Centre de Cercetare ARENSIA Echipele ARENSIA Întrebări Frecvente Medici Întrebări Frecvente Pacienţi

Cocktail-ul de anticorpi monoclonali - un garant al vindecării Covid-19

     Cel de-al treilea studiu ce prevede administrarea  cocktail-ului de anticorpi monoclonali, elaborat de Compania Adagio Therapeutics, demonstrează rezultate excelente în lupta cu noul coronavirus. Trialul, care este în plină desfășurare și în cadrul IMSP SCR „Timofei Moșneaga” presupune administrarea de către persoanele din grupa de risc sau de cele care au fost în contact cu pacienți, infectați cu Covid-19 pentru a preveni îmbolnăvirea sau pentru a ușura evoluția bolii, la cei deja infectați. Anticorpii monoclonali nu sunt indicați pacienților aflați în stare extrem de gravă.

     E de remarcat, că în acest trial este testată o combinație de anticorpi monoclonali, administrată separat sub formă de injecții subcutanate. La studiu participă mii de persoane din mai multe state ale lumii, inclusiv din Republica Moldova. Potrivit investigatorului principal, Natalia Gaibu, care comunică permanent cu participanții la trial, combinația de anticorpi monoclonali  demonstrează cu pași siguri eficiența sa.

     Un alt studiu clinic, aflat în plină desfășurare tot în cadrul SCR „Timofei Moșneaga” și este al Companiei farmaceutice Celltrion, la fel demonstrează rezultate excelente în profilaxia și tratamentul infecției Covid-19. Potrivit investigatorului principal, Natalia Gaibu, acesta este un studiu de faza 3 ce prevede administrarea unui cocktail de anticorpi monoclonali pacienților testați cu SARS-CoV-2, cu forme ușoare sau medii ale maladiei. Administrarea acestor anticorpi se efectuează în perfuzie intravenoasă și doar o singură dată. Ulterior, persoana este monitorizată, cu testarea parametrilor de laborator, a PCR-ului și cu evaluarea clinică în dinamică.

     E de menționat, că recent și Comisia Europeană a semnat un contract pentru achiziția unui tratament anti-COVID-19 cu anticorpi monoclonali pentru pacienții infectați cu noul virus. Anticorpii monoclonali sunt proteine concepute în laborator, care imită abilitatea sistemului imunitar de a lupta cu coronavirusul. Ei se lipesc de proteina spike şi blochează astfel capacitatea virusului de a se atașa de celulele umane.    

     Potrivit savanților, în prezent în mai multe țări ale lumii sunt în derulare multiple cercetări clinice. Participarea pacienților la ele este benevolă și documentată prin semnarea consimțământului informat. Trialurile au menirea să ajute oamenii de știință să descopere cât mai curând posibil un preparat, care să vindece infecția Covid-19. Astfel să salveze omenirea de virusul ucigaș, care zilnic, de doi ani, ia  mii și mii de vieți omenești. De la începutul Pandemiei și până în prezent aproape cinci milioane de oameni au decedat de pe urma complicațiilor provocate de Covid-19.

Data 19.10.2021

NOUTĂȚI

LINK-URI UTILE

CONTACT