Centre de Cercetare ARENSIA Echipele ARENSIA Întrebări Frecvente Vizită Virtuală

TENDINŢE NOI ÎN TRATAMENTUL COLITEI ULCEROASE

     Potrivit specialiştilor, medicamentele noi constituie o șansă la vindecare pentru pacienți. De regulă, proiectele innovative îi ajută pe multi dintre cei aflați în stare critică ori pentru care nu mai existau soluții terapeutice în farmacii, să beneficieze de tratamente de succes cu medicaţii de generație nouă. În urma acestora, persoane cu diverse maladii grave, inclusiv cu colită ulceroasă şi-au recăpătat dreptul la o viață normală.

     Colita reprezintă inflamaţia intestinului şi poate fi cauzată de numeroşi factori, precum: infecţii, anomalii ale sistemului imunitar sau reacţii alergice. Nu în ultimul rând -şi factorul eriditar. Diareea, durerile abdominale, balonarea şi prezenţa sângelui în scaun sunt cele mai frecvente simptome asociate colitei. Colita ulceroasă este cea mai frecventă formă de afecţiune inflamatorie intestinală din lume. Prevalenţa colitei variază în funcţie de zona geografică, populaţiile vestice fiind cele mai expuse riscului de instalare a acestei afecţiuni, din cauza supraalimentaţiei şi sedentarismului. Spre exemplu, în Statele Unite ale Americii, colita afectează una din 1000 de persoane cu vârste cuprinse între 15 şi 35 de ani.

     Pentru a ajuta acesti oameni, în ţările dezvoltate, sunt în derulare numeroase studii clinice. De regulă, acestea implică întotdeauna diverse persoane, în calitate de pacienți.

Se ştie, că orice medicament, înainte de a ajunge în farmacii, trebuie să fie testat în mai multe etape pentru a-i fi  demonstrată eficienţa şi siguranţa administrării la oameni. Pe măsură ce sunt dezvoltate tehnologiile si realizate cercetări din ce în ce mai avansate, medicamentele noi, așa-numitele tratamente de generație nouă, sunt mult mai țintite și cu efecte adverse mai puține față de vechile medicamente. Ceea ce implică riscuri mai puține și o eficiență mai bună a tratamentelor.

     E de mentionat, că un tratament din cadrul unui studiu clinic este exact ca orice alt tratament medicamentos.

 Spre exemplu, pentru colita ulceroasă există astăzi multiple proiecte de cercetare clinică cu administrarea terapiilor noi neapărute încă în farmacii. O persoană care are colită ulceroasă merge la medic, unde este consultată şi i se iau analize de sânge și scaun, i se face programare pentru colonoscopie – în urma căruia i se dă un verdict clar al gravității bolii. Pacientul poate să aleagă, din cele 2 căi de tratament: fie – un tratament standart cu medicamente găsite în farmacii, fie – să participe la programele de cercetare clinică cu acces la terapii de generaţie nouă.

Odată început un tratament cu medicament nou, se fac evaluări sistematice, pacientul fiind rechemat periodic la control. Diferența este că dacă mergem la un medic din sistemul de stat sau din cel privat, consultațiile fie sunt decontate de Compania Natională de Asigurări în Medicină, fie sunt plătite din buzunar, iar în cazul participării la un studiu pentru un medicament nou, consultațiile sunt plătite de compania farmaceutică producătoare. In Moldova, în prezent cele mai multe proiecte de cercetare a medicaţiilor noi pentru colita ulceroasă sunt desfăsurate de către Compania Arensia EM în colaborare cu  Spitalul Clinic Republican. În cadrul acestor proiecte pacienţii noştri beneficiază de consultaţii gratuite a celor mai buni specialişti, de investigaţii sofisticate gratuite şi de medicamente de ultimă generaţie. Pe lângă toate acestea, evoluţia terapiei este strict monitorizată de specialişti în domeniu din străinătate.

     În prezent  o clasă nouă de medicamente în tratamentul colitei ulcerative o reprezintă agenții biologici. Cunoscuți sub denumirea de medicamente anti-FNT, agenții biologici vizează o proteină din organismul nostru, denumită Factor de Necroză Tumorală, prevenind astfel inflamația. Alți agenți biologici acționează prin prevenirea celulelor albe să atace celulele intestinului și să cauzeze inflamații.

     E de menţionat, că toate proiectele de testare a medicamentelor noi pot fi realizate doar după ce este aprobată derularea lor de către Ministerul Sănătății, Muncii şi Protecţiei Sociale prin două entități mari: Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale și Comitetul Naţional de Etică pentru studiul clinic al medicamentelor şi metodelor noi de tratament.

Data 27.09.2019

NOUTĂȚI

LINK-URI UTILE

CONTACT