Omicron a pus stăpânire pe toată comunitatea umană
Potrivit experților Organizației Mondiale a Sănătății, noua variantă a virusului SARS COV-2 – Omicron- domină în prezent practic în toată lumea. Identificată inițial în Africa de Sud, această tulpină prezintă un număr mult mai mare de mutații în comparație cu variantele precedente ale coronavirusului. Oamenii de știință susţin că varianta Omicron este mult mai contagioasă decât celelalte variante, iar dovezile de pînă acum demonstrează și un risc crescut de reinfectare, comparativ cu alte tulpini.
Cea mai mare îngrijorare a cercetătorilor este ca Omicron s-ar putea dovedi mai capabilă să evite răspunsurile imune ale organismului, atât la vaccinare, cât și la infecția naturală, decât versiunile anterioare ale virusului SARS-CoV-2. Unii experți cred că vaccinurile actuale împotriva COVID-19 vor oferi, cel mai probabil, o anumită protecție împotriva Omicron, dar susţin că sunt necesare studii suplimentare pentru a determina nivelul de protecție oferit de acestea.
Companiile farmaceutice ca Moderna, Pfizer-BioNTech, Johnson & Johnson etc. au confirmat că au început deja testele pentru a vedea cât de eficiente sunt vaccinurile lor în a proteja oamenii de tulpina Omicron. Testele includ o versiune actualizată a noii variante și rezultatele acestora ar putea fi disponibile, cel mai probabil, în următoarele săptămâni. Datele oamenilor de știință mai arată că, această nouă variantă provocă forme mai ușoare ale bolii față de celelalte tulpini, iar studiile realizate până la acest moment par să susțină acest lucru. Ultimele date mai arată că, chiar dacă în prezent numărul de îmbolnăviri zilnice, la nivel global, ajunge la câteva milioane, fiind în creștere cu mult comparativ cu toată perioada de Pandemie, rata de spitalizare asociată infecților cu Omicron, este mai mică cu 30 la sută, comparativ cu infecțiile cauzate de variantele anterioare. Un studiu recent, citat de Reuters, susține că Omicron se înmulțește de 70 de ori mai rapid decât Delta în țesuturile care căptușesc căile respiratorii, ceea ce poate facilita răspândirea de la o persoană la alta. În schimb, noua variantă se reproduce de 10 ori mai lent în țesuturile pulmonare decât versiunea originală a coronavirusului, ceea ce ar contribui la apariția formelor de boală mai puțin severe.
Datele oficiale mai arată că, ratele de spitalizare în rândul copiilor infectați cu Omicron sunt mai mari decât cele observate în valurile anterioare. Cercetătorii avertizează, însă, ca acest lucru nu înseamnă neapărat că cei mici sunt mai vulnerabili la Omicron decât la Delta sau la alte variante. Trebuie de avut în vedere și faptul că numărul infecțiilor anterioare în rândul copiilor era mai mic, la fel și rata de imunizare în rândul acestora, ceea ce înseamnă că imunitatea preexistentă a copiilor nu e la fel de ridicată ca în cazul adulților.
Pentru a nu copleși din nou sistemele de sănătate și a reduce riscul de infectare, experții îndeamnă populația să respecte măsurile de protecție, precum: purtarea măștilor, respectarea distanței sociale, igiena mâinilor și nu în ultimul rând, administrarea de vaccin. Ultimele cercetări mai arată că riscul de reinfectare cu Omicron este de aproximativ cinci ori mai mare decât în cazul altor variante. În același timp, mai multe studii indică faptul că vaccinarea completă, inclusiv cu doza booster oferă o protecție puternica împotriva infecției cu Omicron. Însă, o schemă de vaccinare numai cu două doze oferă mult mai putină protecție. Pe de altă parte, două doze de vaccin par să protejeze împotriva formelor severe de infecție cu Omicron. Spre exemplu, în Africa de Sud, cercetătorii care au analizat cazurile cu Omicron din primele săptămâni de la descoperirea noii variante au observat că vaccinarea cu doua doze de vaccin a avut o eficacitate de 70% împotriva spitalizării din cauza infecției.
În prezent Companiile Farmaceutice lucrează la reasamblarea Cocktailului de anticorpi monoclonali astfel încât acesta să funcționeze și împotriva Variantei Omicron. În cadrul unor studii clinice, care vor începe în scurt timp, urmează să fie demonstrată eficiența acestor medicamente. Cercetătorii mai spun că, va fi supusă modificărilor și formula de vaccin, astfel încât acesta să ofere oamenilor o protecție maximă inclusiv împotriva noii tulpini. E de menționat că, varianta Omicron a coronavirusului a devenit dominantă și în Republica Moldova.
NOUTĂȚI
- Gripa Oculară: Simptome şi Tratament Gripa oculară este o maladie infecțioasă deosebit de contagioasă, cauzată de adenovirusuri. Aceasta poate afecta co...
- Progrese în tratamentul BPOC BPOC este o maladie cronică respiratorie, compusă în principal din două afecțiuni - bronșita cronică şi...
- Numărul cazurilor de viroze este în continuă creștere, în Republica Moldova Numărul cazurilor de viroze este în continuă creștere, în Republica Moldova. Din totalu...
- toate noutățile
LINK-URI UTILE
- European Medicine Agency
- Food and Drug Administration
- World Health Organization
- Agenţia Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale
- Ministerul Sănătăţii Republica Moldova
- Clinical Trials US
- Cercetarea medicală şi studiile clinice
- Ordinul MS cu privire la reglementarea autorizarii desfasurarii studiilor clinice in Rep. Moldova
- HOTĂRÎRE Nr. 5 din 18.01.2016 cu privire la Comitetul Naţional de Expertiză Etică a Studiului Clinic
CONTACT
- ARENSIA Exploratory Medicine SRL
- Str. Testemiteanu 29, Chișinău, Republica Moldova
- Str. Testemiteanu 30, Chișinău, Republica Moldova
- formular de contact