Centre de Cercetare ARENSIA Echipele ARENSIA Întrebări Frecvente Medici Întrebări Frecvente Pacienţi

Alimentele care lupta împotriva apariţiei cancerului

 

Potrivit statisticilor, cancerul rămâne una dintre cele mai nemiloase boli şi ale acestui secol.  Acesta reprezintă o mutație genetică a celulelor, care la un anumit  moment încep să se multiplice anormal, cu o rată înalt crescută faţă de cea fiziologică, ducând la aparitia unor formațiuni, numite tumori. Aceste tumori pot afecta, în stadiile avansate și alte organe în afară de focarul de la care au pornit, fenomen ce poartă denumirea de metastaze. Potrivit specialiştilor, maladia e mai uşor de prevenit decât de tratat, iar atenţia trebuie să fie îndreptată şi către metodele alternative de profilaxie. Pe lângă suplimentele alimentare, stilul de viaţă sănătos şi alimentația în sine constituie o armă în prevenţia apariţiei unor afecţiuni, printre care şi cancerul.

Ghimbirul -  este o plantă cu numeroase proprietăţi terapeutice, rădăcina căreia contine vitamina A, complexul vitaminic B, vitaminele C, E, și minerale precum magneziu, potasiu, zinc, siliciu. Ghimbirul este un bun energizant şi are proprietăţi calmante în afecţiunile digestive, deoarece combate greaţa, balonarea şi indigestia. Pe lângă aceste efecte, ghimbirul mai are şi proprietăţi anticancer și, utilizat cu regularitate, poate preveni apariţia tumorilor. El poate fi adăugat în ceai, în apă, sau dat prin răzătoare, amestecat cu lămâie şi miere crează o adevărată „bombă” de vitamine.

Fructele de pădure - mai ales afinele, sunt bogate în antioxidanţi, substanţe care ajută la prevenirea cancerului, susţin specialiştii. Consumate mai ales proaspete, în sezon, sau congelate, în perioada anotimpului rece, fructele de pădure reprezintă o gustare sănătoasă, săţioasă şi constituie un real scut împotriva multor maladii.

Fasolea şi lintea - consumul lor frecvent scade riscul apariţiei cancerului de colon. Acest lucru se datorează şi cantităţii crescute de fibre, astfel că, odată cu reglarea tranzitului, are loc și curaţarea colonului, prevenind astfel apariţia polipilor pe intestin, care netrataţi la timp pot duce la dezvoltarea cancerului.

Ceaiul verde - este bogat în antioxidanţi, are efecte antitumorale şi este un bun tonic pentru organism. Efectul său profilactic antitumoral se manifestă mai ales în ceea ce priveste cancerul de stomac şi cel pulmonar, afirmă specialiştii.

Sucul de măr, morcov şi sfeclă roşie – sunt considerate de specialişti, miracol pentru sanatate. Folosite proaspăt stoarse acestea aduc beneficii enorme organismului uman, în special în ceea ce ţine de prevenirea mutaţiilor celulare.

Vinul roşu - datorită proprietăţilor antioxidante şi a resveratrolului conţinut, consumul unui pahar de vin roşu pe zi, adică a aproximativ 250 ml, previne apariţia bolilor cardio-vasculare şi a cancerului.

Mierea - pe lângă faptul că este singurul aliment care nu se alterează, are şi proprietăţi antiseptice şi cicatrizante. Prin înlocuirea zahărului cu miere facem un prim pas către un stil de viaţă sănătos.

Broccoli, varza şi conopida aceste legume conţin componenţa chimică numită indol-3- carbinol, care joacă un rol important în combaterea cancerului de sân. Consumul cruciferelor ajută la prevenirea unor afecţiuni tumorale ale colonului sau rectului.

Roşiile - studiile au demonstrat că roşiile pot ajuta la reducerea riscului de cancer de prostată, dar şi a maladiilor cardiovasculare. Acestea conţin o substanţă numită licopen, un antioxidant foarte puternic. Interesant este faptul că licopenul este mai bine absorbit din roşiile procesate termic, spre exemplu în urma consumului de bulion sau sos de roşii.

Ceapa, usturoiul şi prajul fac minuni pentru imunitate şi previn apariţia cancerului, ajută la detoxifiere şi acţionează ca antioxidanţi puternici, stimulând sistemul imunitar şi reducând inflamaţiile. Conţinutul ridicat de minerale, potasiu, calciu, fier, sulf, cât şi vitaminele A şi E, fac din usturoi şi ceapă nişte legume importante pentru o alimentaţie sănătoasă.

Turmericul (cunoscut şi ca sofran indian sau curcuma) - conţine curcumina, cunoscută pentru proprietăţile sale benefice în prevenţia apariţiei cancerului. Potrivit studiilor, aceasta inhibă unele tipuri de celule tumorale,  care duc la încetinirea răspândirii cancerului în organism.

Lămaile - datorită conţinutului crescut în vitamina C, poate cel mai popular antioxidant, lămâia ramâne un ingredient nelipsit în arta culinară şi în completarea unui stil de viată sanatos şi, de ce nu, delicios.

     În concluzie,  putem spune că mama natură a avut grijă să ne asigure cu o varietate mare de „medicamente” naturale şi nouă nu ne rămâne decât să le folosim corect în alimentaţia de zi cu zi.

Data 28.02.2018

NOUTĂȚI

LINK-URI UTILE

CONTACT

Folosim tehnologii, cum ar fi cookie-urile, și procesăm date personale, cum ar fi adresele IP și identificatorii cookie-urilor, pentru a personaliza conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura performanța conținutului nostru și pentru a obține informații despre publicul care l-a văzut. Puteți citi mai multe despre Politica noastră privind cookie-urile aici.

Accept Refuz