SĂ CONTRIBUIM ÎMPREUNĂ LA PROGRESUL MEDICINEI
CERCETAREA CLINICĂ – O ŞANSĂ PENTRU TINE!
Pacienţii din Moldova care suferă de diverse boli, au şanse de a accesa cele mai noi terapii în medicină. În ţara noastră, prin intermediul companiei Germane de cercetări clinice ARENSIA EXPLORATORY MEDICINE, este implementată practica internaţională a cercetărilor clinice. Pacienţi cu cancer de prostată, hepatită virală C, artrită, hipertensiune pulmonară și multe alte boli, pot participa la programe internaționale de cercetare, prin intermediul cărora sunt elaborate medicamente inovative.
CE ESTE CERCETAREA CLINICĂ?
În Moldova, cercetarea clinică se practică de la începutul anilor 2000, preluată din ţările Uniunii Europene şi SUA. În aceste state cu mare tradiție în cercetarea fundamentală, cercetătorii și medicii, pentru a găsi noi mecanisme în tratamentul maladiilor, elaborează în laboratoare moderne medicamente care, ar putea învinge boala ce nu poate fi tratată cu remediile existente. Noul compus este testat mai întâi pe animale de laborator. După o cercetare minuțioasă, ce demonstrează siguranţa compusului, acesta este administrat oamenilor voluntari sănătoși, și apoi pacienților.
CERCETAREA CLINICĂ CU IMPLICAREA PACIENȚILOR
De ce medicii au nevoie de pacienţi pentru a testa noile preparate medicale? Şi ce presupune noțiunea ,,a testa”?
În Europa, Statele Unite ale Americii, Japonia cercetarea clinică este larg raspîndită și populația acestor țări este dispusă să contribuie la progresul medicinei.
Cercetarea clinică este parte din viața noastră de zi cu zi, monitorizarea efectelor adverse ale medicamentelor fiind documentată sistematic, chiar dacă ele sunt disponibile în farmacii. Oamenii sunt informați de către medici de posibilitatea de a contribui în procesul de elaborare a medicamentului.
La om, studiile clinice încep din faza I, cu voluntari sănătoşi, cărora li se administrează doze foarte mici, care cresc progresiv. Scopul fiind de a verifica modul de acţiune al compusului în organism, medicul avînd posibilitate să urmarească cu minuțiozitate manifestările compusului.
Apoi, compusul progresează în Faza Ib sau IIa în care este administrat voluntarilor bolnavi (pacienţi), care suferă de maladia care ar putea fi tratată cu noul medicament.
În studiile de faza Ib și IIa (numite studii clinice experimentale) compusul trebuie să-şi demonstreze eficienţa (de exemplu: comparaţia efectului cu cel al medicaţiei placebo şi/sau cel al medicamentelor deja cunoscute în domeniul respectiv).
Ulterior, după ce compusul şi-a demonstrat eficienţa, urmează studii clinice ample în fază IIb, III şi IV cu mii de pacienţi, în care sunt aprofundate cunoştinţele despre medicament, înainte ca acesta să devină accesibil tuturor bolnavilor din întreaga lume.
Medicamentele inovative îmbunătățesc sau salvează mii de vieți, fiind administrate bolnavilor din faze timpurii ale cercetării. Pacienţi care nu aveau nici o şansă să învingă maladia cu preparatele existente, după administrarea unor noi compuși, au revenit la o viaţă normală. Şi în Moldova sunt înregistrate deja astfel de cazuri.
BENEFICIILE CERCETĂRILOR CLINICE
În Moldova, datorită activitaţii companiei germane ARENSIA, în colaborare cu Spitalul Clinic Republican, cel de Psihiatrie şi Institutul Oncologic, cu susţinerea Ministerului Sănătăţii, au fost deschise CENTRE DE CERCETARE CLINICĂ EXPLORATORII. În cadrul acestor centre, pacienţilor – participanţi la studiile clinice, li se oferă oportunități de a se implica la proiecte de cercetare cu medicamente inovative. În unele cazuri, la sfîrșitul proiectelor de cercetare clinică, pacienții care au participat în astfel de proiecte li se oferă acces la cele mai noi scheme de tratament în domeniul bolii respective, care nu asunt acoperite financiar de Sistemul de Asigurări Medicale din Republica Moldova.
Toate analizele prelevate de la pacienţi, înainte de a începe studiile, sunt expediate la laboratoarele internaționale din lume, unde sunt verificate minuțios de specialiştii de acolo.
Toate investigațiile medicale care au loc în cadrul studiilor clinice sunt gratuite pentru pacienți. Ele sunt finanțate de către Sponsorii acestor studii, de regulă, companiile farmaceutice internaționale, care beneficiază, la randul lor, de datele statistice obținute din astfel de proiecte și care sunt necesare pentru punerea pe piață a noilor medicamente.
CERCETAREA CLINICĂ la ajutat pe dl Alexandru, în vîrsta de 26 de ani din Chișinău, diagnosticat cu hepatita C acum de 10 ani. Alexandru este unul dintre cei peste 100 de pacienți moldoveni care au participat la studiile clinice și, ca urmare, au fost vindecați de acestă maladie. Pacienții au beneficiat de tripla terapie cu Telaprevir, Interferon, Ribavirin. În urma acestui tratament pacinții s-au vindecat complet de Hepatita C.
