Centre de Cercetare ARENSIA Echipele ARENSIA Întrebări Frecvente Medici Întrebări Frecvente Pacienţi

Alergiile: Cauze, Simptome, Tratament

     Alergiile sunt reacții exagerate ale organismului, ca urmare a intrării în contact cu anumite substanțe din mediul înconjurător. Printre acestea pot fi: polenul, veninul de albine parul animalelor de companie, diverse alimente sau medicamente.  Orice poate fi un alergen daca sistemul nostru imunitar are o reacție adversă, tratând aceste substanțe ca fiind străine, astfel că acționează împotriva lor și declanșează un răspuns imun. Acestea sunt, de fapt, inofensive, poartă numele de alergeni și pot ajunge în organism prin inhalare, ingerare sau prin contactul cu pielea.

     Printre alergenii frecvenți se numără și sporii de mucegai, acarienii de praf sau latexul. 

    Proteinele din unele alimente, precum: ouăle, laptele, arahidele, crustaceele, soia, grâul, sau anumite metale, cum ar fi: nichelul și cobaltul, la fel pot provoca alergii.

     Simptomele și factorii de risc

    Cele mai frecvente simptome ale alergiilor sunt: strănut; nas înfundat; mâncărimi ale nasului; dificultăți în respirație. La baza pielii pot include: erupții cutanate; apariția de prurit (mâncărime); iritații. În cazul în care substanța care a provocat alergia ajunge în sânge, simptomele pot fi resimțite la nivelul întregului corp. Ritmul cardiac devine mai ridicat, iar tensiunea arterială, mai scăzută.

     Alergiile pot determina umflarea, înroșirea sau lăcrimarea ochilor sau a altor părți ale corpului, precum: fața, gâtul, buzele, limba. Alergiile pot avea ca simptome, precum: vărsături sau diaree.

      În ceea ce privește factorii de risc, există o probabilitate mai mare de declanșare a unei alergii în cazul celor care: au astm; au în familie persoane care suferă de astm sau alergii; au vârste fragede - copiii.

                          Tipurile de alergii

     Alergia alimentară - provocată de substanțele din anumite alimente: ouă, lapte, fructe de mare, peste, nuci etc.;

     Alergia la medicamente - când organismul reacționează la anumite produse farmaceutice;

   Alergia la veninul insectelor - apare ca urmare a mușcăturii de insectă - cum ar fi albina sau viespea - dacă persoana este alergică la veninul acesteia;

   Alergia de contact - ca reacție în urma contactului dintre piele și un alergen, cum ar fi părul de animale sau latexul.

   Șocul alergic - denumit și șoc anafilactic - este cea mai periculoasă manifestare a unei reacții alergice de acest tip, deoarece poate provoca decesul.

    Cel mai adesea, alergiile se manifestă sub formă de rinită alergică ce pare, cel mai adesea, la nivelul membranelor mucoase ale tractului respirator, ale nasului și ale ochilor. Rinita alergică presupune inflamarea mucoasei nazale și, din cauză că printre simptomele sale se numără nasul înfundat, strănutul și scurgerile nazale, este adesea confundată cu răceala.

   Sub formă de dermatită atopică, este cronică și tinde să fie recurentă. Aceasta nu se poate vindeca, dar simptomele ei, care recidivează, pot fi ameliorate și prevenite prin tratament. Se manifestă la nivel cutanat, sub formă de mâncărimi, pete, piele uscată și sensibilă.

     Sub formă de astm alergic, ce presupune umflarea mucoasei bronșice, producerea unei cantități mai mari de mucus și blocarea căilor respiratorii. Simptomele specifice sunt tusea, respirația cu dificultate, senzația de sufocare.

                Diagnosticarea și tratamentul

   Diagnosticarea alergiilor are loc în urma efectuării unor teste specifice. Alergiile nu se vindecă, dar pot fi prevenite, iar simptomele acestora se ameliorează prin administrarea de medicamente, dar doar la recomandarea medicului specialist.

     O metodă de prevenire a alergiilor este evitarea contactului cu substanța la care ești alergic. Alergiile nu doar că produc stări fizice neplăcute, dar, uneori, îți pot pune în pericol chiar viața. De aceea, este important să ținem cont de reacțiile organismului nostru la contactul cu diverse substanțe și să ne asigurăm că nu ne expunem la acelea care ne-ar putea dăuna. E de menționat, că la nivel mondial, sute de milioane de oameni suferă de pe urma unor reactii alergice. Spre exemplu, peste 220 de milioane de persoane sufera de o forma de alergie alimentara, insa, potrivit experilor in domeniu, numarul raportat reprezinta doar varful iceberg-ului.

Data 25.08.2021

NOUTĂȚI

LINK-URI UTILE

CONTACT

Folosim tehnologii, cum ar fi cookie-urile, și procesăm date personale, cum ar fi adresele IP și identificatorii cookie-urilor, pentru a personaliza conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura performanța conținutului nostru și pentru a obține informații despre publicul care l-a văzut. Puteți citi mai multe despre Politica noastră privind cookie-urile aici.

Accept Refuz