Centre de Cercetare ARENSIA Echipele ARENSIA Întrebări Frecvente Vizită Virtuală

HEPATITA C - UN „UCIGAŞ TĂCUT AL FICATULUI"

     Hepatita C este o boală infecțioasă ce afectează în primul rind, ficatul! Infecția cu Virusul hepatitei C (VHC) cauzează această boală. Adeseori această maladie nu se manifestă prin simptome, dar o infecție cronică poate afecta ficatul, iar după o perioadă mai îndelungată poate duce la ciroză sau cancer hepatic.

Hepatita C se transmite la oameni mai ales prin contact direct cu sângele infectat prin administrarea de injecții intravenoase, folosirea echipamentului medical nesteril și transfuzii de sânge sau, posibil, relațiile sexuale neprotejate cu persoane infectate. Rata incidenței a crescut substanțial în secolul al XX-lea din cauza utilizării de droguri intravenoase cu seringi nesterilizate. Nu în ultimul rînd, se pot molipsi de Hepatita C şi persoanele care se folosesc de serviciile de manichiură/pedichiură.

Estimările arată că între 130–170 de milioane de persoane în întreaga lume suferă de hepatită C. În fiecare an se înregistrează 3–4 milioane de cazuri noi, iar peste 350.000 de persoane mor anual din cauza unor afecțiuni induse de hepatita C. Cercetătorii au început studiul virusului hepatic VHC în anii '70, existența acestuia confirmându-se în 1989.

În cadrul tuturor hepatitelor se întâlneşte icterul. Un lucru important de ştiut este că până la 30 la sută din pacienţi nu au simptome. De multe ori, pacientul vine la medic în stare de boală cronică şi uneori este găsit întâmplator suferind de hepatită, cu ocazia investigaţiilor de laborator facute pentru verificarea stării de sănătate sau pentru diverse alte suferinţe. Uneori simptomele nu sunt specifice bolii, cum ar fi dureri în articulaţii, pierdere în greutate, inapetenţă sau dureri abdominale, în astfel de cazuri boala poate fi confundată cu alte patologii. Aproximativ 80 la sută dintre cei bolnavi de hepatită acută virală C vor ajunge bolnavi cronici, din aceştia o treime vor dezvolta ciroză hepatică. Hepatita virală C cronică este prima cauză de cancer hepatic.

Interferonul și ribavirina sunt medicamentele standard folosite pentru tratamentul HVC. Între 50 și 80% dintre persoanele tratate se vindecă. În multe cazuri, însă, după o cură de un an cu tratamentul convenţional, virusul reînvie, fenomen cunoscut medical sub numele de recădere. Mai există şi categoria celor care, pur şi simplu, nu răspund la terapie. Şansele acestora erau extrem de limitate până nu demult.

Persoanele care prezintă ciroză sau cancer hepatic pot avea nevoie de transplant de ficat, dar adesea virusul recidivează după transplant. Deocamdată cercetătorii nu au descoperit un vaccin pentru prevenirea hepatitei C. Vaccinurile de acest tip sunt în curs de dezvoltare, iar unele prezintă rezultate pozitive.

 În schimb, acum de cîțiva ani, a pătruns pe piaţa europeană un nou tip de medicamente care, combinate cu interferonul şi cu ribavirina, au crescut şansele de eliminare cu succes a virusului din corp. S-a constatat că eficienţa triplei terapii (boceprevir sau telaprevir, adăugat combinaţiei de interferon şi ribavirină) depăşeşte 85%. Ion L. din Chisinau a urmat o astfel de terapie , cu succes, ca pacient participant la un studiu clinic. Este unul dintre cei peste 100 de pacienţi participanţi la studiile clinice în Moldova, care s-au vindecat definitiv de Hepatita C. Deşi rezultatele au fost foarte bune, tripla terapie nu este nici astăzi compensată de Compania Naţională de Asigurări  în Medicină.

 S-a găsit “ac de cojoc” pentru tratamentul Hepatitei C, spun cercetătorii.  Potrivit lor, până la începutul anului viitor, noi tratamente, ar putea  intra pe piaţă, care vor vindeca în proporţie de aproape 100% hepatita C, cît şi complicaţia sa periculoasă, ciroza.

Specialiştii de renume internaţional reuniţi la cel mai mare eveniment pe tema hepatologiei – Congresul Internaţional al Bolilor de Ficat (International Liver Congress), de la Londra, din aprilie, au subliniat, că în curînd  vom avea acces la noi terapii care vor fi aprobate de agenţiile medicamentelor din SUA şi din Europa până la sfârşitul anului, care, practic, vor schimba total regulile jocului. Este vorba de medicamentele numite de medici „antivirale care acţionează direct asupra virusului“ (direct-acting antivirals), „interferon-free“, adică fără interferon şi, implicit, fără efectele secundare ale acestuia. Mai multe companii farmaceutice din lume vor lansa pe piaţă, până la finalul acestui an şi începutul anului viitor, astfel de medicamente revoluţionare, cu o rată de eradicare a virusului de aproape 100% în 12 săptămâni. Potrvit cercetătorilor, acestea ar putea fi tratamente miraculoase!

 

 

 

 

Data 22.07.2014

NOUTĂȚI

LINK-URI UTILE

CONTACT