Centre de Cercetare ARENSIA Echipele ARENSIA Întrebări Frecvente Vizită Virtuală

BOLILE AUTOIMUNE ÎN VIZORUL CERCETĂTORILOR

 

Actualitatea problemelor în terapia bolilor autoimune cum sunt: artrita reumatoidă, artrita psoriazică, spondiloartritele seronegative, maladiile sistemice (lupusul eritematos de system, e.t.c) este determinată de frecvenţa acestora destul de înaltă în rîndul populaţiei, precum şi de evoluţia malefică a lor, ce contribuie rapid la dizabilitaţi functionale şi uneori la letalitatea precoce a pacienţilor.

Artrita înseamnă inflamaţia unei articulaţii ca rezultat a unei boli, a unei infecţii sau a unui defect genetic. Printre multiplele forme de artrită cea mai complicată este considerată  artrita reumatoidă, numită uneori şi reumatism. 

În această maladie se inflamează membrana ce delimitează articulaţiile. În timp, se produce distrugerea articulaţiei, pînă la disfuncţia articulară. Boala afecteaza de regulă, persoane peste 40 de ani şi, de regulă, femeile, de 2-3 ori mai frecvent decît bărbaţii.

Cauza maladiei nu este pe deplin cunoscută. La unii pacienţi poate fi implicată o anomalie genetică, moştenită de la parinţi, care pe parcurs dezvoltă afecţiunea. Există şi o ipoteză potrivit căreia sunt implicate bacterii, viruşi sau alte substanţe străine care duc la declanşarea unei inflamaţii a sinovialei, iar mai tîrziu are loc distrugerea cartilajului articular şi la slabirea ligamentelor şi tendoanelor ce susţin articulaţia.

Un simptom precoce este cel de durere în articulaţii! Boala se poate manifesta şi prin: temeratură înaltă, oboseală, lipsa poftei de mancare, amorţeală şi furnicături în mîini.

Artrita reumatoidă poate afecta mîinile, picioarele, gleznele, coloana vertebrală şi gîtul. De obicei, afectează simetric articulaţiile corpului şi mai mult de trei seturi de articulaţii, concomitent. Rar, dar artrita reumatoidă poate afecta inima, plămînii, pielea, vasele de sînge, nervii şi ochii. Potrivit unor studii, o pătrime dintre pacienţi se află în incapacitatea de a mai munci la 6-7 săptămîni de la stabilirea diagnosticului. Alte studii au relevat, că la 60% dintre pacienţi se detecteaza distructii articulare în decurs de 2 ani de la debutul bolii.

Exista şi o formă de artrită ce afectează copii! Poate să apară în special la fetiţe între 2-5 ani. Simptomele artritei reumatoide juvenile sunt: febra cronică; pierderea poftei de mîncare; scăderea în greutate; anemie; apariţia petelor roşii-vişinii pe braţe şi pe picioare.

Complicaţiile artritei reumatoide sunt:   - pierderea mobilitaţii articulare pînă la invaliditate; deformări articulare ce apar în timp: degetele au aspect "în ciocan";- speranţa de viaţă se reduce cu 3-10 ani, datorită riscului de tulburări cardiovasculare şi al infecţiilor.

Ecoul problemei şi-a găsit rezonanţa în multitudinea studiilor clinice desfaşurate la etapa actuală în domeniul reumatologiei. În mod special, în ultimii 15 ani  au atins o mare anvergură terapiile biologice, create prin tehnicile ingineriei genetice. Practica reumatologică cotidiană derulează paralel cu inovaţiile terapeutice, astfel încît medicamentele noi, aflate la diferite etape clinice de cercetare, au devenit terapii alternative pentru maladiile respective.

Aceste consideraţii au creat necesitatea realizării unui şir de studii clinice şi în Republica Moldova.  Astfel, în incinta unitaţii ARENSIA EM sunt în derulare proiecte de cercetare, preconizate pentru tratamentul artritei reumatoide, lupusului eritematos systemic, lupusului cutanat, artritei psoriazice, precum şi a osteortrozei.

Pe parcursul anilor 2011-2014 echipa ARENSIA  EM a participat la deşfasurarea a 8 proiecte, în cercetări clinice, de faza I şi II preconizate pentru artrita reumatoidă.

 

 

 

Data 29.10.2014

NOUTĂȚI

LINK-URI UTILE

CONTACT