Centre de Cercetare ARENSIA Echipele ARENSIA Întrebări Frecvente

Un cocktail de anticorpi

      În prezent cercetători din întreaga lume depun eforturi, în paralel, pentru a dezvolta noi molecule care țintit ar distruge noul coronavirus. Astfel, sute de studii clinice sunt în plină desfășurare în mai multe state dezvoltate. Unul dintre tratamentele, care este cercetat în cadrul studiilor şi care, ar putea fi declarat în scurt timp Panacee anti- COVID 19, este terapia cu anticorpi monoclonali. De această terapie, gratuit și în mod voluntar, vor beneficia și pacienții moldoveni infectați cu noul coronavirus. Primele trei sute de doze vor fi utilizate pe platforma Spitalului Clinic Republican “Timofei Moşneaga”, în cadrul a două studii clinice, sub conducerea investigatorilor principali: Victor COJOCARU, prof.univ., șef al Clinicii ATI și de Natalia GAIBU, șef Departament Terapie SCR. Cercetările au fost aprobate la începutul lunii septembrie, de Comisia Medicamentului pe lângă Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale. Studiile au fost lansate la inițiativa companiei americane „Regeneron Pharmaceuticals” Inc., cea care a elaborat terapia cu anticorpi monoclonali REGN-COV2 pentru coronavirus, în colaborare cu Compania Germană de Cercetari Clinice ARENSIA Exploratory Medicine. Noul preparat care urmărește două scopuri: de a trata și de a preveni COVID-19 este bazată pe administrarea unor produse inovative sub formă de soluții injectabile, reprezentanți ai clasei de anticorpi monoclonali și este orientată spre eficientizarea metodelor de tratament aplicate. Produsele din ambele cercetări clinice implică strategii terapeutice promițătoare pentru reducerea răspândirii virusului SARS COV-2 și a progresiei bolii COVID-19, prin blocarea intrării virusului în celulele gazdă. Aceste produse vor fi administrate pacienților,  infectați cu noul coronavirus, în stare moderat- severă, care se află la terapie intensivă şi necesită supliment de oxigen, precum și contacților lor, cu scop de a nu dezvolta boala. Potrivit specialiștilor, coctailul respectiv de anticorpi, în condiții de laborator, deja şi-a demonstrat eficiența prin distrugerea coronavirusului. Astfel, acești doi anticorpi monoclonali în momentul în care ajung în organism, întărind imunitatea, ajută organismul să lupte cu coronavirusul și împreună îl distrug, iar ulterior persoanele sunt vindecate. Cocktailul de anticorpi sintetici l-a administrat şi președintele american, Donald Trump, iar videcarea lui în scurt timp a surprins toată lumea, mai ales că acest tratament nu se află deocamdată în schemele oficiale anti-Covid din SUA şi nici din Europa. Pe langă preparatul Regeneron, preşedintele Trump a luat şi antiviralul Remdesivir, aprobat oficial de FDA-ul american.

      Acum cercetătorii pun mare miză pe terapia cu anticorpi monoclonali și spun că  în cazul în care eficiența dovedită va fi confirmată de studiile ulterioare, aceasta va servi un tratament selectiv pentru această boală. Cocktailul de anticorpi ar putea fi deocamdată singurul tratament care poate lupta direct împotriva capacității virusului de a se replica în organism, ceea ce nu face, potrivit specialistilor, niciun alt medicament „aruncat” până acum în lupta anti-Covid.

     Rezultatele studiului preliminar făcut de compania Regeneron s-au dovedit a fi promițătoare peste 400 de pacienți deocamdată, dintr-un total de 1000 înscriși. Cocktail -ul Regeneron include pe de o parte un anticorp monoclonal care vizează proteina spike pe care virusul o folosește pentru a fora în celulele sănătoase şi pe de alta - un alt anticorp care vizează o altă parte a coronavirusului. Cu doi anticorpi, speranța este de a opri replicarea virală, pe când încă organismul nu reușește să facă asta. 

     Printre efecte adverse ar putea surveni reacții alergice, subfebrilitate sau cefalei ușoare, care dispar in scurt timp, susţin specialistii, care mai spun că, pentru orice tratament care nu este validat din punct de vedere clinic există aceste riscuri pe care fiecare şi le asumă.

      Noua terapie, care este la fază avansată de cercetare clinică, deja este utilizată în peste 100 de spitale din lume, inclusiv din Marea Britanie şi SUA. Compania de biotehnologie Regeneron a solicitat deja FDA-ul american, ca terapia sa cu anticorpi monoclonali REGN-COV2 pentru coronavirus să fie autorizată prin procedură rapidă. Dacă aceasta va fi autorizata, atunci noua terapie va fi disponibilă oricărui cetățean.

    E de menționat că, rezultatele altor doua studii clinice pe COVID-19, inițiate de companii farmaceutice cu renume mondial din SUA si desfășurate pe platforma Spitalului Clinic Republican “Timofei Moşneaga” în colaborare cu Compania Germană de Cercetări Clinice Arensia Exploratory Medicine sunt promițătoare.  Acestea demonstrează că, pacienții deja după a doua zi de administrare a preparatului antiviral și după a șaptea zi de la administrarea preparatului JAK-inhibitor, au fost testați negativ la COVID-19. Amintim că începând cu luna iunie curent, AMDM a autorizat in Republica Moldova 6 studii clinice destinate tratamentului și profilaxiei COVID-19.

Data 15.10.2020

NOUTĂȚI

LINK-URI UTILE

CONTACT