EXPERŢI AI AGENŢIEI MEDICAMENTULUI ŞI DISPOZITIVELOR MEDICALE DIN CADRUL MINISTERULUI SĂNĂTĂŢII AU INSPECTAT BAZELE CLINICE DIN REPUBLICA MOLDOVA, UNDE SE DESFĂŞOARĂ CERCETĂRILE CLINICE
În cadrul controalelor efectuate la Centrele de Cercetare Clinică din Republica Moldova, experţii de la Agenţia Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale au constatat, că bazele clinice din ţara noastră dispun de toată documentaţia şi aprobările necesare, iar cercetările au loc în conformitate cu regulile de bună practică internaţionale în studiul clinic (ICH-GCP = Good Clinical Practice).
Printre centrele clinice inspectate se numără şi bazele Companiei Germane - ARENSIA Exploratory Medicine. Compania este specializată în studii clinice experimentale, pe care le realizează în colaborare cu Spitalul Clinic Republican şi cu Spitalul de Psihiatrie. Potrivit experţilor de la Agenţia Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale, la ARENSIA medicii antrenaţi în cercetările clinice au o calificare înaltă în diverse domenii terapeutice şi dispun de certificate de training în domeniul GCP (Reguli de Bună Practică Internaţionale). Bazele clinice ARENSIA sunt dotate cu tehnică modernă, necesară studiilor respective.
Procesul de informare al pacienţilor, participanţi la proiectele de cercetare clinică, precum şi calificarea medicilor cercetători (investigatori), administrarea produsului de investigat (medicamentului), prelevarea, păstrarea şi exportul probelor biologice, precum şi păstrarea şi arhivarea documentaţiei sunt conform regulilor GCP şi legislaţiei naţionale.
Rezultatele controalelor efectuate de experţii de la Agenţia Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale se regăsesc în hotărârea Nr. 8/1 din 10 februarie 2014, cu privire la desfăşurarea studiilor clinice în Republica Moldova, emisă de Colegiul Ministerului Sănătăţii.
De menţionat, că cercetarea clinică porneşte de la înţelegerea mecanismului unei boli. În mod firesc, urmează căutarea unei căi de a influenţa acest mecanism, de a bloca moleculele dăunătoare, de a ucide microbii, de a stimula un proces benefic. Aici apare ideea, la această etapă cercetătorii creează compuşi (medicamente) noi care, teoretic, ar putea acţiona benefic pentru a întrerupe mecanismul bolii.
Ulterior, compusul parcurge multiple etape pentru a i se confirma eficacitatea. Întâi în modele de laborator (reacţii chimice, fragmente de ţesuturi), apoi pe animale de laborator (studii pre-clinice), deoarece acestea au un mod de reacţie similar cu al omului. În cele mai avansate faze de cercetare se ajunge în sfârşit şi la studiile clinice, când medicamentul este administrat oamenilor.
Studiile clinice îşi propun să găsească noi metode de îmbunătăţire a schemelor actuale de tratament sau de tratare a bolilor incurabile.
În anul 2013 în Republica Moldova au fost efectuate 82 de studii clinice, 56 dintre acestea deja au fost finalizate. La studii au participat pacienţi diagnosticaţi cu diverse maladii. În prezent, sunt în derulare 23 de cercetări clinice. Concomitent cu ţara noastră, aceste studii clinice au loc şi în alte state europene dezvoltate (Germania, Franţa, Belgia, Anglia, etc.), precum şi în Statele Unite ale Americii, Japonia, Rusia, etc. Ţări cu o lungă tradiţie în cercetarea clinică farmaceutică şi care, totodată sunt lideri necontestaţi la capitolul ce ţine de numărul studiilor clinice efectuate pe cap de locuitor. SUA ocupă primul loc în lume, fiind urmată de state din Europa de Vest.
Republica Moldova, de rând cu alte ţări vecine din Europa de Est, se situează pe poziţie inferioară, în ceea ce priveşte numărul de studii clinice pe cap de locuitor. Pacienţi moldoveni, care au participat în proiecte de cercetare clinică, în cadrul Companiei ARENSIA, le-a fost oferit acces la cele mai noi scheme de tratament, în valoare de peste 1,4 milioane EURO (medicamente inovative, care sunt în farmacii din Republica Moldova sau sunt folosite la vindecarea maladiilor a pacienţilor de peste hotare), precum: artrita reumatoidă, cancerul de prostată, Hepatita C, hipertensiune pulmonară, etc. Aceste medicamente inovative nu sunt acoperite financiar de Sistemul de Asigurări Medicale din ţara noastră.
Potrivit experţilor, efectuarea studiilor clinice constituie un beneficiu major:
- atât pentru spitalele din Republica Moldova (care sunt dotate cu dispozitive medicale moderne, medicamente inovative),
- pentru pacienţii moldoveni, participanţi în studiile clinice (care au acces la investigări de laborator şi instrumentale gratuite, medicaţie costisitoare gratuită, asigurare pe durata proiectelor de cercetare clinică),
- pentru medicii moldoveni, (care au posibilitatea să contribuie la dezvoltarea medicinii mondiale de vârf şi să se afirme la nivel internaţional, inclusiv prin publicaţiile lor, editate de renumite reviste ştiinţifice internaţionale);
- cât şi pentru Sistemul de Sănătate în întregime.
În Republica Moldova, studiile clinice sunt autorizate din anul 1997. Dacă în anul 2000 în ţara noastră s-au desfăşurat doar 10 proiecte de cercetare clinica, numărul acestora în anul 2013 a ajuns la 82 de cercetări.
În prezent, studiile clinice au loc în mai multe spitale din Republica Moldova. Printre acestea: Spitalul Clinic al Ministerului Sănătăţii, Spitalul Clinic Republican, Institutul de Cardiologie, Institutul de Neurologie şi Neurochirurgie, Centrul Mamei şi Copilului, Spitalul Clinic de Psihiatrie, Spitalul Clinic Municipal nr. 1, Spitalul Clinic Municipal nr. 3 ,,Sfânta Treime”, Spitalul Internaţional „Med Parc”.
NOUTĂȚI
- Bolile Cardiovasculare: influențate de cultura alimentației și a stilului de viață Bolile cardiovasculare (de inimă) constituie un grup de afecțiuni, care atacă inima și vasele de...
- Melanomul: Detectare Precoce și Opțiuni Avansate de Tratament Melanomul este un tip de cancer de piele care se dezvoltă din melanocite - celulele producătoare d...
- Testul Papanicolau, sau testul PAP - o examinare importantă în prevenirea cancerului de col uterin Cancerul de col uterin, mai numit și cancer cervical, este una dintre cele mai comune forme de canc...
- toate noutățile
LINK-URI UTILE
- European Medicine Agency
- Food and Drug Administration
- World Health Organization
- Agenţia Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale
- Ministerul Sănătăţii Republica Moldova
- Clinical Trials US
- Cercetarea medicală şi studiile clinice
- Ordinul MS cu privire la reglementarea autorizarii desfasurarii studiilor clinice in Rep. Moldova
- HOTĂRÎRE Nr. 5 din 18.01.2016 cu privire la Comitetul Naţional de Expertiză Etică a Studiului Clinic
CONTACT
- ARENSIA Exploratory Medicine SRL
- Str. Testemiteanu 29, Chișinău, Republica Moldova
- Str. Testemiteanu 30, Chișinău, Republica Moldova
- formular de contact