CINE EFECTUEAZĂ CERCETAREA CLINICĂ?
Medicamentele care se găsesc astăzi în farmacii sunt rezultatul cercetărilor medicale. Acestea sunt efectuate de medici calificaţi. Studiile clinice sunt, de regulă, finanţate de companii farmaceutice cu renume internaţional, care cercetează şi produc medicamente.
Echipele de medici cercetători, care colaborează cu compania ARENSIA, sunt specialişti cu cele mai înalte calificări în diverse domenii terapeutice, de exemplu: medicina internă, endocrinologie, nefrologie, urologie, boli infecţioase, cardiologie, farmacologie clinică, reumatologie, etc.
Un pacient poate avea mai multe motive să participe la cercetarea clinică:
-
Interesul de a fi îngrijit preferenţial de medicii cercetători;
-
Au parte de investigaţii gratuite - de laborator şi imagistice sofisticate;
-
Beneficiul terapeutic, dacă în studiu se folosesc medicamente a căror eficienţă este deja cunoscută;
-
Contribuţia voluntară la progresul cunoaşterii medicale, în beneficiul viitorilor pacienţi, aşa cum şi dvs. beneficiaţi de efortul din trecut al altor pacienţi, care a dus la folosirea medicamentelor, care vă ajută astăzi.
Ce reprezintă consimţământul informat?
Există riscuri?
Orice medicament procurat în farmacie are un prospect cu reacţii adverse. Un exemplu poate servi ampicilina. Acest medicament foarte cunoscut și larg utilizat are menţionate în prospect foarte multe atenţionări: greaţă, diaree, vărsături şi hemoragii gastro-intestinale oculte, care în cazuri excepţionale pot determina anemie. Şi lista poate continua. Toate aceste reacţii adverse, sunt rezultatul observaţiilor și a analizelor statistice în cadrul cercetărilor clinice, raportate de miile de pacienţi din întreaga lume care participă în studiile clinice.
Studiile clinice sunt concepute, astfel încât, pacientul să se afle permanent în atenţia medicilor investigatori şi să aibă în orice moment acces direct către ei, pentru a semnala orice reacţie adversă.
Aceste studii de cercetare sunt plătite?
Trebuie să stau în spital?
Mi se va lua sânge în timpul studiului?
Ce îmi puteţi spune despre confidenţialitatea datelor personale?
Toate datele care vor face referire la studiu vor folosi doar iniţialele pacienţilor.
COMPANIA GERMANĂ DE CERCETARI CLINICE ARENSIA EXPLORATORY MEDICINE:
ARENSIA este o companie privată Germană de cercetare, specializată în studii clinice experimentale , de fază I şi II. Sediul central este în Germania, Dusseldorf.
ARENSIA colaborează cu spitale universitare cu renume din: Vilnius (Lituania), Tbilisi (Georgia), Bucureşti (România) şi Chişinău (Moldova), unde are deschise centre moderne specializate exclusiv pe cercetări clinice. Centrele sunt dotate cu utilaj medical de ultimă generaţie şi confortabile pentru pacienţi.
ARENSIA colaborează cu cele mai renumite Companii Farmaceutice din lume.
Specialiştii companiei ARENSIA au o experiență vastă în domeniul cercetărilor clinice. Medicii care colaborează cu ARENSIA sunt o verigă importantă în lanţul cercetărilor care însoţesc un medicament pe lungul drum- de la idee la farmacie.
Mai multe informaţii despre studiile clinice le puteţi găsi accesînd site-urile autorităţilor:
Uniunii Europene (European Medicine Agency: http://www.ema.europa.eu/ema/ ),
SUA (Food and Drug Administration: http://www.fda.gov ) şi
Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (World Health Organization: http://www.who.int/en/ ).
NOUTĂȚI
- Bolile Cardiovasculare: influențate de cultura alimentației și a stilului de viață Bolile cardiovasculare (de inimă) constituie un grup de afecțiuni, care atacă inima și vasele de...
- Melanomul: Detectare Precoce și Opțiuni Avansate de Tratament Melanomul este un tip de cancer de piele care se dezvoltă din melanocite - celulele producătoare d...
- Testul Papanicolau, sau testul PAP - o examinare importantă în prevenirea cancerului de col uterin Cancerul de col uterin, mai numit și cancer cervical, este una dintre cele mai comune forme de canc...
- toate noutățile
LINK-URI UTILE
- European Medicine Agency
- Food and Drug Administration
- World Health Organization
- Agenţia Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale
- Ministerul Sănătăţii Republica Moldova
- Clinical Trials US
- Cercetarea medicală şi studiile clinice
- Ordinul MS cu privire la reglementarea autorizarii desfasurarii studiilor clinice in Rep. Moldova
- HOTĂRÎRE Nr. 5 din 18.01.2016 cu privire la Comitetul Naţional de Expertiză Etică a Studiului Clinic
CONTACT
- ARENSIA Exploratory Medicine SRL
- Str. Testemiteanu 29, Chișinău, Republica Moldova
- Str. Testemiteanu 30, Chișinău, Republica Moldova
- formular de contact