Centre de Cercetare ARENSIA Echipele ARENSIA Întrebări Frecvente Vizită Virtuală

Despre medicina personalizată

Medicina personalizată în cancerul mamar

     Cel mai important punct în reducerea fatalităților asociate cancerului mamar este rolul activ al femeilor în diagnosticul timpuriu al acestei maladii. Există trei metode de depistare: autoexaminarea de către femei, mamografia de sondare și examinarea clinică a sânului de către medic. Una dintre noile inovații ale savanților în medicină, în tratarea cancerului mamar, este medicina personalizată. Atunci când medicația inovativă este țintită asupra mutațiilor ADN ale tumorilor acestora, la fiecare pacient în parte. Potrivit datelor OMS, tot mai mulți pacienți cu cancer au acces la medicina personalizată. Datele unui recent studiu prezentat în cadrul Congresului Societății Europene de Medicină Oncologică (ESMO),  arată că cele mai comune cancere tratate, prin medicina personalizată,  au fost cel mamar (18%),  urmat de cel colorectal (15%) și pulmonar (14%). Acum, următorul pas pe care şi-l propun savanții ține de analizarea efectelor tratamentului țintit asupra supraviețuirii și calității vieții pacienților vindecați, prin medicina de precizie, care schimbă totalmente modul de aplicare al tratamentului în maladiile oncologice. Potrivit datelor oficiale, numărul femeilor bolnave de cancer mamar crește constant, atât in lume, cat și în Republica Moldova. Anual, circa 900 de femei din tara noastră sunt diagnosticate cu cancer mamar, dintre care aproximativ șapte sute sunt supuse unui tratament chirurgical. Cancerul la sân este unul din cele mai frecvente cancere diagnosticate și una dintre principalele cauze de mortalitate prin tumori maligne la femei. Datele mai arată, că în fiecare zi, în Moldova, cel puțin o femeie moare din cauza acestei maladii. Cele mai afectate de cancerul mamar sunt femeile cu vârsta cuprinsă între 45 și 60 de ani, ceea ce constituie cca 30 la sută din numărul femeilor din țară. Potrivit informației  Ministerului Sănătății, aproximativ 60 la sută dintre cazuri sunt depistate în stadii incipiente, unde cu aplicarea tratamentului, șansele de supraviețuire se măresc și se reduce numărul de decese.

 

Despre medicina personalizată

     Medicina personalizată reprezintă următoarea etapă, după conceptul clasic de „one size fits all” (același tratament recomandat tuturor pacienților cu o anumită boală) aplicat în medicină. Se bazează pe ideea că fiecare pacient, deși suferă de aceeași boală cu un alt pacient, este unic- factorii genetici, biologici, sociali și de stil de viață influențează starea acestuia de sănătate. Astfel, medicina personalizată își propune să ia în calcul toate variabilele individuale ale pacienților cu cancer pentru a: determina riscul fiecărui individ de a dezvolta anumite boli; detecta bolile într-un stadiu mai precoce; diagnostica precis boala și stadiul acesteia; administra cele mai potrivite tratament.

    Medicina personalizată tot mai mult ia amploare și în special se regăsește în abordarea obiectivelor în cadrul studiilor clinice, or aceste două programe de cercetare vor duce la dezvoltarea terapiei de succes pentru toate formele de cancer.

Data 12.04.2019

NOUTĂȚI

LINK-URI UTILE

CONTACT