Centre de Cercetare ARENSIA Echipele ARENSIA Întrebări Frecvente Vizită Virtuală

HEPATITA VIRALĂ B- MALADIE INFECŢIOASĂ A FICATULUI

     Hepatita virală B este o boală infecţioasă a ficatului! Aceasta este cauzată de virusul cu acelaşi nume (VHB), care poate evolua către complicații grave, cum ar fi: ciroza sau cancerul hepatic. Virusul hepatitei B este unul foarte contagios, fiind de 50-100 de ori mai infecțios decât HIV si de 10 ori decât cel al hepatitei C. Virusul Hepatitei B poate fi transmis cel mai des prin sînge, inclusiv de la mamă la copil, la naștere. Mai rar virusul se transmite prin salivă, contacte sexuale neprotejate, prin  seringi sau alte obiecte de uz personal, cum ar fi: periuţe de dinți, aparate de ras etc. Boala poate fi contaminată și la cosmetolog sau stomatolog. Virusul rezistă o perioadă de cel puțin 7 zile în condiţiile mediului extern, păstrîndu-se pe intrumentele care au fost în contact cu sîngele contaminat și nu au fost sterilizate corect, timp în care poate infecta oamenii.

Hepatita B nu poate fi transmisă prin strângerea de mână, folosirea acelorași tacâmuri, pahare, sărut sau îmbrățișare. Boala cauzeză un proces inflamator al ficatului, însoțit de vomă, fatigabilitate, icter și mai rar, decesul.

Boala mai poate fi cunoscută și sub denumirea de hepatită serică.

Hepatita B poate fi acută și cronică

Infecția acută cu virusul B are o durată mai mică de 6 luni, cea cronică – peste 6 luni. În cazul formei acute, la cele mai multe persoane (95%), sistemul imun este, de regulă, capabil să elimine virusul din organism, urmat de o vindecare completă în interval de câteva luni. Atunci când sistemul imun nu poate lupta contra virusului, infecția cu HVB poate persista toată viața, devenind cronică, cu risc de a dezvolta insuficiența hepatică (ficatul nu mai funcționează corespunzator), poate apărea ciroză (înlocuirea țesutului hepatic normal cu țesut fibros, nefuncțional) sau cancerul hepatic. Copiii au risc mult mai mare să dezvolte o infecție cronică. În prezent există un vaccin care poate preveni boala la pacienții neinfectați. Deși replicarea virusului se face în ficat, virusul se răspândește în sânge, unde proteinele specifice virusului și anticorpii specifici se detectează la persoanele bolnave. Aceste proteine și anticorpi sunt căutați în testele de sânge pentru a diagnostica infecția. Pacienții infectați trebuie să ia anumite măsuri pentru a impiedica transmiterea bolii.

Hepatita B poate fi vindecată. În ultimii ani companiile farmaceutice cu renume din lume realizează diverse cercetări clinice pentru a identifica în sfirșit un preparat medicamentos care să videce această maladie într-o perioadă cîi mai scurtă de timp.

Potrivit datelor oficiale, aproximativ un sfert din populația globului, mai mult de 2 miliarde de persoane, au fost infectate cu virusul hepatitei B. Acest număr include 350 milioane de purtători cronici ai virusului.

Tratamentele existente în prezent pentru vindecarea hepatitei B sunt de durată extrem de lungă de pînă la cîțiva ani și include combinații de medicamente.

La procesul de inovare și perfecționare a noilor tratamente medicamentoase participă și Republica Moldova. Astfel țara noatră este parte la diverse proiecte de cercetare clinică, contribuind la selectarea unui medicament panacee și în paralel ajutînd pacienții cu Hepatita B din Republica Moldova să se vindece. Astfel de proiecte sunt în curs de desfășurare și de Compania de Cercetare Clinică ARENSIA în colaborare cu Spitalul Clinic Republican.

 

Data 08.07.2015

NOUTĂȚI

LINK-URI UTILE

CONTACT