Centre de Cercetare ARENSIA Echipele ARENSIA Întrebări Frecvente Vizită Virtuală

Screening-ul pentru cancerul cervical: bine de ştiut

 

Cancerul cervical este o maladie oncologică, caracterizată prin apariția unor celule care se înmulțesc haotic la nivelul cervixului. Cervixul este prima parte a uterului care se deschide în vagin. Dezvoltându-se în mod necontrolat celulele din țesutul colului uterin formează un nodul, numit tumoră. Odată cu creșterea ei, celulele se răspândesc în alte părți ale corpului și devin un pericol pentru viață.

Cauzele apariției

În majoritatea cazurilor cancerul de col uterin este cauzat de un virus frecvent întâlnit, care se numește papiloma Virus uman (sau HPV). Potrivit specialiștilor, majoritatea oamenilor vor avea această infecție la o anumită etapă pe parcursul vieții, însă nu toți vor face cancer. Virusul se transmite prin orice formă de contact sexual cu un bărbat sau cu o femeie. Există mai multe tipuri de HPV, însă doar unele dintre ele pot duce la cancer. Tipurile de HPV, care cauzează cancer de col uterin, pot infecta colul uterin fără nici un fel de simptome. În majoritatea cazurilor sistemul imun elimină virusul fără ca să știți ca l-ați fi avut vreodată. Însă uneori acest lucru nu se întâmplă, atunci celulele anormale se transformă în cancer. În fapt, există mai mulți factori de risc ce pot influența apariția acestei afecțiuni mortale, cum ar fi: fumatul, infecția cu HIV, asocierea contraceptivelor orale și a infecției cu HPV, adică Human Papiloma Virus (este vorba de o administrare a tratamentului hormonal pe perioade mai lungi de 5 ani).

Prevenirea maladiei

Pentru a preveni această maladie gravă, specialiștii recomandă ca toate femeile din grupul de vârstă 25-61 de ani, o dată la trei ani, să efectueze screening-ul de col uterin. Este o metodă de prevenire a cancerului prin depistarea și tratarea anomaliilor în stadiu incipient care, netratate, pot evolua către cancer de col uterin. Riscul de cancer de col uterin invaziv este redus cu până la 90 % la femeile care participă în mod regulat la programe organizate care utilizează unul dintre cele două teste de screening recomandate. Potrivit specialiștilor,  9 din 10 cazuri de cancer invaziv pot fi prevenite prin screening, iar participarea la screening va reduce semnificativ riscul de deces prin cancer de col uterin.

Există două teste diferite care sunt recomandate în cazul screening-ui pentru cancerul de col uterin. Testul cel mai vechi și cel mai frecvent utilizat, testul citologic sau PAP (Papanicolau), presupune recoltarea unui eșantion de celule de pe suprafața colului uterin și trimiterea acestuia la laborator pentru a fi analizat la microscop. Un test mai nou, care este utilizat în unele programe de screening, verifică prezența infecției cu papiloma Virus uman (HPV), întrucât aproape toate cazurile de cancer de col uterin sunt cauzate de infecția cronică cu HPV.

Proiect amplu pentru prevenirea cancerului cervical

În Republica Moldova este în derulare un proiect de amploare pentru prevenirea cancerului de col uterin la femei, care urmează să se desfășoare pană în anul 2020. Programul a fost inițiat de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, cu susținerea Fondului ONU pentru Populație, Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare, Asociația Internațională de prevenire a cancerului de col uterin și Organizația Mondială a Sănătății. Proiectul are drept scop să reducă cazurile de îmbolnăvire și mortalitate prin cancer de col uterin.

Potrivit datelor oficiale, în țara noastră zilnic o femeie este diagnosticată cu cancer de col uterin, iar la fiecare trei zile una moare din această cauză. Practicile internaționale arată că aproape toate aceste cazuri ar putea fi prevenite prin programe de screening cervical bine organizate și vaccinare contra HPV la vârsta adolescenței. Un program organizat înseamnă că toate femeile eligibile pentru screening beneficiază de aceste servicii, deoarece există un sistem de recrutare a persoanelor, de monitorizare a vizitelor, de urmărire a evoluției ulterioare și de asigurare a calității înalte a tuturor componentelor serviciilor. În țările unde asemenea programe au loc la scară națională, incidența cancerului de col uterin este mult mai scăzută. Spre exemplu, în Marea Britanie,  programul de screening cervical lansat în 1988 salvează viețile a peste 4,500 de femei anual, iar Finlanda, datorită unui astfel de program, are una dintre cele mai scăzute rate de cancer de col uterin din lume.

Proiectul “Prevenirea cancerului de col uterin în Republica Moldova” vine să sprijine sistemul de sănătate, pentru a oferi servicii de screening cervical accesibile, la cele mai înalte standarde de calitate și să informeze femeile și fetele despre importanța acestei metode de prevenție. În rezultatul proiectului se așteaptă ca peste 760 de mii de femei cu vârsta cuprinsă între 25-61 de ani să beneficieze de servicii de screening cervical, astfel ca până în 2025, cazurile de îmbolnăvire cu cancer de col uterin să se reducă cu până la 20%, iar cele de mortalitate – cu 5%.

E de menționat faptul, că un rol important în dezvoltarea unor medicații noi care să vindece cancerul de col uterin îl are şi  proiectele de cercetare clinică desfășurate la nivel mondial. Acestea pun la dispoziția pacienților, ce au eșuat terapiile existente şi nu mai au altă speranță de a se vindeca, medicamente inovative, care se află în faza experimentală, dar cu o înaltă probabilitate de vindecare sau cel puțin de stopare a evoluției maladiei. Acces la astfel de terapii au şi femeile din Republica Moldova, care de rând cu întreaga comunitate participă activ la dezvoltarea terapiei radicale.

În speranța identificării, cât mai curând posibil, a unui panaceu în tratamentul cancerului de col uterin, dezvoltarea unor astfel de proiecte de cercetare clinică este foarte şi foarte importantă, concluzionează savanții  internaționali.

 

 

 

Data 28.06.2019

NOUTĂȚI

LINK-URI UTILE

CONTACT