Centre de Cercetare ARENSIA Echipele ARENSIA Întrebări Frecvente Medici Întrebări Frecvente Pacienţi

Varianta Delta a Covid-19: Simptome și opțiuni de tratament

     Varianta Delta, denumită și tulpina indiană, a fost identificată pentru prima dată în India în decembrie 2020, iar in prezent a ajuns să predomine practic în toate statele lumii, inclusiv în Republica Moldova. Este responsabilă de un număr foarte mare de infectări la nivel global și este mai transmisibilă și mai virulentă, decât celelalte trei variante virale, susţin cercetătorii. Datele unui recent studiu sud-coreean arată că, persoanele infectate cu varianta Delta a virusului SARS-CoV-2 au o încărcătură virală de 300 de ori mai mare decât cele infectate cu varianta originală atunci când apar primele simptome. Încărcătura virală scade apoi treptat, ajungând să fie până la 30 de ori mai mare după patru zile şi de peste 10 ori mai mare după nouă zile, pentru ca după 10 zile nivelul ei să fie comparabil cu cel al altor variante ale coronavirusului, relevă studiul realizat de Agenţia Coreeană pentru Controlul şi prevenirea Bolilor (Korea DiseaseControl and Prevention Agency - KDCA), potrivit Reuters.

    O încărcătură virală mai mare înseamnă că virusul se transmite mult mai ușor de la o persoană la alta, crescând astfel numărul îmbolnăvirilor şi al spitalizărilor, explică cercetătorii internaționali. Aceștia susțin, că această variantă se transmite  de două ori mai ușor față de tulpina inițială și cu aproximativ 60% mai repede decât tulpina Alpha, cunoscută ca varianta britanică. Mai mult, varianta Delta se transmite comunitar în ritm accelerat și este cauza deceselor pacienților cu Covid-19. Dincolo de faptul că se răspândește foarte rapid, Delta manifestă simptome care diferă puțin de varianta inițială a coronavirusului. Această variantă implică simptome, precum: dureri de cap, dureri în gât, rinoree, febră, scurtarea respirației, frisoane, dureri musculare/dureri ale corpului, modificări sau pierderea simțului gustului, oboseală, diaree, greață, vărsături, pierderea poftei de mâncare, congestie, durere abdominală, senzație de rău, respirație dificilă, durere persistentă sau presiune în piept, buze sau față albăstrui, inclusiv poate apărea o stare de confuzie. Tusea și pierderea mirosului sunt mai puțin frecvente în cazul variantei Delta comparativ cu tulpina originală.

Cum este diagnosticată varianta Delta?

     Toate variantele COVID-19 sunt diagnosticate în baza unui istoric medical, care include orice expunere recentă avută cu un pacient infectat cu noul coronavirus, precum  și un examen medical pentru a verifica simptomele la noul virus. Dacă este suspectată prezența infecției, examinările utilizate pentru diagnosticarea virusului includ: testele PCR (testul genetic sau molecular).

     Un test de anticorpi poate fi utilizat pentru a determina dacă o persoană a avut o infecție COVID-19 în trecut, dar nu poate fi utilizat pentru a diagnostica infecțiile curente, deoarece organismul are nevoie de aproximativ 3 săptămâni după boală pentru ca să producă anticorpi împotriva virusului. Pentru a identifica tipul tulpinii este nevoie de secvențiere genomică, o procedură costisitoare pe care nu și-o permit toate țările. Această procedură nu este efectuată deocamdată nici în Republica Moldova.

Care este tratamentul pentru varianta Delta COVID-19?

     În prezent, nu există un remediu cert specific variantei Delta pentru COVID-19, iar scopul tratamentului constă în ameliorarea simptomelor în cazurile ușoare și moderate, prin stoparea declanșării furtunii de citokine și accelerarea răspunsului imun al organismului. Tratamentul este același indiferent de varianta infecțioasă. Pacienților cu forme ușoare până la moderate li se recomandă de obicei să rămână acasă și să se autoizoleze până la 14 zile pentru a evita răspândirea virusului. Tratamentele pentru simptomele COVID-19 ușoare până la moderate includ: consumul generos de lichide, antipiretice, preparate pentru tuse, vitamine și minerale. Spre exemplu în SUA, pentru cazurile ușoare și moderate, este utilizat pe larg un tip de anticorpi monoclonali  denumiți Casirivimab/imdevimab – Regen-COV.

    Cazurile mai severe de boală pot necesita spitalizare, iar tratamentele pot include: corticosteroizi, imunoterapie, plasma convalescentă, produse imunoglobulinice,inhibitori вe interleukine, interferoni, inhibitori ai kinazei, terapia antitrombotică cu anticoagulante și terapie antiplachetară, terapia cu oxigen și ventilare.  Important de menționat este că toate vaccinurile s-au dovedit a fi eficiente în cazul tulpinii Delta, deși nivelul de anticorpi scade cu timpul. Din acest motiv, unele țări deja au introdus o a treia doză de vaccin. Datele ultimilor studii arată că vaccinurile actuale administrate în schemă completă își mențin eficiența față de infecția cu acest tip de tulpină, sens în care vaccinul produs de compania Pfizer/ BioNTech asigură o protecție de spitalizare de 96%, iar AstraZeneca/Vaxzevria asigură o protecție de 92%. Specialiștii susţin că vaccinarea cu schemă completă oferă protecție față de boala COVID-19, scade riscul de internare, inclusiv riscul de complicații și deces. Mai mult, savanții afirmă că este absolut necesară creșterea acoperirii vaccinale, pentru limitarea transmiterii și reducerea efectelor variantei Delta și a altor analogi.

Data 15.09.2021

NOUTĂȚI

LINK-URI UTILE

CONTACT