Hepatita B: sub lupa cercetătorilor
Hepatita B este o infecție virală care atacă ficatul - unul dintre organele cele mai importante din organism. El este implicat într-o mare varietate de procese vitale, cum ar fi: producerea bilei care ajută la digestia alimentelor şi la absorbția nutrienţilor, filtrează resturile şi toxinele din sânge, produce proteine pentru coagularea sângelui, reglează nivelul de colesterol, combate infecțiile, depozitează rezervele de vitamine și minerale. Astfel, infecția hepatica duce la inflamația ficatului și afectarea capacității sale de a-și îndeplini funcțiile vitale.
Din păcate, complicațiile bolii hepatice implică în general simptome vagi sau nici un simptom, rămânând adesea nedepistate mai mulți ani la rând. Bolile hepatice, cum este Hepatita B, pot afecta semnificativ capacitatea de supraviețuire a organismului şi pot duce, în cele din urmă, la complicații grave cum ar fi: insuficiența hepatică, cancerul hepatic şi, în final, deces. Virusul hepatitei B se transmite de la o persoana bolnavă la una sănătoasă prin sânge, spermă sau alte fluide ale corpului. De asemenea acest virus mai poate fi transmis şi prin instrumente medicale (chirurgicale, stomatologice, endoscoape/ colonoscoape, ace), prin utilizarea de truse de manichiură, pedichiură, lame de ras, ace pentru tatuaje contaminate, prin utilizarea comună a acelor de către consumatorii de droguri intravenoase. La fel virusul poate fi transmis de la mama la făt. În unele cazuri, poate surveni autovindecarea, alteori se tratează rapid cu ajutorul medicamentelor. În alte cazuri însă, infecția este de durată, peste 6 luni şi atunci devine cronică.
Cum se manifestă Hepatita acută B
Simptomele se declanșează la 4-12 săptămâni de la momentul infectării, inițial sunt nespecifice, boala poate debuta cu febră, tuse, dureri de cap, dureri musculare, oboseală, indispoziție sau cu greață, vărsături, disconfort la nivelul părții drepte a abdomenului, lipsa poftei de mâncare, dar şi cu febră, dureri articulare sau mâncărimi de piele.
Urmează apoi faza icterică, în care pacientul prezintă îngălbenirea mucoaselor ochilor, a pielii, urina închisă la culoare şi scaune deschise la culoare, cu dispariția simptomelor de la debutul bolii.
Ulterior, în faza de convalescență, icterul dispare şi analizele de sânge se pot normaliza. În cele mai multe cazuri aceste simptome lipsesc!
Primul marker serologic detectabil în ser după expunerea la virus este Antigenul HBs (AgHBs), el apare la aproximativ 1-10 săptămâni de la infectare. În majoritatea cazurilor, boala acută este autolimitantă și evoluează către vindecare cu dispariția AgHBs dupa 4-6 luni.
Cum se manifestă Hepatita cronică B
În marea majoritate a cazurilor pacienții sunt asimptomatici, dar cei mai mulți acuză astenie fizică. Lipsa frecventă a simptomelor duce la o diagnosticare dificilă a bolii, majoritatea pacienților aflând întâmplător că sunt infectați cu virusul hepatitei B.
Cum poate evolua infecția cu VHB
Hepatita acută cu VHB are, în general, o evoluție autolimitantă, cu vindecare în 95% dintre cazuri. Majoritatea oamenilor sănătoși elimină virusul B din organism în cel mult 6 luni de la infectare. Odată ce virusul este eliminat, nu mai sunt infectați şi nu pot infecta nici alte persoane. Mai mult, după eliminarea virusului, se formează anticorpi pentru hepatita B, care protejează organismul de viitoarele infecții. Dacă sistemul imunitar nu a reușit sa elimine virusul într-o perioadă de 6 luni, atunci este vorba despre hepatita B cronică. Asta înseamnă ca virusul continuă să se multiplice la nivelul ficatului, crescând riscul de ciroză şi cancer la ficat. E de menționat faptul, că persoanele cu hepatita B cronică sunt contagioase.
Complicațiile Hepatitei B
Hepatita B poate avea, pe termen lung, complicații serioase precum: ciroza hepatică – inflamația îndelungată a ficatului cauzată de virusul hepatic B poate determina apariția cirozei, afecțiune care, din păcate, nu este vindecabilă. In unele dintre cazuri poate apărea insuficiența hepatică cu risc crescut de deces. Riscul de cronicizare a bolii se pare că este mai mare la bărbați decât la femei, la nou-născuți decât la adulți şi la persoanele cu imunitatea compromisă. Majoritatea pacienților sunt asimptomatici. În 1 din 100 de cazuri, hepatita B acută poate evolua într-o formă fulminantă, complicație care presupune atacarea ficatului de către sistemul imunitar. Confuzia, acumularea de lichid în cavitatea abdominală şi icterul sever sunt simptomele acestei complicații care poate fi fatală dacă nu este tratată în timp util.
