate prin intermediul UNICEF. Vaccinarea antigripală gratuită e asigurată doar pentru persoanele din grupurile de risc, care reprezintă șapte la sută din totalul populației țarii.

     În 2005, Ministerul Sănătății a interzis comercializarea vaccinurilor în farmacii. Astfel că, persoanele care nu intră în grupul de risc şi doresc să administreze vaccinul o pot face mergând la clinicile private.

     Potrivit specialiștilor, vaccinul antigripal din acest an ar putea fi cel mai important pe care l-am primit vreodată. Experții în medicină spun că, ultimul lucru de care cineva ar avea nevoie în această toamnă și iarnă ar fi să se îmbolnăvească de gripă și Covid-19 concomitent, sau într-o succesiune rapidă, când apărarea sa imunitară a scăzut după o primă boală, făcându-l mai vulnerabil la cealaltă. Reieșind din acest lucru, vaccinul antigripal din acest an ar putea reprezenta infuzia de vitalitate pe care sănătatea publică mondială și efortul societății de a evita epidemiile l-ar putea primi, pentru a nu copleși sistemul de sănătate deja suprasolicitat și pe medicii și asistenții săi epuizați. Specialiștii internaționali în boli infecțioase și imunologie susțin că 2020 este anul în care, practic toată lumea, ar trebui să facă vaccinul împotriva gripei sezoniere.  Deși lucrurile nu sunt suficient studiate, este clar că a avea Covid-19 și gripă simultan „va crește cu adevărat riscul ca cineva să ajungă în secția de terapie intensivă sau pe un ventilator”. De asemenea, ar face o persoană și mai susceptibilă la a dezvolta o pneumonie bacteriană, iar a avea toate cele trei „ar fi devastator”.  

     Mai mult, un vaccin anual împotriva gripei sezoniere este cel mai bun mod de a ne proteja împotriva acestei boli, mai spun medicii. Datele oficiale arată că - milioane de oameni suferă de gripă în fiecare an. S-a demonstrat că vaccinarea are multe beneficii, inclusiv reducerea riscului de îmbolnăvire, spitalizare, protejarea grupurilor vulnerabile de persoane, inclusiv a copiilor, a persoanelor în vârstă şi a celor cu boli cronice.

CUM FUNCŢIONEAZĂ VACCINUL ANTI-GRIPAL?

     Vaccinurile antigripale determină dezvoltarea anticorpilor în organism, la aproximativ două săptămâni după vaccinare şi oferă protecție împotriva infecției cu virusurile care sunt utilizate pentru a face vaccinul. E de menționat că, virusurile gripale se schimbă întotdeauna, ceea ce înseamnă că vaccinul antigripal este actualizat în fiecare an. O persoană care nu se simte bine ar trebui însă să amâne vaccinarea, până se recuperează.

     Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA, de exemplu, recomandă tuturor celor cu vârsta peste 6 luni (cu unele excepții) să se vaccineze în fiecare an.

     Următoarele persoane care ar trebui să evite sau să fie precaute cu privire la vaccinul antigripal: sunt oamenii cu alergii severe la oricare dintre ingredientele vaccinului, cum ar fi: gelatina, antibioticele sau ouăle, persoanele care au prezentat o reacție alergică severă în urma unui vaccin antigripal anterior, inclusiv persoanele care au avut sindromul Guillain-Barré.

CARE POT FI EFECTELE SECUNDARE?

     Un vaccin antigripal poate provoca ușoare simptome asemănătoare gripei, care pot dura câteva zile, cum ar fi: febra, durere de cap și musculare. În situații rare, vaccinul antigripal poate provoca reacții alergice. Acestea apar, de obicei, în câteva minute până la câteva ore după vaccinare și pot fi tratate. Cu toate acestea, cel mai frecvent efect secundar este o ușoară durere sau o roșeață la nivelul brațului, la locul injectării. Datele Organizației Mondiale a Sănătății arată că peste 60.000 de persoane mor anual în Europa din cauza gripei sezoniere. La nivel global, în fiecare an, potrivit unui studiu, aproape 650.000 de oameni pierd lupta cu această maladie.

Data 13.11.2020

NOUTĂȚI

LINK-URI UTILE

CONTACT