Centre de Cercetare ARENSIA Echipele ARENSIA Întrebări Frecvente Vizită Virtuală

BOALA RENALĂ CRONICĂ

Boala Renală Cronică este provocată de o pierdere lentă şi progresivă a funcţiei renale. Ea însumează toate suferințele rinichiului. Principala consecinţă ține de creşterea cantităţii de lichide şi deşeuri în sânge. Maladia apare după un interval destul de lung de timp, chiar până la câţiva ani,  pe măsură ce unităţile de filtrare renală (nefronii) sunt progresiv distruse.

Boalile renale duc la insuficiența renală cronică, pentru că rinichiul este definit ca un filtru al organismului, ca un censor care diferențiază elementele valoroase de elementele toxice. Deseori, boala nu prezintă semne şi simptomele în stadiile timpurii. Sunt înregistrate multiple cazuri când simptome apar doar atunci când funcţia renală scade sub 50 la sută din capacitatea normală de funcţionare.

Afectarea persistentă a rinichilor poate fi și consecinţa a numeroşi factori etiologici. Indiferent de etiologie, această afectare are un potenţial evolutiv, constînd în pierderea  progresivă a nefronilor şi, respectiv, a funcţiei renale. Începînd de la un anumit nivel critic al deteriorării ratei de filtrare glomerulare (RFG) (aprox. < 60 ml/min/1,73 m²), intervenţia mecanismelor adaptative renale şi sistemice devine nocivă, determinînd distrugerea continuă a nefronilor restanţi chiar şi în situaţiile în care factorul etiologic iniţial a fost îndepărtat.

Degradarea funcţiei renale poate ajunge în final la boala cronică renală terminală (BCRT). La baza elaborării conceptului de BCR a stat tocmai necesitatea de prevenire  a BCRT, stadiul în care se impune introducerea terapiei de supleere renală (dializa, transplant renal). Pe de altă parte, este demonstrat faptul, că BCR reprezintă şi un  factor de risc semnificativ pentru morbiditatea şi mortalitatea cardiovasculară, astfel încît depistarea şi tratarea precoce a BCR are drept scop şi reducerea riscului cardiovascular la aceşti pacienţi. BCR a fost definită de NKF-KDOQI  (National Kidney Foundation-Kidney Disease Outcomes Quality Initiative) şi se clasifică în 5 stadii.

Stadiile

Descrierea

RFG ml ⁄ min ⁄ 1,73 m²

I

Afectarea renală cu RFG normal

≥ 90

II

Afectarea renală cu RFG uşor scăzut

60 – 89

III

Scăderea moderată a RFG

30 – 59

IV

Scăderea severă a RFG

15 – 29

V

Insuficienţă renală terminală

< 15

Estimarea RFG se face cel mai frecvent prin formula MDRD, care include- creatinina serică, vărsta, sexul, rasă.

Pe parcursul ultimilor decenii asistăm la o schimbare esenţială a ponderii diferitor cauze ale BCR. Principalele cauze sînt: diabetul zaharat, hipertensiunea arterială, glomerulonefritele, nefritele tubulo-interstiţiale, malformaţiile congenitale în sistemul uropoietic şi patologiile renele eriditare, boli sistemice, cauze nedeterminate. Astfel, istoria naturală a nefropatiei diabetice implică una dintre cele mai mari rate de progresie - o degradare cu circa 10 ml/min/an a RFG. La diabeticii cu HTA bine controlată medicamentos, rata de progresie este de circa 5 ml/min/an, iar la pacienţii cu un control glicemic foarte bun, rata de progresie poate coborî la numai 3-4 ml/min/an. Pacienţii cu nefropatii ischemică prezintă probabil cea mai accelerată rată de progresie - 12 ml/min/an. Bolile glomerulare nondiabetice prezintă o rată de progresie mai redusă decât nefropatia diabetică, dar de 2,5 ori mai rapidă decît în nefropatiile tubulointerstiţiale cronice şi cu 50 % mai rapide decât în nefropatia hipertensivă sau boala polichistică renală.

Evaluarea şi tratamentul pacienţilor cu boli renale cronice

Pacienții cu boli renale cronice necesită o evaluare complexă, instrumentale și de laborator, patologii asociate, severitatea afecţiunii, complicaţiile şi factorii de risc. Istoric, managementul bolii cronice renale a fost centrat pe diagnosticul şi pe tratamentul bolii renale, inclusiv pe tratamentul prin hemodializă şi transplant renal, însă aceşti pacienţi necesită asistenţă medicală la etapele precoce: suprimarea progresiei insuficienţei renale, scăderea riscului cardiovascular, prevenţia şi tratamentul complicaţiilor, pregătirea pentru transplant renal. Toate aceste măsuri ar îndepărta perioada de invalidizare şi ar ameliora calitatea vieţii pacientului.

Numărul de pacienţi cu boli renale şi cu scăderea funcţiei renale creşte din an în an, necesitînd asistenţă medicală şi cheltuieli suplimentare. De aceea, orice măsuri profilactico-terapeutice în acest domeniu orientate spre păstrarea funcţiei renale, prevenirea complicaţiilor sunt binevenite.

În ultimii ani, medicii cercetători din întreaga lume realizează tot mai multe studii pentru a identifica, în sfârșit medicamentul care ar vindeca bolile renale. Moleculele inovate continuă să fie perfecționate, trecînd prin toate etapele de cercetare clinică, ca în final să fie obținut medicamentul mult așteptat de pacienții care suferă de aceste maladii. Progresul farmacologic permite îmbunătățirea stării de sănătate chiar și la stadiul medicamnetului în curs de dezvoltare.

Datorită studiilor clinice efectuate de Unitatea de Cercetări Clinice „Arensia Exploratory Medicine” in colaborare cu medici de la Spitalul Cilinic Republican,  multi pacienţi din Republica Moldova cu Boala Cronică Renală determinată de  boala polichistică renală autosomal dominantă, nefropatie diabetică şi alte patologii renale, au beneficiat de tratamente care au condus la reducerea progresiei BCR, astfel îmbunățățind calitatea vieții. 

Data 19.03.2015

NOUTĂȚI

LINK-URI UTILE

CONTACT