Cum ne putem proteja
Cea mai importantă şi sigură măsură de prevenție împotriva virusului Hepatitei B este VACCINAREA! În ţara noastră, vaccinul este disponibil. Prin administrarea vaccinului, organismul primește anticorpii care îl vor feri de virusul hepatic B. Încă din maternitate, copiii beneficiază de vaccinul pentru hepatita B, care este repetat la 2 luni, la 6 luni şi apoi la 9 ani. Specialiștii recomandă şi adulților cu risc crescut să își facă vaccinul. La fel pentru a ne proteja de infectarea cu acest virus, medicii recomandă să folosim truse personale de manichiură/pedichiură, aparate de ras, periuțe de dinți, să nu întreținem raporturi sexuale neprotejate. Este important să știm că, în cazul expunerii accidentale la infecția cu VHB, este recomandat să ne vaccinăm cât mai rapid (în primele 12 ore de la infectare) plus administrarea de imunoglobuline umane specifice anti-VHB, cu continuarea schemei de vaccinare conform protocolului de vaccinare. Potrivit datelor oficiale, hepatita B este de 100 de ori mai contagioasă decât infecția HIV1 şi este a zecea cauză de mortalitate din întreaga lume. Anual peste un milion de oameni din întreaga lume mor din cauza acestei boli. Datele OMS arată că cca doua miliarde de oameni au fost infectați cu virusul hepatitei B, iar 90 % dintre cei infectați acut se pot vindeca complet. Datele oficiale mai arată că 400 de milioane de oameni din lume prezintă forma cronică a hepatitei B şi vor rămâne cu această boală pentru tot restul vieții şi asta deoarece deocamdată nu a fost descoperit medicamentul panacee.
Tratamentul pentru Hepatita B
Există o serie de medicamente antivirale care pot fi administrate pacienților care suferă de Hepatita B. Acestea ajuta organismul să elimine virusul şi reduc totodată şi daunele produse de virus la nivelul ficatului. Telbivudina, lamivudina, entecavirul, tenofovirul, adefovirul sunt medicamentele antivirale folosite adesea pentru tratarea acestui tip de hepatită, însă doar medicul este cel în măsură să stabilească tratamentul adecvat. Pe lângă tratamentul medicamentos pacientul trebuie să respecte şi o dietă echilibrată, bazată pe cereale integrale, produse lactate, fructe, legume şi grăsimi sănătoase. Trebuie de evitat alcoolul şi medicamentele de orice fel, întrucât acestea solicită foarte tare ficatul în general, însă dacă este vorba şi despre virusul hepatic, daunele pot fi mai mari.
În cazul în care ficatul a fost serios afectat de virusul hepatic B, transplantul de ficat devine o opțiune.
Chiar dacă trăim într-o eră în care pentru hepatita cronică cu VHC s-au descoperit terapii noi ce determină rate de vindecare de 95-100%, în cazul hepatitelor cronice cu virusul B nu există deocamdată terapii satisfăcătoare. În prezent savanți din întreaga lume şi-au concentrat eforturile la descoperirea unei molecule medicamentoase ce ar constitui o terapie radicală în vindecarea Hepatitei cronice cu virusul B. Astfel sunt în desfășurare multiple proiecte de cercetare clinică, în cadrul cărora are loc evaluarea siguranței şi eficienței acestor molecule şi desigur succesul lor în eliminarea completă a VHB din organism. Astfel de studii clinice se petrec şi în țara noastră oferindu-le o șansă şi pacienților suferinzi de la noi să se vindece de această maladie.
NOUTĂȚI
- Testul Papanicolau, sau testul PAP - o examinare importantă în prevenirea cancerului de col uterin Cancerul de col uterin, mai numit și cancer cervical, este una dintre cele mai comune forme de canc...
- Noi perfecționări în domeniul cercetărilor clinice În data de 31 mai curent, peste 70 de medici și asistente medicale, care activează în...
- 20 mai- Ziua Internațională a Studiilor Clinice Fără studii clinice, o moleculă nou identificată nu ar putea ajunge la pacient pe...
- toate noutățile
LINK-URI UTILE
- European Medicine Agency
- Food and Drug Administration
- World Health Organization
- Agenţia Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale
- Ministerul Sănătăţii Republica Moldova
- Clinical Trials US
- Cercetarea medicală şi studiile clinice
- Ordinul MS cu privire la reglementarea autorizarii desfasurarii studiilor clinice in Rep. Moldova
- HOTĂRÎRE Nr. 5 din 18.01.2016 cu privire la Comitetul Naţional de Expertiză Etică a Studiului Clinic
CONTACT
- ARENSIA Exploratory Medicine SRL
- Str. Testemiteanu 29, Chișinău, Republica Moldova
- Str. Testemiteanu 30, Chișinău, Republica Moldova
- formular de contact