Centre de Cercetare ARENSIA Echipele ARENSIA Întrebări Frecvente

REMDESIVIR: o șansă în plus pentru pacienții cu infecția Covid-19

     Unicul medicament care deocamdată și-a dovedit, prin studii clinice, eficiența împotriva infecției cu noul coronavirus este preparatul Remdesivir. Acesta este prevăzut  şi în Protocolul clinic național provizoriu „Infecția cu coronavirus de tip nou”, utilizat în tratamentul pacienților infectați cu virusul SARS-CoV-2 din Republica Moldova.  

      Importul în premieră a 2 000 de flacoane de Remdesivir, cu denumirea comercială Covifor a fost autorizat de către Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale la 8 septembrie, iar peste 20 de zile în țara noastră a ajuns primul lot de 1.000 de flacoane. Acum Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale anunță despre semnarea autorizației pentru importul a încă 5.000 de flacoane cu acest preparat, suprasolicitat de majoritatea statelor lumii.

   Potrivit Directorului general al Agenției Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale,  Eremei Priseajniuc - „Pentru AMDM, în calitate de regulator în domeniul medicamentului și dispozitivelor medicale este foarte important să asigure prezența în Republica Moldova a celor mai eficiente medicamente utilizate în tratamentul COVID-19. Remdesivir este unul din medicamentele pe care îl așteptam demult, fiind și primul medicament autorizat de SUA și UE pentru tratamentul COVID-19. Vom continua să depunem efort astfel încât cetățenilor noștri să le fie oferite medicamente calitative și accesibile”.  

Eremei Priseajniuc a mai declarat că noul medicament ar putea fi produs, în timpul apropiat şi în Republica Moldova. Agenția Medicamentului anunță că a lansat deja discuții cu producătorii autohtoni, dar şi cu autoritățile din alte state pentru a identifica o soluție prin care țara noastră să aibă posibilitate sa producă acest preparat, care va permite în timp restrâns şi la preț accesibil, să asigure necesitățile pacienților moldoveni infectați cu noul coronavirus.

     Amintim că, în luna mai, Administrația de Stat a Alimentelor și Medicamentelor din SUA (FDA) a aprobat utilizarea Remdesivirului pentru pacienții spitalizați cu forme grave de COVID-19, după ce un studiu clinic a constatat eficiența medicamentelor antivirale în scurtarea timpului de recuperare post-spitalicească.

     Un alt studiu efectuat asupra pacienților cu forme medii de COVID-19 a demonstrat că peste 11 zile de la începutul tratamentului cu Remdesivir, 65% dintre pacienții care au administrat timp de 10 zile preparatul, 70% dintre cei care au administrat 5 zile același preparat și 60% dintre pacienții care au urmat tratamentul standard, au părăsit spitalul. Cele mai frecvente reacții adverse observate după administrarea Remdesivirului includ greața, nivelul scăzut de potasiu în sânge și durerile de cap.

     Potrivit specialiștilor, în absența Remdesivirului, medicii folosesc alte antivirale, încercând, astfel, să îi ajute pe bolnavii cu forme grave ale infecției provocate de noul coronavirus, dar nu sunt mereu la fel de eficiente.

Data 09.10.2020

NOUTĂȚI

LINK-URI UTILE

CONTACT