Testul Papanicolau, sau testul PAP - o examinare importantă în prevenirea cancerului de col uterin
Cancerul de col uterin, mai numit și cancer cervical, este una dintre cele mai comune forme de cancer în rândul femeilor. Este al patrulea cel mai frecvent tip de cancer depistat în rândul femeilor din întreaga lume și reprezintă aproximativ 8% din totalul cazurilor și deceselor totale cauzate de cancer. Această afecțiune este determinată de mutațiile din ADN celular, care duc la creșterea anormală a celulelor din mucoasa colului uterin, ce au capacitatea de a se răspândi în alte parți ale corpului, dacă boala nu este tratată. Este adesea asociat cu infecția cu anumite tipuri de papilomavirus uman (HPV), deși nu toate infecțiile cu HPV duc la cancer cervical.
La început, de obicei, nu se observă simptome, dar pentru a fi tratat eficient, cancerul de col uterin trebuie descoperit în stadii incipiente, ideal chiar înainte ca boala să înceapă să se dezvolte – adică înainte ca celulele precanceroase să evolueze în cancer.
Celulele anormale, precanceroase, pot fi depistate printr-un simplu test numit Papanicolau, care durează 15 minute și care poate detecta precoce modificările celulare anormale în colul uterin. Aceste modificări pot fi primele semne ale transformării celulelor normale în celule canceroase. Testul Papanicolau sau mai numit și testul PAP - ne poate salva viața, pentru că celulele precanceroase, odată depistate, pot fi eliminate, prin tratament, înainte de a se transforma în cancer.
Când trebuie făcut testul Papanicolau:
Începerea screening-ului: În general, se recomandă ca femeile să înceapă să facă testul Papanicolau la vârsta de 21 de ani. Începerea poate varia în funcție de ghidurile medicale locale și de istoricul personal de sănătate.
Frecvența testului: Frecvența testului poate varia, dar în mod obișnuit, este recomandat o dată la trei ani pentru femeile cu rezultate normale. Pentru femeile cu risc crescut sau istoric de modificări celulare anormale, medicul poate recomanda o frecvență mai mare.
Deși majoritatea cazurilor de cancer de col uterin au la bază modificări precanceroase, numai o parte din femeile cu leziuni precanceroase dezvoltă cancerul. Asta deoarece, în multe cazuri, celulele precanceroase dispar din organism, fără niciun tratament, ca urmare a acțiunii sistemului imunitar. Cu toate acestea, ghidurile internaţionale recomandă tratarea tuturor leziunilor precanceroase de col uterin, deoarece în acest fel pot fi prevenite aproape toate cazurile de cancer de col uterin.
Potrivit experților în domeniu, cele mai multe cazuri de cancer de col uterin apar la femei sub 50 de ani și rareori la femeile mai tinere de 20 de ani. Statisticile mai arată că aproximativ 20% dintre cazurile de cancer de col uterin sunt descoperite la femeile peste 65 de ani, în condițiile în care ele ar putea fi prevenite prin teste de screening regulate.
Cauzele apariției cancerului de col uterin:
Cancerul de col uterin se dezvoltă de obicei din modificări precanceroase prezente de peste 10-20 de ani. Infecția cu papilomavirusul uman (HPV) cauzează mai mult de 90% dintre cazurile de cancer cervical. Cu toate acestea, majoritatea persoanelor, care au avut infecții cu HPV, nu dezvoltă cancer de col uterin.
Simptomele cancerului de col uterin:
Printre simptomele cele mai des întâlnite se numără: sângerare vaginală anormală, ce apare între perioadele menstruale, după menopauză sau după actul sexual. Disconfort în timpul actului sexual sau secreții vaginale neobișnuite: uneori apoase, sângeroase sau cu miros neplăcut.
Stadiile cancerului de col uterin:
Stadiile cancerului de col uterin sunt determinate de mărimea tumorii, extinderea locală și răspândirea la ganglionii limfatici sau la alte organe. Acestea includ:
Stadiul 0: Prezența unor modificări celulare anormale numite displazie sau neoplazie intraepitelială cervicală (CIN) de grad înalt, care nu au invadat țesutul sănătos.
Stadiile I-IV: Începând de la cancerul localizat în colul uterin până la cancerul, care s-a răspândit în alte părți ale pelvisului sau chiar în alte organe.
Tratament precoce: Identificarea precoce a modificărilor celulare anormale permite intervenția medicală promptă, de obicei prin proceduri minore sau tratamente, care împiedică evoluția acestora spre cancer.
Tratamentul cancerului de col uterin:
Opțiunile de tratament depind de stadiul cancerului și includ:
- Chirurgia: Îndepărtarea chirurgicală a tumorii și, în unele cazuri, a ganglionilor limfatici afectați.
- Radioterapia: Utilizată pentru a distruge celulele canceroase rămase după operație sau pentru a trata cancerul în stadii avansate.
- Chimioterapia: Folosită în combinație cu alte tratamente pentru a distruge celulele canceroase sau pentru a reduce dimensiunea tumorii înainte de intervenția chirurgicală.
- Terapia țintită și imunoterapia: Noi tratamente contemporane, care vizează specific anumite caracteristici ale celulelor canceroase sau stimulează sistemul imunitar pentru a combate cancerul de col uterin. Aceste terapii sunt accesibile și pentru pacienții din Republica Moldova, în cadrul proiectelor de cercetare clinică și parțial sunt asigurate de stat.
Potrivit experților în sănătate, este important ca tratamentul să fie personalizat în funcție de stadiul și caracteristicile specifice ale fiecărui caz de cancer de col uterin. Screening-ul regulat și vaccinarea împotriva HPV pot reduce riscul de dezvoltare a acestui tip de cancer.
Datele Organizației Mondiale a Sănătății arată că, testul Papanicolau a dus la o reducere semnificativă a ratei mortalității asociate cancerului de col uterin în țările unde screening-ul este larg răspândit și accesibil.
NOUTĂȚI
- Testul Papanicolau, sau testul PAP - o examinare importantă în prevenirea cancerului de col uterin Cancerul de col uterin, mai numit și cancer cervical, este una dintre cele mai comune forme de canc...
- Noi perfecționări în domeniul cercetărilor clinice În data de 31 mai curent, peste 70 de medici și asistente medicale, care activează în...
- 20 mai- Ziua Internațională a Studiilor Clinice Fără studii clinice, o moleculă nou identificată nu ar putea ajunge la pacient pe...
- toate noutățile
LINK-URI UTILE
- European Medicine Agency
- Food and Drug Administration
- World Health Organization
- Agenţia Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale
- Ministerul Sănătăţii Republica Moldova
- Clinical Trials US
- Cercetarea medicală şi studiile clinice
- Ordinul MS cu privire la reglementarea autorizarii desfasurarii studiilor clinice in Rep. Moldova
- HOTĂRÎRE Nr. 5 din 18.01.2016 cu privire la Comitetul Naţional de Expertiză Etică a Studiului Clinic
CONTACT
- ARENSIA Exploratory Medicine SRL
- Str. Testemiteanu 29, Chișinău, Republica Moldova
- Str. Testemiteanu 30, Chișinău, Republica Moldova
- formular de contact