Centre de Cercetare ARENSIA Echipele ARENSIA Întrebări Frecvente Vizită Virtuală

CE REPREZINTĂ BOLILE ONCOLOGICE

     Cancerul este o tumoră, cu o evoluţie malignă, care netratată la timp, se dezvoltă progresiv, producând moartea bolnavilor. Teama de cancer, chiar şi de pronunţarea cuvântului în sine pare să fie justificată de statistici. Potrivit datelor oficiale, există peste 200 de tipuri de cancer, în lume fiind diagnosticaţi anual cu această maladie cca 12 milioane de oameni.

Asta însă nu înseamnă că toți cei diagnosticați mor de cancer. În ciuda acestor cifre imense, o mare parte din populație nu știe ce este cancerul și ce reprezintă acesta cu adevărat!

Maladia se dezvoltă prin înmulţirea anarhică a celulelor, invadând ţesuturile învecinate, vasele sanguine şi limfatice, inclusiv teaca nervilor. Metastazarea constă în apariţia, la distanţă de tumora primitivă, a unei alte tumori fiice, asemănătoare cu prima. Celulele canceroase i-au naștere din celule sănătoase, ca urmare a unei mutații, chiar și numai una fiind suficientă pentru dezvoltarea unei tumori! Din nefericire, cancerul apare pe furiș, în liniște, se instalează comod, se întinde și nu dă nici un semn decât atunci când nu se mai poate face mare lucru pentru a-l  elimina.

Cele mai răspândite tipuri de cancer sunt: piele, plămân, colon, sânge, sân, de prostată, ale organelor genitale femenine.


      Diferența dintre tumoare și cancer:
Noțiunea de tumoare nu este sinonimă cu cancerul. Tumorile pot fi benigne sau maligne, iar cancerul este o tumoare malignă, care poate fi tumorală sau nu (de exemplu: leucemiile, care sunt cancere ale sângelui, nu sunt boli tumorale - nu au tumori care se pot localiza, ci doar celule canceroase răspândite prin întregul organism, dar găsite în special în măduva osoasă).

 

     Există diferență și între tumorile benigne și cele maligne:

De exemplu, tumorile maligne, de regulă, cresc mai rapid decât cele benigne.  Metastazele există doar în cazul tumorilor maligne. Astenia, febra, anemia, scăderea în greutate, maririrea ganglionilor, la fel, apar doar în cazul tumorilor maligne.

Tumorile maligne sunt anume cele mai agresive, care fac ravagii în organismul uman. Celulele din care sunt formate se înmulțesc cu o viteză amețitoare și reușesc să pună stăpânire, în scurt timp, pe teritorii vaste, atăcând totul în jur. Chiar și așa, nu sunt de neînvins. Important este să le dai planurile peste cap cât mai repede posibil. Ori pentru asta medicii oncologi sunt principalii aliați. De aceea, încă de la primele semne de disconfort fizic, este indicat sa luam legătura cu specialiștii.

    

Diagnosticul  CANCERULUI

De cele mai multe ori, motivul aderesării la medic este reprezentat de apariția unei formațiuni nodulare sau a unei oboseli patologice. Frecvent aceste formațiuni nu sunt dureroase, motiv pentru care momentul prezentării la specialist este adesea amânat o perioadă îndelungată. Alte simptome care aduc adesea pacienții la consultații sunt: sângerările (rectale, sfera genitală), expectorație cu sânge, tulburări de înghițit, tulburări de tranzit (alternanță diaree/constipație), tulburări de urinat, scadere marcată în greutate, dureri, simptome neurologice, etc.

Diagnosticul de cancer este pus cu certitudine numai în urma examinării la microscop a unei probe de țesut, obținută prin biopsie sau excizie chirurgicală. Toate celelalte proceduri diagnostice sunt efectuate pentru a ghida medicul în descoperirea unei anomalii și identificarea țesutului din care se va preleva materialul bioptic.


     Cancerul reprezintă una dintre principalele cauze de deces

În ultimele decenii se observă o creştere a indicilor morbidităţii şi mortalităţii prin cancer în întreaga lume, deşi oncologia dispune astăzi de metode moderne şi eficiente de diagnostic şi tratament.  Conform datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, cancerul reprezintă una dintre principalele cauze de deces în ţările dezvoltate, cedînd numai maladiilor cardiovasculare. Astfel, în fiecare an pe glob mor de cancer circa 10 milioane de oameni.  Drept cauze ale unei atare situaţii sunt considerate: înrăutăţirea situaţiei ecologice, ca rezultat al activităţii umane, abuzul de alcool, fumatul, alimentaţia incorectă, stresul psiho-social. Astfel, bolile oncologice au depăşit demult cadrul pur profesional al medicinii, devenind o problemă a întregii societăţi.

Mortalitatea prin cancer și în Republica Moldova e marcată printr-o sporire consecutivă şi alarmantă. Potrivit datelor oficiale, în prezent, în structura morbidităţii prin tumori maligne în țara noastră pe locul întîi se situează cancerul colo-rectal (12,9%) , pe locul doi – cancerul glandei mamare (10,9%), cancerul de piele (9,8%) - ocupă locul trei, urmat de cancerul la plămîni (9,5%)  şi de afecțiunile sângelui (7,1%).

Cel mai mult afectat de cancer este grupul de vîrstă peste 50 de ani (peste 25%).
Principala cauză a ritmului înalt de creştere a mortalităţii prin cancer, înregistrat în Republica Moldova este diagnosticul tardiv al tumorilor. Astfel, cca 60% dintre cazurile de avansare a proceselor maligne sînt cauzate de adresarea întîrziată la medic.  În domeniul oncologiei viaţa omului în cel mai direct mod depinde de diagnosticul precoce al maladiilor canceroase, de aceea educaţia privind modul sănătos de viață, popularizarea cunoştinţelor despre cancer, etiologia şi căile de prevenire a lui, au o mare importanţă pentru sănătatea oamenilor.

Astfel, medicii atenţionează privitor la factorii ce favorizează apariţia cancerului, inclusiv, expunerea excesivă şi necontrolată la soare, radiaţiile ionizante, alimentaţia bogată în grăsimi, glucide, consumul în exces de alimente condimentate, afumate, prăjite etc., creşterea exagerată în greutate, stresul excesiv şi prelungit, tulburări hormonale sau genetice, care apar la diferite vîrste, în special la femei, coloranţi, aromatizanţi alimentari şi alte produse chimice, nerespectarea igienei sexuale. În profilaxia cancerului fiecare zi pierdută este un pas înapoi în eficiența tratamentului.

           Savanții – în căutarea remediului revoluționar

Cei mai luminoși savanți din întreaga lume lucrează, în permanență, la descoperirea medicamentelor revoluționare, care ar învinge definitiv celulele tumorale. În acest scop, în țările dezvoltate, sunt desfășurate o multitudine de studii clinice. Savanții se arată încrezători de faptul, că în viitorul apropiat remediul salvator  va fi identificat.

Este o onoare pentru Republica Moldova, faptul că face parte din veriga statelor participante la aceste cercetări clinice. ARENSIA Exploratory Medicine este una dintre Companiile de Cercetare Clinică, care în colaborare cu Institutul Oncologic dezvoltă astfel de proiecte, contribuind la descoperirea medicațiilor mult așteptate de oameni.    

Data 30.03.2016

NOUTĂȚI

LINK-URI UTILE

CONTACT